accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Ettől különleges a mediterrán konyha

utazomajom /

A Földközi-tenger országaihoz köthető mediterrán konyha említésekor sokak szeme felcsillan. Ez az étrend a tengerpartoktól távolabb is hódít a sokszínűsége és jótékony hatásai miatt.

Mi sem bizonyítja ezen elismertségét jobban, minthogy az UNESCO a szellemi kulturális világörökség részeként tartja ma már számon.

A mediterrán konyha különlegessége, jellegzetességei

Bár a mediterrán konyha térségenként más és más, a régió adottságait és a hagyományait követi, vannak alapvető fontos elemei, amelyek miatt egyedülálló. A sokszínű táplálkozási kultúrákban közös elem a rengeteg növényi eredetű alapanyag, a teljes kiőrlésű gabonafélék használata, a friss zöldségek és gyümölcsök, illetve az elengedhetetlen jellegzetesség, az olívaolaj.

Mindezek mellett rengeteg halat fogyasztanak, a tenger gyümölcsei szinte mindennaposak az asztalon, és a húsok közül inkább a fehér húsokat részesítik előnyben. Meglepő vagy sem, a bor szintén alapvető kiegészítője a mediterrán konyhának, vagy ha úgy tetszik, a diétának.

Amit még fontos megjegyeznünk, hogy a mediterrán konyha a helyi alapanyagokra épül. Azt használják fel, ami éppen elérhető, és ezzel a szezonalitás végett sokszínűvé, változatossá válik étkezésük, nem utolsósorban pedig fenntarthatóvá.

Csempésszük bele a mediterrán konyha világát mindennapjainkba!

A grillezés és a rövid ideig tartó párolás az ételek legkedveltebb elkészítési módja a mediterrán konyhában, ezekkel az eljárásokkal pedig a tápanyagveszteség a minimálisra csökkenthető. Az ízesítésről a számtalan fűszernövény gondoskodik, melyek közül a legnépszerűbb az oregánó, a bazsalikom, a rozmaring, a zsálya vagy a kakukkfű.

Sokan talán már ösztönösen is beépítették a mindennapi étkezésükbe, az ételek elkészítésének folyamatába a mediterrán konyhát, hiszen többnyire egyszerű és könnyű ételekről van szó.

Egy mediterrán csirkemell elkészítéséhez nem kell sok idő, túl sok alapanyag vagy bonyolultnak tűnő előkészület, és mégis fantasztikus akár egy teljes kiőrlésű bagettel, akár zöldségkörettel.

Miért a mediterrán konyha a legegészségesebb?

Kutatások bizonyítják, hogy a mediterrán konyha, a változatos mediterrán ízekből álló étrend szerinti életmód csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A napi, akár többszöri teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása lényegesen hozzájárul ezen egészségügyi problémák kialakulása mellett a vércukorszint egyensúlyához, és meggátolja a cukorbetegség kialakulását, valamint a nők számára az extra szűz olívaolaj fogyasztása áldásos, mivel a mellrák kialakulása ellen veszi fel hatékonyan küzdelmet.

Akik a mediterrán konyha irányelveit követik, mind egészségük megőrzése érdekében nagy lépést tesznek, mind pedig az elhízás ellen, ahogy nagy valószínűség szerint a hosszabb élet felé is. Tény ugyanis, hogy a mediterrán táplálkozást követők élettartama a legmagasabb.

Ajánlatok