accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Hazánk csodás régiói: Pécs és környéke

lanymajom /

Ha hétvégi kikapcsolódási lehetőséget keresel és a kulturális programokat vegyítenéd egy kis őszi sétával a természetben, majd lazításként megkóstolnál egy jó vörösbort valamelyik kiváló pincészetben, akkor Pécs és környékének felkeresése egy kiváló program lehet. A 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa címet szerzett város az UNESCO világörökségi listájára felkerült látnivalókkal is büszkélkedhet, a közeli Mecsekben pedig várak, kastélyok, túraútvonalak, hangulatos kis települések, arborétum, keresztény emlékhelyek és az ország egyik legnagyobb erdei kalandparkja vár. Ezen felül itt találjuk a mediterrán jellegű magyar borok hazáját is, a Villányi borvidéket. Nézzük meg részletesebben, hogy miért érdemes neked is ellátogatni erre a vidékre.

Pécs, a magyar kultúra egyik legjelentősebb helyszíne

A város kihagyhatatlan úti cél a kultúra iránt érdeklődőknek, hiszen számos történelmi emléket kereshetünk föl Baranya megye központjában. A városnézést kezdhetjük az UNESCO világörökségi listás emlékekkel: a 4. századból fennmaradt pécsi ókeresztény sírkamrák, az Ókeresztény Mauzóleum, valamint a Cella Septichora Látogatóközpont 1600 éves sírkamráinak megtekintésével. Az első magyarországi egyetem is a város nevéhez köthető, amit 1367-ben Nagy Lajos király alapított meg, így a kulturális és művészeti fejlődés már a középkorban elindult. Pécsen találjuk a magyarországi török-iszlám építészet legmonumentálisabb alkotását és egyben Európa legészakibb épségben maradt dzsámiját is, amely ma római katolikus templomként működik. A 19. századi ipari fellendülés idejéről olyan értékeket köszönhetünk a városnak, mint a Zsolnay porcelángyárat, ami a magyar ipar kiemelkedő, sőt nemzetközi tekintetben is elismert szereplője volt, a Littke pezsgőt és hazánk legelső pezsgőgyárát, illetve az Angster orgona-és harmóniumgyárat. A Zsolnay-negyedben a látogatóknak kiváló lehetősége nyílik arra, hogy a híres család örökségei között tegyenek egy kellemes őszi sétát. Az itt található kiállítások közül a Zsolnayak aranykorát bemutató Gyugyi-gyűjtemény, valamint a Labor Interaktív Varázstér és a Bóbita Bábmúzeum is érdekes látnivalókkal szolgál.

Az élmények a várakban és a kastélyokban folytatódnak

A környék egyik legjelentősebb történelmi emléke a pécsváradi vár, ahol az ország legrégebbi, ma is álló templomát tekinthetjük meg. A 10. századi kápolna Géza fejedelem és Szent István király idejéből megmaradt freskómaradványokat rejt. Ha erre járunk, akkor ne hagyjuk ki a programból a siklósi várat se, ami a legépebb, legegységesebb történelmi emlékünk. A vár múzeumát is érdemes bejárni, ahol reneszánsz bútor-, középkori fegyver- és várostörténeti kiállítás, Tenkes Kapitánya Panoptikum, valamint képzőművészeti kiállítások várják a látogatókat. Egy másik hangulatos település Püspökszentlászló, melynek kastélya és temploma kiemelkedő késő barokk műemlék, a kastélypark arborétuma pedig nagyszerű kirándulóhely. További érdekesség a 340 méter magas, erdővel övezett, meredek csúcson, Magyaregregy község határában található Máré várának erődítménye, mely a XIII. században, a tatárjárás utáni nagy várépítések korszakában épült gótikus stílusban. A vár falépcsőjén felkapaszkodva a történelem és a természet egy ritka egyvelegét láthatjuk magunk körül.

Kikapcsolódás a természetben

Ha sétálnál egy kicsit az őszi erdőben, akkor érdemes bebarangolni a Mecseki Zöld-túra útvonalát vagy legalábbis annak egy szakaszát. Ezt a több települést összekötő, összesen 101 km-es túrát gyalogosan vagy kerékpárral is meg lehet tenni. A nem messze található Orfűi-tavaknál csónakázásra, horgászásra vagy extrém kúszós-mászós barlangtúrára is lehetőség van, vagy akár a Malommúzeumot is meg lehet nézni. A tavakon ősszel több vitorlás versenyt is tartanak, ami a vízi sportok szerelmeseinek lehet érdekes. Ha viszont szeretnél elvonulni a világ zajától, akkor a Mecsek egy elzárt völgyében található Óbányát ajánljuk, amit a magyar Svájcnak is szoktak nevezni. A svábok által lakott településre autóval behajtani tilos, a járművet a falu elején található őrzött parkolóban kell hagynunk. A túracipőt viszont ne hagyjuk a kocsiban, hiszen lélegzetelállító környezetben töltődhetünk, patakok, tavak és a Ferde-vízesés mentén haladva. Érdemes még megemlíteni a Mecsek lábánál található Pintér-kertet is, ahol különleges, mediterrán növényeket is megfigyelhetünk.

Izgalmas kalandok az erdő mélyén

Pécs közelében próbálhatjuk ki az ország egyik legnagyobb és legjobban kiépített erdei kalandparkját, a Mecsextrém Parkot, ahol garantáltan jól érzi magát az egész család. A fák ágai között kifeszített alpesi kötélpark ügyességet kíván a felnőttektől és a gyerekektől egyaránt. Ha szereted a kalandokat és az izgalmakat, akkor mindenképp nevezz be az erdei bobozásra is, hiszen ez a pálya európai viszonylatban is megállja a helyét. A parkban egy 8 méteres mászófalon is próbára tehetjük magunkat, a gyerekek pedig egy 3 emeletes beltéri játszóvárban szórakozhatnak. A kalandpark jelentős területe akadálymentesített és a játékok egy része mozgáskorlátozottak számára is használható.

Napsütötte Villány

A Pannon borrégió jellemzően a mediterrán borok hazája, a borrégiót alkotó négy borvidék közül Villány ezen bortípusok fő termőhelyének számít. A szőlészetet és a borászat mesterségét Villányban még a rómaiak honosították meg, a vörösborfajták uralmát a rácoknak köszönhetjük, a 18. században idetelepült svábok pedig meghonosították a portugiesert. A borvidék ma kiemelt figyelmet szán a cabernet franc fajtának, amely az 1990-es évek telepítései óta vált népszerűvé. Villány mellett ne feledkezzünk meg az ország egyik legkisebb borvidékéről, a Pécsi borvidékről sem, melynek híres bora a cirfandli, amely szőlőfajta Magyarországon egyedül itt terem.

Autentikus borkóstolás

Villány hazánk egyik legfejlettebb bortermő vidéke, ahol számos neves borászatot, pincészetet találunk. Emellett a vidéki tájban, a szőlősökben való gyönyörködésre az egyik legalkalmasabb helyszín Palkonya, ahol a 18. században betelepített német szőlőművesek a mai napig őrzik kultúrájukat. A község nevezetes műemlék együttese a faluvégi domboldalt beborító, 53 présházból álló pincesor. A régió másik jellegzetes borászati központja Villánykövesd, ahol megtekinthetjük a háromszintes pincefalut, amelynek színes kapus pincesora az ország egyik leglátványosabb műemlék együttese. A faluban járva megbizonyosodhatunk arról, hogy a múltban milyen jelentős szőlőtermesztés és borkészítés folyt ezen a vidéken. A pincék egész évben nyitva állnak a látogatók előtt, viszont, ha előre tájékozódnál a lehetőségekről, akkor keresd fel ezt az oldalt, ahol a környék több pincészetének is megtalálod az elérhetőségét.

A környék gyógyító ételei

A borok mellett a térség környéke számos gasztronómiai különlegességet kínál az idelátogatóknak. Kipróbálhatod a különleges fűszeres zamatú medvehagymamézet, ami vérnyomáscsökkentő, méregtelenítő, vértisztító és vírusölő hatásáról is híres, de szív- és érrendszeri, illetve légzőszervi problémák megelőzésére, gyógyítására is ajánlják. A hidegebb idő közeledtével érdemes elraktározni a meghűléses betegségek kezelésére vagy akár megelőzésére is kiváló hársmézből, ami a stresszes napokra is jól fog jönni, hiszen nyugtató hatása is ismert. A Mecsek a gyógynövényeiről és ezekből készült teakeverékeiről is híres, melyeknek egyik legjobb lelőhelye Pécsvárad. Így ősz táján a Pécs környéki pincészetekben járva érdemes beszerezni egy kis hidegen sajtolt szőlőmagolajat is, aminek szintén kedvező az élettani hatása. Igazi helyi specialitás még a stifolder házi kolbászkészítmény, ami a 18. században a térségbe telepedett németekről kapta a nevét. Szintén specialitás a Mecseki Itóka nevű gyógynövénylikőr, amelynek egyedi ízét a fűszerek mellett borókabogyó, kamillavirág, gyömbér és enciángyökér adja. Ha segítségre lenne szükséged az étteremválasztáshoz, akkor kattints ide.

Ahol feltöltődhetünk a tél beköszönte előtt

A túrák és az aktív programok után pihenésre, lazításra, a hideg időben való meleg vízű fürdőzésre Szigetvár felkeresését ajánljuk, ahol a 2007-ben átadott gyógy- és termálfürdő hét medencével, számos gyógy szolgáltatással várja a vendégeket. Ezen felül egy másik opció a megmártózásra a 180 éves múlttal büszkélkedő harkányi fürdő, ahol a termálvíznek gyulladáscsökkentő, sejtregeneráló hatása is van. Harkányban kiváló wellness hoteleket, de akár olcsóbb szállásokat is találhatunk. Az erdőkkel körül zárt völgyben található Abaliget is egy nagyszerű célpont a kikapcsolódásra, ahol egész évben látogatható a gyógybarlang, amely a Mecsek egyik legismertebb és legnépszerűbb természeti látnivalója. A fél millió éve keletkezett képződmény Dél-Dunántúl leghosszabb patakos barlangja. A cseppkőbarlangot kedvező klímája miatt gyógybarlanggá nyilvánították, légúti és asztmás panaszok enyhítésére alkalmas. A barlang mellett még egy Denevérmúzeumot is találunk, ahol megismerkedhetünk a denevérek világával.


Forrás: 

http://hellomagyarorszag.hu/pecs-es-villany

http://www.iranypecs.hu

Ajánlatok