accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Fehér homokos tengerpart és karibi életérzés Horvátországban

utazomajom /

Ki mondta, hogy a fehér homokos tengerpart és türkizszínű víz csak a karibi térségbe utazók kiváltsága lehet? Tudjuk, hihetetlen, de nekünk, magyaroknak autóval is elérhető azt a tengerpart, amely szinte a megszólalásig hasonlít a trópusi helyekre. Fehér homokos strand, kristálytiszta világoskék víz. Ez Sakarun (vagy Saharun), Dugi otok gyöngyszeme.

Fehér homokos tengerpart Horvátországban
Fotó: Aleksandar Gospic

Fehér homokos tengerpart Horvátországban? Irány Sakarun!

Budapesttől 690 km-re, Zadar városával szinte egy vonalban, Dugi otok szigetén fekszik Sakarun strandja. A Veli Rathoz közeli Sakarunt Horvátország egyik legszebb strandjának tartják, köszönhetően a lassan mélyülő lagúnáknak és a 800 méter hosszú, fehér homokos partnak. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a part csak a víz közelében homokos, máshol apró, fehér kavicsos, de a látvány így is magáért beszél.

Top 10 tengerpart Horvátországban >>

Fehér homokos tengerpart Horvátországban
Fenyőkkel határolt öböl Sakarunnál (fotó: Ivo Biocina)

A mesés öböl fenyőfákkal van körülvéve, az árnyék tehát megoldott, de lehet bérelni napernyőket és napozóágyakat is, meglehetősen drágán. A strand kisgyerekes családok számára is ideális, mert a víz lassan mélyül és rendkívül sekély még 200 méterre a parttól is. Sakarun strandján nincsenek nagy hotelek, sem drága éttermek, inkább neveznénk érintetlen, vadregényes tájnak. Éhen azonban nem maradunk: étterem és kávézó/bár is található itt.

Bár Sakarun mesés látványt nyújt a partról, az igazi arcát messzebbről, a víz felől mutatja. Érdemes hajót vagy csónakot bérelni és azzal felfedezni ezt a csodás vidéket.

Fehér homokos tengerpart Horvátországban
Sakarun a tenger felől (fotó: Ivo Biocina)

Megközelítés

Zadar városából komppal lehet átjutni Dugi otokra (jelentése hosszú sziget), amely Sali városában köt ki. Innen kb. 50 km-re, egy órás autóútra fekszik Sakarun és Soline település. A strand busszal is megközelíthető a kikötőből indulva, Zadarból sokan választják egy napos kirándulásként ezt az úti célt. Sakarun mellett kiépített parkoló található, ahol napidíjat kell fizetni (vagy órában is mérhető a parkolás ideje).

TIPP: Sakarun közelében található az Adria legmagasabb világítótornya, érdemes tenni egy kitérőt és megcsodálni a 41 méter magas építményt.


Hogyan kerüljük el a tömegeket Horvátországban? >>

Ajánlatok