accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Fontos: Tegnaptól fényképes igazolvány nélkül nem vehető igénybe belföldi szálláshely szolgáltatás

utazomajom /

Minden szálláshely-szolgáltatónak legkésőbb 2021. szeptember 1-jétől rendelkeznie kell olyan szálláshelykezelő szoftverrel és okmányolvasóval, amely a VIZA rendszer számára történő, szálláshelyenkénti adattovábbításra képes. A beolvasott adatok titkosított továbbítása csak jóváhagyott szálláshelykezelő szoftveren keresztül teljesíthető. – olvasható a vizainfo.hu oldalon. Ugyanakkor a vendégoldalról pedig a csecsemőktől a felnőttekig mindenkinek be kell mutatni egy fényképes okmányt, ha igénybe szeretné venni a szolgáltatásokat. Ez azért lehet problémás főleg a következő néhány hétben, mert a jogszabály nem tesz különbséget életkor alapján a vendégek okmánybemutatási kötelezettségére vonatkozóan. Sok magyar családban azonban a kisbabák számára még nem igényeltek a szülők személyazonosító okmányt, így ha a következő napokra van foglalásuk, félő, hogy nem érkezik meg időben az irat.

Van egy felettéb érdekes vonatkozása is a jogszabálynak, amelyben az áll, hogy ha a vendég megtagadja az okmány bemutatását, akkor a szállásadónak meg kell tagadnia a vendég fogadását és számára vissza kell téríteni a már befizetett összeget. Ezzel a kiskapuval azonban minden rugalmasan nem módosítható szállás is az utolsó pillanatig “ingyenesen lemondhatóvá” válik.

Arról, hogy a szállásadó milyen módon fizeti vissza az előleget vagy az előre megfizetett teljes szállásdíjat, a Ptk. valamint az adott szálláshely általános szerződési feltételei rendelkeznek. – írja a vizainfo.hu.

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének igazgatójának az Indexnek adott nyilatkozatából kiderül, hogy a járványhelyzet sok mindent felülírt, ezért is szükség lenne türelmi időre. A vidéki szállodák az elmúlt három hónapban a munkaerőhiány és a telítettség miatt érdemben nem tudtak foglalkozni az új előírással, amikor pedig ráfordultak arra, hogy teljesítsék az elvárást, azt tapasztalták, hogy nem, vagy csak korlátozottan lehet beszerezni a szükséges eszközöket.

A jogszabály közvetetten vonatkozik a rövid távú kiadásra (Airbnb) is, hiszen az ilyen típusú foglalások esetében a vendég és a kiadó gyakran személyesen nem is találkozott, csak egy adott kód segítségével jutott be a szálláshelyre. Ezt a gyakorlatot is meg kell szüntetni, mostantól minden esetben kötelező a személyes találkozó, mely során az adatokat még a szálláshely elfoglalása előtt a VIZA rendszerbe kötelezően fel kell tölteni.

Ajánlatok