accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Ezek a magyarok kedvencek horvátországi úti céljai

utazomajom /

A kereskedelmi és nem kereskedelmi létesítményekben realizált turistaforgalmat regisztráló eVisitor, valamint a tengeri chartereket számláló eCrew rendszer adatai szerint 2022. első nyolc hónapjában több mint 14 millió turista látogatott el Horvátországba, akik közel 87 millió vendégéjszakát töltöttek el. 2021. azonos időszakához képest a turisták száma 40 százalékkal, a vendégéjszakák száma 27 százalékkal nőtt. A külföldi turisták 76 millió, míg a belföldi turisták 10 millió vendégéjszakát realizáltak.

A legtöbb vendégéjszakát Isztriában (24,5 millió), Split-Dalmát megyében (16 millió) és Tengermellék-Hegyvidék megyében (15,5 millió) regisztrálták. A települések rangsorát illetően Rovinjban, Dubrovnikban és Porečben jegyezték fel a legtöbb vendégéjszakát. A küldőpiacok tekintetében az év eddigi szakaszában Németország (20 millió), Szlovénia (9 millió), Ausztria (6,5 millió) és Lengyelország (5,5 millió) adta a legtöbb vendégéjszakát.
A magyar turisták hagyományosan a legjelentősebb horvátországi turisták közé tartoznak – 2022. első nyolc hónapjában 530 ezer magyar (2021. első nyolc hónapjához viszonyítva 27 százalékos növekedés) több mint 2,7 millió vendégéjszakát (2021. első nyolc hónapjához viszonyítva 19 százalékos növekedés) töltött el Horvátországban. A magyarok kedvenc úti céljai idén Vir és Crikvenica voltak, melyekben több mint 100.000 vendégéjszakára maradtak a magyar vendégek. A TOP 10-es lista desztináció közül kiemelkednek az isztriai városok, úgy mint Rovinj, Medulin és Poreč; továbbá Rab szigete (Rab és Lopar), Vodice és Zadar. A magyarok által leglátogatottabb TOP 10-es desztinációk közül a legdélebbi horvát település Makarska.
A magyarok 25 százaléka szervezetben vagy utazási irodákon keresztül látogatott el Horvátországba, míg 75 százalékuk egyénileg szervezte meg nyaralását.
A horvát turizmus rekordévéhez (2019.) képest 2022. első nyolc hónapjában 8 százalékkal kevesebben érkeztek és 7 százalékkal kevesebb vendégéjszakát realizáltak a magyar turisták, mint 2019. első nyolc hónapjában.

A szeptemberi statisztikai adatok is a magyar küldőpiac mellett szólnak, ezek alapján várhatóan a magyar turisták összesített horvátországi vendégéjszakáinak száma idén meghaladja majd a 3 milliót.

A budapesti Hard Rock Hotelben megtartott sajtótájékoztató résztvevői megismerhették a Horvát Idegenforgalmi Közösség által az év során Magyarországon folytatott marketingkampány eredményeit; betekintést nyerhettek a magyar újságírók idei horvátországi tanulmányútjaiba és értesülhettek a képviselet jövőbeni tevékenységeiről, melyek közül kiemelkedik a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi/budapesti Képviseletének 25 éves fennállásának megünneplése, melyre idén novemberben kerül sor.

Három újságíró is referált a horvátországi tanulmányútjáról, illetve egy videós bejátszással idézték meg az Aranytoll díj ünnepélyes átadását Splitből, ahol Szántó Zoltán, a Turizmus.com Magazin főszerkesztője, a Turizmus.com portál szerkesztője a magyar médiamunkások közül elsőként nyerte el a Grand Prix-díjat.
Ivana Herceg, a Képviselet igazgatója tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy Horvátországban hamarosan bevezetik az eurót. Idén szeptember 5. óta a horvátországi árakat már mindkét pénznemben (euróban és kunában) is feltüntetik, míg a fizetés továbbra is csak kunában lehetséges. 2023. január 1-től az első két hétben még mindkét pénznemben lehet fizetni, míg január 15-től kizárólag az euró lesz a hivatalos fizetőeszköz.
Horvátország jövőre szinte biztosan csatlakozik a schengeni övezethez, ami jelentősen megkönnyíti majd a Magyarország és Horvátország közötti utazást mind közúton, mind vasúton, mind pedig légi úton.

Ajánlatok