accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Földön, vízen, levegőben – megnéztük Makovecz Makóját

Katya /

Ha azt mondjuk Makó, szinte mindenki egyből vágja rá, hogy „hagyma”. Pedig a dél-alföldi város ennél sokkal több és noha a Hagymatikum nevű gyógyfürdőjük híre azért egyre messzebbre elér, bőven akad még a városban felfedeznivaló. Főleg, hogy Makó Budapestről kb. másfél óra alatt elérhető autóval, így az utazás sem igényel különösebb tervezést. Makó egy bő hétvégére, de akár egy hétre is remek programokat kínál, földön, vízen, sőt a levegőben is!

(Nem csak) Makovecz Makója

Itt található Makovecz Imre legtöbb épülete: nemcsak a híres Hagymatikumot, de a kulturális intézményként működő Hagymaházat, a buszpályaudvart, egy bölcsődét, a tanuszodát, a gimnázium sportcsarnokát és több teret is ő tervezett. Összesen 13 épület köthető a nevéhez, mondhatni neki köszönheti Makó a mai arculatát. Az építészről gyakran mondják, hogy olyan a magyaroknak Makovecz, mint Gaudi a katalánoknak és noha maguk az épületek nem sok hasonlóságot mutatnak, a két művész filozófiája nagyon is közel állt egymáshoz: mindketten a természethez és Istenhez nyúltak inspirációért. Alkotásaikban az ég felé törekvés és a természet iránti szeretet és tisztelet mutatkozik meg. Makóról nem lehet úgy hazaindulni, hogy ne néznénk meg ezeket az épületeket, aki pedig alaposabban is megismerkedne Makovecz Makójával az sétatúra is jelentkezhet.

Azonban ahogy a hagymán, úgy Makoveczen túl is van élet Makón. Ha érdekel a történelem, felkeresheted a helyi Ortodox zsinagógát, amelynek nagyon különleges története van. Ez Magyarország második legnagyobb ortodox zsinagógája – 1895-ben építette a helyi ortodox közösség – azonban mára már nem „üzemel”, az ortodox zsidók ugyanis elhagyták a várost. Így jó ideig más funkciókat töltött be ez a szép, romantikus stílusú épület, miközben állapota egyre romlott. Végül 2002-ben adták át a felújított zsinagógát, melyet mindenképp érdemes szemügyre venni (egyébként a buszpályaudvar közelében található). Jelenleg a zsinagógának nincs állandó nyitva tartása, azonban ha telefonon jelzed időben, kinyitják neked és vezetést is kérhetsz. Igazán ritka és különleges lehetőség egy ilyen épületet meglátogatni belülről is.

Makóhoz több híres ember is köthető: itt töltötte gimnáziumi éveit József Attila (mára az ő nevét viseli a gimnázium), itt él Limara (Libor Mária) sokak kedvenc gasztrobloggere, a kelt tészták mestere és itt született Galamb József is, aki a Ford T-modell kialakításában kulcsszerepet töltött be.

Egyébként a helyi Veterán Autós-Motoros Sportegyesületnek köszönhetően szemügyre vehetünk egy több, mint százéves Ford T-modellt is a városban, sőt, ki is lehet próbálni, ha előre bejelentkezel. Nem mindennapi élmény és meglepő, hogy milyen jó huzattal megy még ma is, a régi duda pedig még most is határozott tülköléssel jelzi érkezésünk.

Utazómajom-tipp: nemcsak autókázni, de lovas kocsikázni és kisvonatozni is lehet a városban. Mindkettőt ajánljuk gyerekes családoknak, hogyha szeretnék tovább színesíteni az utazást.

Sétány a lombok között

Ha a városban mindent megnéztél, irány a Maros-part! A folyó csupán 2,5 km-re van a központtól, jobb partján található Makó népszerű látványossága, a Lombkoronasétány. A sétány kb. 200 méter hosszú, a legmagasabb pontja, a kilátotorony, amely 20 méter magas, de alacsonyabbról is élvezhető a fák közé és a Marosra nyíló kilátás. A Lombkoronasétányon több élményelem is helyet kapott, így a bátrabbak átsétálhatnak láncokkal összekötött korongokon, mozgó fadeszkákon is. A sétányon több pihenő is található, ahol nyugodtan nézelődhetünk – az egyik természetesen hagymakupolát kapott. A kilátót megmászva választhatsz: lecsúszol a Kárpát-medence leghosszabb szárazföldi csúszdáján, mely húsz méteres magasságból indul és negyven méter hosszú vagy inkább lépcsőn távozol. A csúszda felügyelet mellett, csúszózsákon vehető igénybe, 200 Ft-ért, de maga a Lombkoronasétány látogatása ingyenes.

Ha nem volt elég a légi kalandokból a közeli Maros Kalandparton átcsúszhatsz a Maros felett egy canopy-pályán az alattad csorgó folyót szemlélve, de akár át is kerekezhetsz biciklivel a drótkötélpályán. A kalandparkban akad még felnőtt, valamint gyerek akadálypálya, trambulin, inga és csúszópálya is. Nyaranta, amikor a Maros vize nem olyan nagy egyébként gyakran lehet itt strandolni is, ám az év nagyobb részén tilos a fürdőzés.

Vízre/vízbe szállva

Ha már a Maros-parton jársz, ajánlott benevezni egy hajóútra és felfedezni a vadregényes Marost is. A Makói Vízikalandok motorcsónakjaival ezt pénztácabarát áron meg is teheted.

A folyó érdekes, barnás-borostyán árnyalatú és ha éppen nem canopy-val csúsznak át a fejed felett, akkor érdemes a víz menti fákat szemlélni. Makó olyan közel van a határhoz, hogy a folyón haladva seperc alatt Romániában találhatjuk magunkat.

Bár a Marosban nem ajánlott a merülés, a Hagymatikum Gyógyfürdőben annál inkább. A Makovecz által tervezett „fürdő templomnak” nincs párja: a hagymakupola alatti élményrész valóban a római és török fürdők hangulatát idézik. Érdemes elidőzni a dekoráció, a hajóorrszerű teraszok részletességén. Persze, mindezt a kellemes termálvízben ücsörögve, mondjuk épp egy masszírozó vízsugár alatt. A fürdőhöz több kültéri medence is tartozik, van uszoda, csúszdák, pancsoló és gyógymedence is, így mindenképpen szánj rá több órát vagy akár egy egész napot a pancsolásra. A szaunaparkot sem érdemes kihagyni. A Hagymatikum ráadásul hamarosan újabb fürdőrészekkel bővül.

Szállás-tipp: A városközpontjában, a Hagymatikummal szemben található a ’20-as évek art deco stílusában épült Grand Hotel Glorius. A négycsillagos design hotelt direkt úgy alakították ki, hogy berendezése ezt a korszakot idézze. A hangulatos szálloda szobái mindennel felszereltek, van wellness-részleg és étterem is, a naplementékhez pedig ajánljuk a hotel teraszát.

 

Ajánlatok