Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon icon-hotels Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Hazai helyek, amiről jó tudni!

2016. december 14. szerda, 21:43 - utazomajom
Belföld

Ahogy a Föld számos országa, úgy hazánk Magyarország és tágabb környezete, a Kárpát-medence is megszámlálhatatlan mennyiségű természeti és kulturális látnivalót rejt. Ezen turisztikai attrakciók ezer szállal kötődnek hazánk földrajzához és történelméhez, amelyek megismerése mindenkinek alapvető kötelessége.

Hazánk “kövei”

Joggal mondhatjuk, hogy ezen a hatalmas területen a kő mindenütt jelen van: hegységek építőanyaga, templomok és kastélyok ódon falainak alkotója, régmúlt idők földtani és történelmi események némának hitt, de annál beszédesebb tanúja. Nem hiába mondja az ókori római közmondás sem, hogy: „a kövek beszélnek”, azaz „saxa loquuntur”.

Nemkarsztos barlangok

“A vulkanikus kőzetekből álló hegységeink nem épp a barlangjaikról híresek, különösen igaz ez a Mátrára is. A barlang szó hallatán legtöbbünknek egy cseppkövekkel “kibélelt”, mészkőben oldódóssal kialakult járatrendszer jut az eszünkbe. Barlangok viszont nem csak így alakulhatnak ki!
A föld alatti üregek egy speciális csoportját képezik az ún. nemkarsztos barlangok. Ezek nem karbonátos kőzetben (pl. mészkő, dolomit) alakultak ki oldódással, hanem valamilyen más magmás, üledékes vagy metamorf kőzetben. Létrejöhetnek üregek például homokkőben eróziós folyamatok által, andezitben tömegmozgásos vagy tektonikai erők hatására vagy metamorf palában az oldódó ásványok “eltűnésével”.”

Interaktív térkép

Az alábbi linken elérhető honlapon (http://mfv.hu/dashboard/geopedia) a szegedi székhelyű Magyar Földtani Védegylet „A kövek mesélnek” rovatát érhetitek el , ahol egy izgalmas földtani és történelmi időutazáson vehettek részt a Kárpát-medencében, egy interaktív térkép segítségével . Kalandra fel!

nem fizetett hirdetés

Talán ez is érdekelhet