accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Itt a válasz a különadóra: 8 budapesti útvonalát szünteti meg a Ryanair

Katya /

Már a repülőjegyadó bevezetése után jelezte a Ryanair, hogy a plusz költségek következményeként járatritkításokra – és leállításokra lehet számítani, most pedig 8 útvonalát vette ki a menetrendből az ír légitársaság. Az okosutas.hu szúra ki, hogy a téli menetrendváltástól kikerül a Budapestről elérhető úti célok közül Bordeaux, Bournemouth, Kaunas, Köln, Krakkó, Lappeenranta, Riga és Torino (ezek közt nem szerepelnek azok az útvonalak, amelyek eredetileg is leálltak volna télre, mint pl. a Rimini nyaralójárat). Így téltől megszűnik a közvetlen fapados összeköttetés a Baltikumba is.

A Magyar Kormány június 4-én jelentette be az új légiforgalmi adót, amelyet a július 1-jén vagy az után induló járatok utasai után kell megfizetni. A Ryanair ekkor úgy döntött, hogy utólag is ráterheli az utasokra ezt az adót, amely Európán belül és Nagy-Britanniába utazók esetében 10 euró, azaz 3900 forint utasonként, a jövőben pedig beépítette az árba ezt a különadót. A gyakorlatra válaszként Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kezdeményezésére fogyasztóvédelmi vizsgálatot indított a Fővárosi Kormányhivatal az ír légitársaság ellen. A vizsgálat eredményére a napokban derült fény, ennek értelmében az extraprofitadó áthárítása miatt 300 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki a légitársaságra. A Ryanair megalapozatlannak tartja a büntetést és bíróságra viszi az ügyet.

“Az egyelőre nem ismert, hogy a fogyasztóvédelmi vizsgálatban konkrétan milyen jogsértés vagy jogsértések alapján szabták ki a légitársaságra rekordösszegűnek számító bírságot, hiszen nincs olyan jogszabály, amely kimondottan tiltaná a különadók átterhelését” – mutat rá a HVG.

A Ryanair már korábban is több ízben hülyeségnek nyilvánította az extraprofitadót, a mostani törlés is erre való reakció lehet, ahogy korábban is jelezte, hogy az adó a járatok ritkításához fog vezetni. Reméljük a téli menetrendben nem lesz több hasonló törlés, hiszen nagy érvágás lenne számunkra és jelentősen megdrágulna az utazás, ha a Ryanair esetleg a jövőben kivonulna az országból.

 

 

Ajánlatok