accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Ez a 10 legszebb tengerparti város Olaszországban

utazomajom /

Olaszország számtalan olyan tengerparti településsel büszkélkedhet, ahol mind a panoráma, mind a városkép képeslapra illő látványt nyújt.

Mi nem is vállalkoznánk arra, hogy összegyűjtsük a 10 legszebbet, de szerencsére a theculturetrip.com megtette helyettünk is. Lássuk a toplistát Olaszország 10 mesés tengerparti városáról!

Manarola, Cinque terre

Liguria területén található a Cinque Terre (“Öt falu”) Nemzeti Park, amelynek akár minden tagja szerepelhetne a listán.

Manarola, Cinque terre

Az öt falu közül is érdemes kiemelni Manarolát, amely az egyik legszínesebb város a világon. A sajátos nyelvjárást beszélő helyiek szerint Manarola olyan, mint egy festő palettája: a tengerparti színes házak egymással versenyezve törnek az ég felé. Az eredmény, vagyis a látvány pedig egészen elképesztő! Cinque terre városait minden évben turisták ezrei keresik fel, hogy túrázzanak a települések között vagy a tengerparton élvezzék a dolce vitát, ezért ha inkább elkerülnétek a tömegeket, érdemes tavaszra vagy őszre időzíteni a látogatást.

TIPP: Ne hagyjátok ki a San Lorenzo-templomot, amely kívülről és belülről is gyönyörű, ráadásként lélegzetelállító kilátás nyílik innen Manarolára és a környező városokra is.

Positano

Positano kétségtelenül az egyik legvonzóbb és legtöbbet fotózott kisváros Olaszországban. Az Amalfi-part népszerű üdülőhelye amellett, hogy önmagában is lélegzetelállító látványt nyújt, igen irigylésre méltó helyen fekszik.

Positano (fotó: edgar chaparro / unsplash)

Positanóból ugyanis hajóval könnyen megközelíthetők a közeli szigetek, Capri, Ischia és a Grotta dello Smeraldo-barlang. De ha a kirándulás helyett inkább strandolnátok, a közkedvelt Spiaggia Grande vagy a kisebb Spiaggia del Fornillo lesz a legjobb választás.

Hogyan töltsünk el 3 napot az Amalfi-parton? 

Sorrento

Ahol a hegyek a tengerrel összeérnek és a völgyekben citrusültetvények sorakoznak, ott található Sorrento, Olaszország egyik gyöngyszeme.

A Nápoly tartományában fekvő város korábban a csipke- és kerámiagyártásról volt híres, napjainkban a turisták egyik kedvenc úti célja. Sorrentónak nem csak a bája, hanem fekvése is egyedi, hiszen Nápoly, az Amalfi-part és Capri is egy karnyújtásnyira fekszik innen. Ha csillagtúraszerűen fedeznétek fel a környéket, egy sorrentói szállás lehet a legjobb választás!

Portofino

Portofino és jellegzetes félhold alakú kikötője Genova tartományban, Liguria partján fekszik.

Portofino festői kikötője (fotó: Ricardo Gomez Angel / Unsplash)

Az olasz riviéra kedvelt városa az utóbbi években egyre népszerűbb lett a gazdagok és híresek körében, erről tanúskodnak a fényűző szuperjachtok, amelyek fenségesen ringatóznak a kikötő vízén.

TIPP: Protofino 15. századi kastélya, a Brown-kastély is megér egy kirándulást, főleg mivel csodálatos panoráma nyílik innen az öbölre.

Polignano a Mare

A Bari tartományban található Polignano a Mare egészen lenyűgöző szépségű város: a házak egy hatalmas mészkősziklára épültek és az azúrkék tengerre néznek.

Polignano a Mare

A történelmi óváros különlegessége, hogy a szűk kis utcák néhol a tenger fölött hirtelen véget érő teraszban végződnek. Polignano nem csak gazdag történelméről ismert, hanem világszínvonalú sziklamászó és búvárversenyeknek is otthont ad.

Riomaggiore

Riomaggiorét a Cinque terre kapujának is nevezik, hiszen az „öt föld” falvai közül ez legnagyobb és legkeletibb fekvésű település.

Riomaggiore (fotó: Raul Taciu / Unsplash)

Riomaggiore a legkönnyebben hajóval vagy vonattal közelíthető meg, aki viszont autóval érkezik, készüljön fel rá, hogy a város szélén álló parkolóban kell hagyni a kocsit és onnan besétálni a központba. A településről indul a Cinque Terre falvait összekötő gyalogösvény Manarola felé. A híres Sentiero Azzurro (kék út) első szakaszát Via Dell’Amore-nak, vagyis a Szerelmesek Ösvényének nevezik.

Tipp: Egy tengerre néző teraszon megpihenve kóstoljátok meg a település különleges édes borát, a  Sciacchetrát, amelyet a helyiek Bosco, Fermentino és Albarola szőlőből készítenek.

Amalfi

A festői szépségű Amalfi városa Salerno tartományban, a Monte Cerreto lábánál fekszik. A drámai sziklák és tengerpart által határolt Amalfi igen aprócska település, a látogatók a város egyik széléről a másikig 20 percen belül átsétálhatnak.

Amalfi katedrálisa

Amalfi napsütötte piacai és elbűvölő kis strandjai mellett érdemes megnézni a Duomo di Sant’Andrea Apostolo 9. századi épületét, amelynek lépcsőit megmászva csodálatos mozaikok és mennyezeti részletek tárulnak a látogatók szeme elé.

Atrani

Az Amalfi-part egyik titkos favoritja Atrani, ez a hegyoldalba épült kisváros, amely Nápolytól kb. 70 km-re délre, Amalfi szomszédságában fekszik.

Atrani (fotó: Patrick Schneider / Unsplash)

Atrani belvárosa és központi romantikus tere, a Piazza Umberto tele van hangulatos kávézókkal és vendéglőkkel, kanyargós utcáin és meredek lépcsőin sétálva pedig csodás citromültetvényekben és kertekben lehet gyönyörködni. A város egyik éke a Santa Maria Maddalena templom, amely 1274-ben épült és a tengerre néz. Persze a legtöbben nem is emiatt, hanem a mesés tengerpartja miatt keresik fel a várost. Meg tudjuk érteni.

Santa Cesarea Terme

Az olasz csizma sarkán, pazar tengerre néző kilátással rendelkezik Santa Cesarea Terme.

Santa Cesarea Terme
Bagno Marino Archi, Santa Cesarea terme (fotó: Richard Brundage/flickr)

A várost a XX. század eleji építészet jellemzi, határán termálforrások és négy természetes barlang is található. Bár a település nem olyan ismert, mint az Amalfi-parton fekvő társai, az olaszok körében mégis népszerű nyaralóhely és ez teszi igazán különlegessé.

Cagliari

Szardínia fővárosa, Cagliari szardíniai neve Casteddu, ami magyarul kastélyt jelent. Erről bárki meggyőződhet, aki a tenger felől érkezik Cagliariba, hiszen az aranyszínű kastélyok és kupolák szinte beborítják a város látképét.

Cagliari, Szardínia

Cagliari legszebb része a bástyákkal körülvett óváros és itt található az óriási Terrazzo Umberto I. kávéházas, teraszos épülete, amelynek minden pontjáról más és más panoráma nyílik a városra és az öbölre. A város történelmi emlékei és a stílusos Poetto Beach élénk és fiatalos hangulata remekül kiegészíti egymást.

12 ok, amiért Szardíniát mindenkinek látnia kell


forrás: theculturetrip.com

fotó: unsplash, pixabay

Ajánlatok