accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Hogyan keress repülőjegyet? 2. rész

utazomajom /

Az előző részben bemutattam egy kevesek által ismert, azonban bizonyos esetekben nagyon jól használható keresőt, a hoppert. Most következzen a már biztosan sokatok által használt KAYAK. Vajon ismered az összes funkcióját? Most kiderül!

Mi is az a KAYAK?

Először is kezdjük a legalapvetőbb funkciókkal. A KAYAK egy OTA gyűjtőoldal, azaz több száz online utazási iroda ajánlatait teszi neked kereshetővé egyetlen felületen. A KAYAK nem egy utazási iroda, rajta keresztül repülőjegyet foglalni nem lehet (még ha időnként úgy is tűnik). Mindig tovább fog irányítani egy másik oldalra. Ilyen oldal lehet az expedia, momondo, ebookers, vagy akár a pelikán is.

Retúr repülőjegy

A “Round-trip” alatt retúr jegyeket kereshetünk. A főoldalon beírhatjuk, kiindulási és az érkezési várost. Tehát például New York esetében nem kell feltétlen megadnod a pontos repülőteret, elegendő csak “NYC”-re keresni. Így JFK,LGA,EWR repülőterek is a kalapban maradnak, amivel növeled az esélyét egy jó ajánlat megtalálásának. Ezen kívül még azt is beállíthatod, hogy a közeli repülőtereket is vonja be a keresésbe az “Include nearby” négyzet bejelölésével.

A Show flexible dates lenyitásakor lehetőségünk van beállítani, hogy a pontos dátumhoz képest 3 nappal korábbi és későbbi árakat is mutassa a rendszer. Ez nagyon hasznos, mindenképp kapcsold be! Ezáltal egy időpont helyett 49 közeli lehetőség közül választhatsz. Ugyan itt lehet a csak hétvégi keresést bejelölni.

Ha ilyen módon kerestél, akkor a találati listában egy mátrixot fogsz kapni, függőlegesen az indulási, vízszintesen az érkezési időpontokkal. Sötét zöld jelöli a legjobb árat, jelen esetben 424$-t és piros a legrosszabbat, 921$-t. 

Egyirányú és más városból induló járatok

A “One way” menüpont az egyirányú jegyeket jelöli. Ugyanazok érvényesek rá, mint a retúr jegyek esetében. “Multi city” opciót akkor használjuk, ha eltérő városból szeretnék indulni, vagy érkezni.

A példában Budapestről New York-ba, majd vissza Los Angelesből Pozsonyba szeretnék utazni. A listát tovább bővíthetem, összesen 6 db egyirányú jegy kombinációját adhatom meg. Bizonyos esetekben “Hacker fare” lesz a legolcsóbb lehetőség. Ez azt jelenti, hogy külön kell megvásárolni a repülőjegyeket, ilyenkor nem egy foglalási kódod lesz, átszállásnál a csomaggal neked kell bajlódni és a újra becsekkolni. További hátránya, hogy késés esetén nem foglalnak át a következő járatra díjmentese. Miért lehet olcsóbb? Tegyük fel, hogy Krabiba szeretnénk utazni. Ha Budapestről Krabiba keresünk repülőjegyet, nagy valószínűséggel drágább lesz, mintha Kuala Lumpurig, vagy Bangkokig tettük volna, majd onnan egy másik járattal jutnánk el a végső úti célra.

Felfedező mód

A felfedező mód az egyik leghasznosabb és legérdekesebb funkciója a keresőnek. Ezen a felületen beállíthatjuk, a kiindulási várost, az anyagi keretünket és az utazás maximális hosszát. 

Továbbá megadható a pontos dátum, vagy időszak (évszak, hónap, év), az utazás hossza (2 nap, 3 nap, hétvége, hétfőtől péntekig, stb.) és a közeli repülőtereken való keresés is elérhető. A fentiek alapján megnézhetjük, hogy mire elég a 450 dolláros keretünk nyáron, maximum 10 óra utazással. Az oldal error fare ajánlatokat is kilistáz, azonban sokszor túl későn. Ezzel a módszerrel a Qatar Airways rendszerint jelentkező Treasure Hunt akciója is felderíthető.

Különböző nyelvű oldalak

Sokszor tapasztalhattátok, hogy akár az utazómajom  oldalon is megjelenő ajánlatok esetében nem mindig .com végződésű linket helyeztem el. Vegyünk egy példát.

Budapest – New York útvonalra kerestem június 10-19 közötti időpontban a kayak.com oldalon. Legolcsóbb találat 444$ lett Austrian Airlines/Air Canada kombinációjával.

Ugyanezekkel a feltételekkel a kayak.fr-en keresve 381€-t (414$) kapunk, és a British Airways lesz a legolcsóbb.

Érdemes tehát különböző nyelvű oldalakon is megnézni ugyan azt a keresést, hiszen a francia oldalon csak 1-1 átszállással, ráadásul olcsóbban jutunk el ugyan abba a városba. Akit bővebben érdekel az eltérés oka, az előadáson lesznek további információk.

KAYAK kereső rejtett funkciói

Az alábbi oldalon minden Budapestről Amerikába tartó járatot listázza a kereső ár szerint rendezve. Az adatbázist az elmúlt két nap információból állítja össze.

Itt pedig kilistázhatsz minden Európából Amerikába tartó járatot: kattints ide!

Hamarosan jövünk egy újabb kereső bemutatásával. Ha az előzőről lemaradtál volna, azt itt érhetet el: Hopper

 

 

Ajánlatok