accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Görögország varázslatos szigete, Kefalónia

utazomajom /

Ha olyan nyaralást tervezel, ahol hangos szórakozóhelyeken és bulinegyedekben lehet kiereszteni a gőzt, ne Kefalóniát válaszd! De ha csendre, nyugalomra van szükséged, netán a türkizkék tengervíz és az érintetlen természet a gyengéd, itt a legjobb helyen jársz!

Kefalónia Közép-Görögország nyugati partjainál, a Jón-tengerben fekszik. A 780 km² területű szigetet eddig elkerülte a tömegturizmus, köszönhetően annak a tudatos stratégiának, amivel a helyiek próbálják szabályozni és visszaszorítani a nagyméretű hotelberuházásokat és építkezéseket.

Kefalónia ismertté válásában nagy szerepe volt a Corelli kapitány mandolinja című filmnek, amelyet Nicolas Cage főszereplésével forgattak a szigeten.

Kefalónia a nyugalom szigeteként ismert, ahová tényleg csak azok utaznak, akik a különleges természeti adottságokat, a zöldellő hegyek látványát és a kristálytiszta vízű öblöket tudják értékelni. A sziget lakosainak vendégszeretete messze földön híres, a helyiek ma is főként mezőgazdaságból, halászatból és persze turizmusból élnek, de a borászat és olívatermesztés is jelentős.

És hogy mit érdemes megnéznie annak, ha idén nyáron Kefalóniába utazik? Mutatjuk!

Antisamos strand

Zöld hegyek és buja növényzet veszi körül a fehérhomokos strand türkizkék vizét Antisamoson.

Antisamos, Kefalónia

A látvány egészen elképesztő és aki egyszer részese volt, soha többé nem akar máshol napozni vagy úszkálni. Aki mégis megunná a paradicsomi körülményeket, sétáljon át a közeli Sami településre, ahol több étterem és kávézó várja a felfrissülni vágyókat.

Hajókirándulások

A nyaralás egyik napján, amikor a víz tiszta és kék, és az idő kellemes (ami egyébként szinte mindennapos), bérelj egy csónakot és fedezd fel Kefalónia eldugott kis öblöket és strandjait!

Fiscardo

Akár vitorlással, akár motorcsónakkal indulsz el, különleges élmény lesz távol a tömegektől úszni vagy grillezni. Aki inkább csoportokhoz csatlakozna, remek túrák és üvegfenekű hajók indulnak a szigetről, érdemes megnézni a kínálatot.

Ókori akropolisz

Nem lenne teljes a görögországi nyaralás, ha a sziget régészeti lelőhelyeit nem ejtenénk útba. Kefalónia egyik különleges része az ókori akropolisz Samiban, amelynek területén régen egy saját pénzzel rendelkező, gazdag városállam működött. A városról Homérosz Iliász c. művében is találunk utalást.

Assos település

Nem messze Argostolitól található ez a különleges kis falu, Assos, amelynek félszigetén egy 16. századi velencei vár romja magasodik.

Assos, Kefalónia

Az erődítmény felé vezető úton gyönyörű templomokat fedezhetünk fel, de a település szűk utcái és színes házai is azonnal rabul ejtik a látogatók szívét.

Gerasimos kolostor

Kefalónia ősi védőszentjéről, Szent Gerasimosról nevezték el azt a kolostort, amelynek eredetije 1560-ban épült a szigeten. Az Ainos-hegy alatt, Falgrata és Valsamata községek közelében fekvő hatalmas kolostor mindenképp megér egy kirándulást. A látogatók megtekinthetik a gyógyító erejű Szent Gerasimos sírját, a mozaikokkal gazdagon díszített bizánci templomot, valamint két barlangot, amelyek a kolostor alatt helyezkednek el.

Mesés barlangok

Számos érdekes barlang található a szigeten, többek között a Melissani-barlang és a Drogarati- barlang.

Melissani-tó és barlang

A Sami közelében található Melissani-barlang történelme kapcsolódik az ókori akropoliszhoz. A barlangban található kék tó környékén a régészek edényeket és csónakmaradványokat találtak, amelyek a Melissanthi nimfa mítoszához köthetők. A Drogarati-barlang a természet alkotása, cseppkövei évmilliók alatt jöttek létre.

Myrtos Beach

A Myrtos beachet nem csupán Görögország, hanem a világ legszebb strandjai között tartják számon. Nem véletlenül!

Myrtos beach

A félhold alakú strandon a Földközi-tenger kékje és a sziget zöldellő dombjai tökéletes harmóniát alkotnak. A türkizkék víz hihetetlenül tiszta és átlátszó, a közelben magasodó fehér sziklák pedig szinte visszaverik a fényt.

Argostoli Régészeti Múzeum

Akit érdekel a sziget múltja, ne hagyja ki az Argostoli Régészeti Múzeumot! A kiállítás olyan helyi tárgyakat tartalmaz, amelyeket a régészek a sziget teljes területén tártak fel. Mivel Kefalónia igen gazdag történelemmel bír, a látogatók átfogó képet kapnak az ókori görög városállamról és a római megszállás idejéről is. A múzeumlátogatást érdemes összekötni a Melissani-barlangtúrával, illetve a Samiban lévő akropolisz látogatásával.

Búvárkodás

A sziklás partvidéknek és a biztonságos vizeknek köszönhetően Kefalónia az egyik legjobb helyszín a búvárkodásra.

A sziget körül számos búvárközpont található, mint például az Aquatic World és a Fiskardo Divers, ahol képzett és felkészült búvárok segítenek a Jón-tenger megismerésében. A legnépszerűbb merülések közé tartozik a Fiscardo templombarlang, a kék kanyon Lassinál, a katakombák és a második világháborús olasz hajóroncs, az Ardena felfedezése.

Fiscardo

Bár számos fantasztikus falu található Kefalónia szigetén, Fiscardo a legszebbek közül is kiemelkedik.

Fiscardo

Kevés falu úszta meg az elmúlt évszázadok földrengéseit, Fiscardo azonban érintetlen maradt. A halászfalu kitűnő tavernákkal, gyönyörű bizánci templomokkal bűvöli el a látogatókat, sőt még a szomszédos Ithaca szigetre is kilátást nyújt.

 

A lista persze nem teljes, kihagyhatatlan látnivaló még az Ainos Nemzeti Park, a Gerogombos világítótorony, a Szent György kastély romjai vagy a Küklopsz fal. Kefalónia varázslatos tengerpartjait pedig szinte lehetetlen felsorolni, élőben kell látni és átélni a sziget csodáját!

 


Fotók: pixabay

Forrás: theculturetrip.com  

Ajánlatok