accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Hogyan kerüljük el a tömegeket Horvátországban?

utazomajom /

Álom vagy rémálom is válhat a tengerparti nyaralásból, és csak tőlünk függ, mit hozunk ki belőle. Horvátország rendkívül népszerű üdülőhely nem csak a magyarok, hanem más európai nemzetek számára is, így nem csoda, hogy a városokban és strandokon gyakran találkozhatunk tömegekkel a nyári hónapokban. Hogyan lehet elkerülni a turisták áradatát? Van néhány tippünk!

Ne szombaton indulj!

A legtöbb horvátországi apartmant és hotelszobát szombattól szombatig lehet lefoglalni. Ennek az az eredménye, hogy szombatonként az autópályák megtelnek járművekkel és a fizetőkapuk előtt akár kilométeres sorok is feltorlódhatnak. Érdemes 1-2 nappal későbbre/korábbra időzíteni az indulást, így az idegrendszerünk sem sínyli meg (annyira) az utat.

Horvát autópálya

Fizetőkapuknál „kütyü” használata

A horvát autópályák fizetőkapus rendszerben működnek. A pálya használatáért készpénzben vagy bankkártyával lehet fizetni, emellett létezik egy harmadik megoldás is. Az ENC-készüléket használók részére külön sáv van fenntartva az autópályákon, így elkerülhetők a dugók és a díjak is jóval kedvezőbbek, mint a készpénzes verziónál. A bérelt vagy megvásárolt „kütyüt” a szélvédőnél kell tartani és a kapuknál az ENC feliratú sávba behajtani. A sorompóhoz érve az eszköz rövid hangot ad ki, majd kinyílik a kapu. Leghajtáskor ugyanez történik. A fel- és lehajtásokat a készülék rögzíti, ez alapján számolják ki a használat pontos díját.

Milyen költségekkel kell számolnia annak, aki autóval utazik Horvátországba? >>

Elő- és utószezon

Bár Horvátország télen is remek úti cél, mi most inkább az elő- és utószezon kihasználására hívnánk fel a figyelmeteket. Általában augusztus a csúcspont, ilyenkor találkozhatunk a legnagyobb tömegekkel a tengerparton, ezért inkább a főszezon előtt vagy után érdemes nyaralni. Mi szeptembert és október elejét javasoljuk az utazásra, hiszen ekkor még elég meleg a tengervíz és napközben a hőmérséklet is kellemes, de vannak, akik az október végi strandolásra esküsznek. Ki kell tapasztalni! 😊

Strand Dalmáciában

Válassz kevésbé ismert úti célokat!

Aki járt már főszezonban Dubrovnikban, tudja, mit jelent a szűk utcákban hömpölyögni a tömeggel (ld. kiemelt kép). Dubrovnikot látni kell, ez nem vitás, de a legnépszerűbb látnivalók mellett még sok-sok természeti csodát rejt Horvátország.

Dubrovnik – figyeld a menetrendet!

Apropó Dubrovnik. A dalmát város -köszönhetően a Trónok harca-láznak- évről évre több turistát vonz, egyes becslések szerint a milliót is eléri a vendégek száma. Ha mindenki egyszerre érkezne a városba, valószínűleg a tengerbe süllyedne… Különösen a tengerjáró hajók bonyolítanak le nagy forgalmat, így érdemes előre érdeklődni azok kikötési időpontjairól (menetrend ITT), így elkerülve a meglepetéseket. A körutazási szezon márciustól novemberig tart, a hajók nagy része májustól októberig érkezik. Ebben az időszakban naponta akár 10.000 látogató is ellepheti az óvárost, ha nem muszáj, ne ilyenkorra időzítsük a városnézést. A legforgalmasabb időszak csütörtöktől szombatig tart, általában 9-10 órakor érkeznek a hajók és 15-16 órakor állnak tovább.

Tengerjáró hajó Horvátországban (fotó: pixabay)

Autó helyett használj tömegközlekedést!

Bár a legtöbb magyar turista autóval érkezik a horvát tengerpartra, országon belül sokszor érdemesebb a tömegközlekedést igénybe venni az A-ból B-be való eljutáshoz. Miért? A parkolódíjak nem olcsók, parkolóhelyet pedig nagyon nehéz találni a frekventált helyeken. És persze a környezetvédelem szempontjából is fontos, hogy minél többször hajóra vagy buszra szálljunk autó helyett. Ráadásul a hajókirándulás nagy előnye, hogy önálló programként is megállja a helyét és a fedélzetről szemlélve új arcát ismerhetjük meg a tengerparti városoknak.

Homokos strand helyett kavicsos vagy sziklás part

Sokan vadásznak a homokos partszakaszokra, ám valljuk be, nincs belőlük túl sok Horvátországban. Míg a kisgyerekkel érkezőknek ez a legideálisabb helyszín a nyaralásra, a többiek nyugodtan keressenek kavicsos vagy sziklás partszakaszokat is. Ezzel elkerüljük a tömegeket, sőt ha szerencsénk van, titkos öblöket, szigeteket is felfedezhetünk, ahol rajtunk kívül senki nem tartózkodik.

Városnézés reggel

Megvan a bája a kora reggeli városnézésnek, főleg ha mediterrán vidéken tesszük ezt. A boltok még alig-alig vannak nyitva, de kávézót vagy pékséget már találunk a reggelihez. Az előző este hosszúra nyúlt vacsorák és bulik után az emberek még nem merészkednek ki az utcákra, ezért normál tempóban, tömegek és kánikula nélkül lehet felfedezni az óvárosok látnivalóit.

***

Ahogy a fenti tippekből is látszik, nem lehetetlen elkerülni a tömegeket Horvátországban: elég csak betartani 1-2 fontosabb szabályt és tökéletes tengerparti nyaralásban lehet részünk

(fotók: pixabay)

Ajánlatok