accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Itt az Európai vakcinaútlevél tervezete – nem örülünk

utazomajom /

Az Európai Bizottság a mai napon jelentette be a digitális zöldigazolvány létrehozását, amely megkönnyíti a Covid19-világjárvány alatt a polgárok biztonságos szabad mozgását az Unión belül. A digitális zöldigazolvány annak bizonyítékául szolgál majd, hogy egy személyt beoltottak a Covid19 ellen, negatív teszteredménnyel rendelkezik vagy meggyógyult a Covid19-fertőzésből. A zöldigazolvány digitális vagy papíralapú változatban, díjmentesen lesz elérhető. Egy QR-kódot tartalmaz majd, amely garantálja a biztonságosságát és hitelességét.

Továbbra is a tagállamok hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy az utazók esetében mely népegészségügyi korlátozásoktól tekintenek el, de az ilyen mentességeket egységesen kell alkalmazniuk minden digitális zöldigazolvánnyal rendelkező utazóra.

A Bizottság mai rendeletjavaslatának legfontosabb elemei

  • A digitális zöldigazolvány háromféle igazolványt foglal magában: egy oltási igazolványt, egy (NAAT/RT-PCR teszt vagy antigén gyorsteszt elvégzéséről kiállított) tesztelési igazolványt és egy, a Covid19-megbetegedésből való felgyógyulást tanúsító gyógyultsági igazolványt.
  • Az igazolványokat digitális vagy papíralapú változatban állítják ki. Mindkét változat rendelkezik egy QR-kóddal, amely tartalmazza a szükséges kulcsfontosságú információkat, valamint egy digitális aláírást a dokumentum hitelességének igazolására.
  • A Bizottság digitális átjárószolgáltatást fog kiépíteni és támogatja a tagállamokat egy ellenőrző szoftver kifejlesztésében, amely lehetővé teszi a hatóságok számára az összes igazolványon szereplő aláírás ellenőrzését az egész Unióban.
  • Az igazolvány díjmentesen lesz elérhető, és azt a kiállító tagállam hivatalos nyelvén vagy nyelvein, valamint angolul állítják ki.
  • Azonos jogok a digitális zöldigazolvánnyal utazóknak – amennyiben a tagállamok a beoltottság igazolásának megléte esetén eltekintenek bizonyos népegészségügyi korlátozások – például tesztelési kötelezettség vagy karantén – alkalmazásától, ugyanolyan feltételek mellett kötelesek elfogadni a digitális zöldigazolvány rendszere keretében kiadott oltási igazolványt is. Ez a kötelezettség az uniós forgalombahozatali engedéllyel rendelkező vakcinákra korlátozódna, de az egyes tagállamok dönthetnek úgy, hogy ezeken felül más vakcinákat is elfogadnak.

Tehát egyelőre úgy néz ki az EU által engedélyezett vakcinákat mindenhol kötelező lenne elfogadni az EU-ban, és például az orosz vagy a kínai vakcinát csak akkor, ha azokat az egyes tagállamok saját hatáskörben úgy döntenek. Ez még természetesen változhat. Akkor sem lennénk meglepve, hogy mire elfogadják a javaslatot már javában elkezdődik a nyári szezon és minden tagállam külön döntéseket fog majd majd hozni.

A teljes javaslatot ide kattintva tudod tanulmányozni.

Ajánlatok