accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Különleges belföldi kirándulóhelyek, ahol télen is akad látnivaló

utazomajom /

Hova utazzunk télen? Vannak, akik a melegebb éghajlatra esküsznek és január-februárban meg sem állnak a trópusokig, de akadnak olyanok is, akik az itthoni időjárásból próbálják kihozni a maximumot. A következő, belföldi kirándulóhelyekkel nem lehet mellélőni, hiszen minden évszakban tudnak meglepetést okozni. Sőt, ha szerencsénk van, télen a hófedte tájban is gyönyörködhetünk akár az Északi-középhegységben, akár a Bakony vagy a Mecsek területén.

Galya-tető

Magyarország harmadik legmagasabb hegycsúcsa, a 964 méter magas Galya-tető a Mátra egyik kedvenc kirándulóhelye – télen is. Hogy miért? A környék tele van szebbnél szebb túraútvonalakkal, a mátrai síparkban egész télen lehet síelni és hócsúszdázni, és e rengeteg élmény mellé egyre több hotel biztosít szálláslehetőséget (ld. hoteltesztünket).

Téli panoráma a Galya-kilátóból (fotó: Kaprinyák Judit)

Galya-tető emblematikus látnivalója a kilátó, amely 1934-ben épült és néhány éve újították fel. A 960 méteres tengerszint feletti magasságban álló torony tetejéről csodálatos kilátás nyílik a környező hegyekre. Hazánk legmagasabb pontja, a Kékes-tető könnyen észrevehető, de tiszta időben akár Budapestig vagy a Magas-Tátráig is ellátni. A kilátó szomszédságában találjuk a megújult Galyatető Turistacentrumot, ahol szálláshelyek, bisztró és kávézó, valamint egy túrabolt is helyet kapott.

Megyer-hegyi tengerszem

Hazánk egyik legszebb természeti jelenségének tartják a Sárospatak közelében található Megyer-hegyi tengerszemet, amely egy hajdani malomkőbánya területén alakult ki, majd a természet alakította tovább és nyerte el jelenlegi formáját.

Megyer-hegyi tengerszem (fotó: Sóstói András)

A 6,5 méter mély tavat néhol 70 méter magas sziklafalak veszik körül, az egyik legszebb kilátás a tóra az egykori bánya pereméről nyílik. A tavat a Malomkő tanösvényen keresztül tudjuk megközelíteni, az itt sorakozó tájékoztató táblák részletes információkat adnak a bánya történetéről és a tengerszem kialakulásáról. Nem könnyű túra (főleg télen), de a lélegzetelállító látvány mindenért kárpótol!

Cuha-patak völgye

A Bakony egyik legszebb völgyének tartják a Cuha-patak mellett húzódó szurdokot, amelynek bebarangolása bármely korosztály számára élmény lehet.

Cuha-patak völgye nyáron (fotó: Mert utazni jó, utazni érdemes)

A Bakonyszentlászló-Vinye vasútállomás közeléből induló körtúra hossza kb. 13 km hosszú, de ha valaki ezt soknak találja, kb. félútnál, Porva-Csesznek vasútállomástól vonattal is visszautazhat a kiindulási pontra. A túraútvonal vadregényes természeti környezetben kanyarog, érinti a bakonyi betyárok búvóhelyeit, a titokzatos barlangokat és elhalad egy tanösvény mellett, ahol táblák jelzik a legfontosabb tudnivalókat. Olvadás vagy esőzések után, amikor magasabb a vízállás, kalandos túrára számítsatok, hiszen az út többször is keresztezi a patakot. De egy vízálló bakancs és egy kis szökdelés a köveken minden problémát megold!

Óbányai völgy

A Kelet-Mecsek romantikus környezetében található Óbányai-völgy Óbánya és Kisújbánya települések között húzódik és tele van természeti csodákkal.

Ferde-vízesés az Óbányai völgyben (fotó: kepguru.hu)

A túra kiindulási pontja a festői szépségű sváb zsákfalu, Óbánya, amely önmagában is megér egy kirándulást. A Fő utcán végigsétálva mindkét oldalon hangulatos kis házak sorakoznak, de a faluból kiérve azért természeti látnivaló is bőven akad. Találunk itt Pisztrángos-tavakat, a völgyben megcsodálhatjuk a Csepegő-sziklát, a legkülönlegesebb látványosság pedig a Ferde-szikla, amelynek lapos mészkőrétegein vízesésszerűen folyik le a patak vize. Lenyűgöző látvány! A közeli Cigány-hegyen egy kilátó is épült, amelyről csodás kilátás nyílik a Mecsekre és legmagasabb pontjára, a Zengőre.

Lillafüred

Talán Lillafüredet senkinek nem kell bemutatni, hiszen a Palotaszálló és a mellette elterülő Hámori-tó a legnépszerűbb belföldi kirándulóhelyek egyike.

A befagyott Lillafüredi vízesés (fotó: Pleszinger László)

Azt azonban már kevesebben tudják, hogy Lillafüreden két barlang is várja a látogatókat, hazánk legmagasabb vízesését pedig nem csak tavasszal érdemes megszemlélni. A 20 méter magas vízesés –bármilyen meglepő is- nem a természet alkotása. Amikor 1930-ban a szállót építették, elterelték a Szinva-patakot, így jött létre a vízesés, amely télen, befagyott állapotában is lenyűgöző látványt nyújt. A vízesés mellett található mésztufabarlangban (Anna-barlang) vezetett túrákat, sőt néha esküvőket is tartanak, míg a cseppköveiről híres Szent István-barlangban akár a Mikulással vagy Jancsival és Juliskával is találkozhatunk (cseppkő formájában persze).


És Ti hol kirándultok télen? 

Ajánlatok