accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Ezeket a hibákat ne kövesd el, ha utazni indulsz!

lanymajom /

Legyen az a legelső vagy már a sokadik külföldi utazás, kisebb nagyobb hibák mindig belecsúszhatnak a tervbe. Most összeszedtük a leggyakrabban előforduló utazási bakikat, melyeket jobb elkerülni.

1. Túl sok csomag

Nem szükséges a fél házat elpakolni az utazásra. Érdemes inkább minél kevesebb holmival elindulni, hiszen ha könnyű a táska, akkor nem kell annyit cipekedni és ha fapadossal utazol, akkor még a repülőjegy is olcsóbb lesz.

2. Ne pakolj be új cipőt!

Ne a nyaraláson járasd be az új cipődet! Ha új cipőt vennél az utazásra, akkor legalább egy héttel előtte gondoskodj róla!

3. Légitársaságok szabályzata

Ne kerülj kellemetlen helyzetbe a repülőtéren, még otthon ellenőrizd le a légitársaság kézipoggyász szabályzatát! Néhány cm vagy kg eltérés a megengedett méret- vagy súlyhatárokban könnyen előfordulhat a légitársaságok között.

4. Útlevél ellenőrzés

Vannak olyan országok, melyekbe csak úgy léphetsz be, ha a hazautazás után még bizonyos ideig érvényes az útleveled. Utazás előtt bizonyosodj meg a szabályokról és a vízumkötelezettségekről, illetve ellenőrizd le az útleveled lejárati dátumát!

5. Folyadékok csomagolása

A kézipoggyászban maximum 100 ml-es csomagolású folyadékokat vihetsz magaddal. Hiába tűnik kicsinek egy kozmetikum, jobb inkább pakolásnál leellenőrizni a tényleges űrtartalmat, mint a repülőtéren kidobni a drága termékeket.

6. Útvonalterv leellenőrzése

Mindig ellenőrizd le, hogy pontosan melyik repülőtéren landolsz és onnan hogyan tudsz eljutni a szállásodra! Ha például Párizsba utazol nem mindegy, hogy Beauvais, Orly, vagy a Charles de Gaulle reptérre érkezel.

7. Túl sok készpénz

Ne válts át és ne vigyél magaddal sok készpénzt! Külföldön használd nyugodtan a bankkártyádat, így nem kell hazautazás után a visszaváltással bajlódni. Helyi valutát pedig bármelyik ATM-ből tudsz levenni, így ha olyan országba utazol, melynek valutáját nem értékesítik Magyarországon, akkor elkerülheted a dupla váltást. Szerintünk ez a legjobb utazós bankkártya.

8. Értesítsd a bankot is!

Mielőtt elutaznál, értesítsd a bankodat a külföldi kártyahasználatról, hiszen ha nem tudnak róla, akkor letilthatják a kártyádat. Biztos, ami biztos, indulás előtt azért írd föl egy jegyzetfüzetbe a bankod telefonszámát!

9. Ne felejts el tervezni!

Nem szükséges egy kőbe vésett terv, de a főbb látnivalóknak és a közlekedési lehetőségeknek nézz utána, hiszen terv nélkül üresjáratok kerülhetnek a programba. Persze érdemes rugalmasan kezelni a terveket, hiszen helyben is értesülhetsz izgalmas programlehetőségekről.

10. Ne ess pánikba!

Hiába néztél utána mindennek, figyeltél a legapróbb részletekre, porszem bármikor kerülhet a gépezetbe; véletlenül lekésett vonat vagy buszjárat, nem megfelelő szállás, elveszett értéktárgy. A kezdeti sokk után próbálj megnyugodni és átgondolni a lehetőségeket, hiszen a pánik nem vezet sehova. Általában ezekből a szituációkból lesznek a legjobb utazási történetek, melyeken a végén már csak nevetni fogsz.

Ajánlatok