accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Eltűnt a bankkártyád külföldön? Így kaphatsz segítséget

utazomajom /

Ma már egyre többen indulnak minimális készpénzzel nyaralni, hiszen általában tudnak fizetni a kártyájukkal. Ilyenkor viszont hirtelen nagy bajba kerül az utazó, ha elveszik a kártya, vagy ellopják. Mindenképpen érdemes erre is gondolni utazás előtt, mert a sürgősségi pótlás ugyan megoldható, de drága, és gyakran nincs is rá lehetőség. A Bank360.hu szakértői összefoglalták, mit lehet és mit érdemes ilyenkor tenni, hogyan előzhető meg a baj.

A bankkártyás fizetési lehetőségek általánossá válása idején kell-e még készpénzt vinni a külföldi utunkra, és ha igen, mennyit? Ezt a kérdést sokan felteszik nyaralás előtt. Mivel a legtöbb országban – Magyarországgal ellentétben – nem kötelező az elektronikus fizetés biztosítása a pénztárgépes kereskedők és szolgáltatók számára, így a nyaralók többsége mindenképpen visz magával valamennyi készpénzt is. A tendencia viszont az, hogy egyre többet költenek bankkártyával külföldön a magyarok, külföldi készpénzfelvétel pedig visszaszorulóban van.

Mit tegyünk, ha elveszett vagy ellopták a kártyánkat?

A túl sok készpénzt külföldön sokan már csak azért sem kedvelik, mert hazavinni a fölösleges valutát csak nyűg, főleg, ha nem euróról, hanem valamilyen ritkábban használt fizetőeszközről van szó. A török líra árfolyama például kiszámíthatatlan, a zlotyra, cseh koronána ki tudja, mikor lesz legközelebb szükség, horvát kunából pedig az elmúlt években az Adrián nyaraló háztartások még mindig őrizgetnek odahaza, ezeket a bankjegyeket, érméket ez év végéig váltják be nekik euróra az ottani bankok és postahivatalok.

A bankszámlához járó kártya jó megoldás, ha csak be nem következik az a rémálom, hogy elveszik vagy ellopják külföldön. A bankok általános jótanácsa ebben az esetben az, hogy a 0-24 órában hívható ügyfélszolgálatukon azonnal tiltsa le, vagy – ha úgy gondolja, még előkerülhet – függessze fel az ügyfél a bankkártyát. A felfüggesztést fel lehet még oldani, a letiltás viszont mindig végleges, ezt követően a bankkártyát többé nem lehet használni, újat kell igényelni.

A külföldi nyaralás közepén azonban egy új bankkártya megérkezését kevesen tudják kivárni. A hazai bankok közül a Gránit Banknak van olyan szolgáltatása, amellyel azonnal pótolható a bankkártya legalább a mobilbankban. A digitálisan létrehozott kártyát fel lehet vinni a mobiltárcás applikációkba, és ezután megfelelő mobiltelefonnal vagy okosórával az érintésmentes terminálokon lehet ismét bankkártyával fizetni. Márpedig a kártyás fizetési lehetőségek túlnyomó többségben már ilyenek. Így lényegében azonnal újra fizetőképesekké válunk akkor is, ha eltűnt a bankkáryánk külföldön, készpénzünk pedig nincs elég.

Külföldre is elküldik az új kártyát

A bankok többségénél azonban ilyen szolgáltatás nincs, de más pénzintézetek is vállalják, hogy kiküldik külföldre a bankkártyát, ennek persze magasabb díja lehet. Az Ersténél gyorsított eljárásban 2-3 munkanap alatt hozzájuthat az ügyfél egy új bankkártyához. A sürgősségi kártyapótlás díja azonban 225 dollár is lehet. Az Unicredit, az OTP és a Raiffeisen is kiküldi más országba a kártyákat, de náluk ez hosszabb folyamat lehet, az MBH Bank viszont például csak Magyarországra postáz. Ha valaki a hitelkártyáját akarja pótolni, annak nehezebb dolga van, azt ugyanis jellemzően nem postázzák ki a bankok, hanem a fiókokban személyesen kell átvennie az ügyfélnek.

Mit tehetünk még kártya nélkül?

Ha sürgősen kell a pénz, akad még néhány lehetőség. Akad olyan bank, amelyiknél létezik sürgősségi készpénzfelvétel, de nagyon drága. Van még emellett lehetőség arra is, hogy a kártyabirtokos a Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság (SWIFT) rendszerén keresztül utaljon a saját számlájáról valamelyik külföldi bankfiókba.

Sokszor azonban egyszerűbb a családtagok, barátok segítségét kérni. Át lehet utalni a pénzt valamelyik útitárs számlájára, és megkérni, hogy vegye ki egy ATM-ből, vagy fizessen ő a pórul járt bankkártyás helyett a boltokban, vendéglátóhelyeken.

A Bank360.hu szakértő azt tanácsolják még, hogy akinek több bankkártyája van, ezeket lehetőleg ne egy helyen tartsa fizikailag, hogy ha az egyiket el is lopják, akkor a másik azért maradjon meg. Esetleg egyáltalán ne is vigye magával forgalmas helyekre a bankkártyát a kártyabirtokos, csak digitális változatban, a telefonjában, okoseszközében használja. Ott ugyanis ezek a plasztiklapok nagyobb biztonságban lehetnek. Persze, ha letiltják a bankkártyát, akkor azt okostelefonnal, okosórával sem lehet többé használni.

Az is növeli a biztonságunkat, ha a kártyánkat és a készpénzünket (vagy legalább annak egy részét) nem egy helyen tartjuk, még akkor sem, ha magunkkal visszük. A besurranó tolvajok vagy autófeltörők ellen külföldön is ugyanazokat az óvintézkedéseket érdemes megtenni, mint itthon: ne hagyjunk szem előtt vagy könnyen felkutatható helyen az értékeinket, különösen a bankkártyánkat és pénzünket.

A letiltott, majd pótolt bankkártyáknak általában van valamilyen költségük, ami a kártyabirtokost terheli. Ez több tízezer forint is lehet a bankkártyától és a banktól függően. Érdemes megnéznie az ügyfélnek az utasbiztosítását vagy a lakásbiztosítását, ha ilyen eset történik, a fedezetek között ugyanis gyakran szerepel a bankkártya vagy más dokumentum pótlásának díja. Ha az ügyfél az ezzel kapcsolatos költségekről szóló igazolást – általában elegendő a levont díjakat tartalmazó bankszámlakivonat – a kárigénnyel együtt beküldi a biztosítónak, akkor utólag visszakaphatja a régi kártya letiltásának és az új kártya kibocsátásának a díjait.

Ajánlatok