accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Izgalmas városlátogatás Debrecenben!

utazomajom /

Debrecen az utóbbi években nagyon sokat fejlődött. Aki 1-2 éve járt a városban utoljára, az szinte rá se ismerne már. A nevezetességek két nagy részre összpontosulnak: a Nagyerdőre és a történelmi belvárosra.

A Nagyerdőn rendezték meg 2021. július 21. és 25. között a Campus fesztivált, mely idén lényegében az egyetlen nagyobb fesztivál volt az országban. Az idei abban volt különleges, hogy csak haza zenekarok játszottak a pandémia miatt, viszont minden irányzat képviselte fogja magát.

Látogass el a különleges építészeti megoldásokat ötvöző Aquaticum Strandra, melyet tavaly adtak át, és számos díjat nyert azóta: egyedülálló fürdőkomplexum. 15 medence várja a fürdőzőket, 4 csúszda, valamint a 12 méter magas napozóterasz, külön gyermekvilág, korosztályos medencék, sport-, kaland- és hullámmedence, valamint lassú folyó lett kialakítva a területen.

Aquaticum-strand, Debrecen

Szintén páratlan látnivaló a debreceni a körszínház: Magyarország egyetlen multimédiás szökőkútja – más néven Ködszínház – nyújt különleges élményt tavasztól őszig. A szökőkút 30×10 méteres, legyező alakú vízpermetére vetítve Debrecent bemutató kisfilmeket és különleges lézer-animációkat láthatnak az érdeklődők egyedi zenei aláfestéssel.

A Nagytemplomhoz hasonló ikonikus debreceni épület a Nagyerdei Víztorony. Az 1913-ban épült korai modern víztoronyban víz leginkább a csapban van, amióta attrakcióként megnyílt a nagyközönség számára. Lépcsőzzetek fel a tetején lévő kilátóra; tiszta időben látszik a Tokaji hegy is. A látvány után jöhet egy jó kávé és süti a földszinti kávézóban.
A megújult Békás-tó és környékén szintén ki tudunk kapcsolódni a koncertek között, ahonnan már csak pár lépés a Debreceni Egyetem főépülete, mely szintén a város egyik jellegzetes nevezetessége.

Az 1-es villamossal alig 10 perc alatt beérünk a belvárosba, ahol a főbb látnivalók egymástól séta távolságra vannak. Ha már Debrecen, akkor érdemes megnézni a Református Kollégiumot, ahol sok magyar híresség – költők, írók – tanultak, és ahol előkészítették a függetlenségi nyilatkozatot, valamint a könyvtárát beválogatták a világ legszebb könyvtárai közé: és nem hiába! Az Emlékkerten keresztül – ahol szintén több érdekes szobor is helyt kapott, de ezeket nem nem áruljuk el, maradjon nektek is izgalom– már a Nagytemplomnál vagyunk, ahol a megírt Függetlenségi Nyilatkozatot Kossuth Lajos kihirdette 1849. április 14-én. A 4258 síppal rendelkező, 3 manuálos, 52 regiszteres orgona hazánk egyik legszebb hangú templomi hangszere. Érdemes megtenni a pár száz lépcsőt, vagy aki nem szeret lépcsőzni, most már lifttel is felmehet egy darabig a kilátóhoz, ahonnan szép kilátás nyílik a belvárosra.

Kultúrakedvelőknek kötelező betérni a Déri Múzeumba, mivel a Munkácsy Teremben láthatók Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó, monumentális méretű alkotások. A művek közös bemutatásának különlegessége, hogy maga Munkácsy sem látta együtt a három, bibliai témát feldolgozó festményét.

A rengeteg látnivaló mellett számos zenei, színházi, képzőművészti programok sokasága elégíti ki a változatos igényeket. Debrecent Magyarország gasztronómiai fővárosának is szokták emlegetni: különleges ízek és illatok csábítják a gasztro-kalandorokat (pl. debreceni páros) a hangulatos kávézóktól a street food-on át az egyedi romkocsmákig.

További programötletek

Pusztán Ünnep! – augusztus 20-22.

Három nap, három rendezvény a pásztorok földjén! A rendezvénysorozat a 25. Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozót és a Mátai Ménesben megrendezett lovasversenyeket foglalja magában, de emellett a Hortobágyi Hídivásár is ekkor kerül megrendezésre.

Augusztus 21-én, 25. alkalommal gyűlnek össze az ország számos pontjáról érkező gulyások a hortobágyi Pusztai Állatparkban, hogy a pénteki nap selejtezői után szombaton a legjobbak a nagyközönség előtt is számot adjanak mesterségbeli tudásukról. A főbb versenyszámok, melyek mindennapi munkájuk során előforduló feladatokból tevődnek össze a következők: marhakifogás, vízhúzás, pányvadobás, a gulyásbot és a karikás ostor használata. Ez utóbbinak különleges aktualitást ad az, hogy a karikás ostor, mint a magyar népművészet kiemelkedő értéke a közelmúltban bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe. A kétnapos Gulyásverseny elmaradhatatlan záróakkordja minden évben a közreműködők és a közönség közös csergetése, mellyel idén a Hungarikummá vált karikás ostort ünnepeljük.

Bővebb információkért kattints IDE.

Esti séta az Állatkertben

A hagyományokhoz híven idén is különleges nyáresti élményeket tartogat az érdeklődők számára a Debreceni Állatkert, hiszen augusztus 20-ával bezárólag minden pénteken, 20:00 és 23:00 között újra megrendezik a nagysikerű Esti sétákat.

A nyáreste varázsában megtartott programon a látogatók egyedülálló szakvezetésen nyerhetnek bepillantást a kert ezernyi titkába és leshetnek be a kulisszák mögé, ahol feltárul az állatok addig ismeretlen, esti élete. Állatgondozók segítségével akció közben ismerkedhetnek meg a legkülönlegesebb lakókkal: megtudhatják például, hogyan mosnak fogat a vízilovak, végigkövethetik a nagyragadozók éjszakai portyáját, és felfedezhetik a Pálmaház megannyi különlegességét. Testközelből találkozhatnak továbbá az Állatkert bébisztárjaival, köztük a pingvinóvoda idei növendékével, Manfréddal és a hamarosan első születésnapját ünneplő zsiráflánnyal, Zaharával.

Bővebb információkért kattints IDE.

Folytatódik a Kultúr-Fröccs programsorozat

A Kultúr-Fröccs programsorozat május végén azzal a céllal indult el, hogy a pandémia után felélénküljön a belváros, vidámsággal megtöltve a tereket, a város lakossága közösen osztozhasson az újranyitás örömében.

A programsorozatba belvárosi vendéglátóhelyek kapcsolódtak be, hogy közösen megvalósítható rendezvényekkel szélesítsék a palettát. A programnaptár a pénteki és szombati napok mellett a csütörtöki nappal gyarapszik, illetve immár főleg a teraszok környezetében biztosítanak fellépési lehetőséget a szervezők. A hónap végén az új helyszínek mellett vizuális frissességgel is találkozhatnak az érdeklődők.

Az eddig becsatlakozó alkotók, közösségek is részt vesznek a folytatásban augusztus 12-ig, a karneváli hétig terjedő időszakban 18.00-22.00 óráig tartó idősávban, ügyelve arra, hogy a zenei produkciók megszólalása ne zavarja a lakosságot.

Bővebb információkért kattints IDE.

TIPP: Fedzed fel Debrecent!: A Borsos-villa

A vénkerti lakótelep közepén álló Borsos-villa igazi építészeti gyöngyszem Debrecenben. Borsos József, Debrecen egykori főépítésze saját és családja számára tervezte az épületet, melynek udvarát egykoron medence és gyönyörű rózsakert díszítette. A több mint 100 éves épület ma közösségi házként működik, ahova nemcsak a programokért érdemes ellátogatni.

A villa történetéről bővebben ITT olvashatsz.

Sajtóközelmény

Ajánlatok