accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Tízezreket spórolhat, aki jó kártyával és számlával fizet külföldön

utazomajom /

Egyre többször veszik elő a magyarok, ha külföldön kell fizetniük. A kártyás vásárlás nem csak kényelmes, de olcsóbb is lehet a valutaváltásnál, főleg, ha jó a számlacsomagunk, hiszen egyre több magyarországi bank kínál középárfolyamos váltást a kártyás vásárlásokra és átutalásokra – hívja fel a figyelmet a külföldre tartóknak utasbiztosításokat is kínáló Bank360.hu szakértői.

Rákaptak a magyarok a külföldi bankkártyahasználatra. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az idei első negyedévben csaknem 9,5 milliószor fizettek külföldi boltokban bankkártyával, ez több mint 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A vásárlások értéke is 19 százalékkal nőtt, meghaladta a 137 milliárd forintot. Az első negyedévek egyébként hagyományosan nem számítanak erősnek a külföldi költekezésben, a legtöbb pénzt a harmadik negyedévben, a nyári vakáció idején költik el a határon túlon a magyarok.

A külföldi kártyahasználat gyors terjedését mutatja, hogy az utolsó covid előtti évben, 2019-ben még alig 5,1 milliószor fizettek külföldön kereskedőnél bankkártyával a magyarok, pedig akkor sem utaztak kevesebbet. Tíz évvel ezelőtt pedig negyed ennyiszer vették elő a bankkártyájukat a határon túli üzletekben a magyar turisták, mint most.

Az internetes költés jóval nagyobb

A külföldi kártyás vásárlások zömét persze az internetes költések teszik ki, négyszer annyi alkalommal fizetnek a magyarok külföldi webshopban kártyával, mint valódi boltban, és a költések összege is nagyjából a négyszerese a hagyományos boltot működtető kereskedőnél otthagyott pénznek. Az első negyedévben 33,6 millió külföldi internetes vásárlást bonyolítottak le magyarországi bankkártyával és ennek az értéke megközelítette az 556 milliárd forintot.

Az ilyen vásárlások egy része persze kapcsolódhat utazáshoz, például egy szálloda vagy repülőjegy kifizetése, de másféle költések is vannak, sokan rendelnek ruhákat, műszaki cikket külföldről. A növekedés itt is látványos, a tavalyi első negyedévhez képest darabszámban 23, értékben 28 százalékos emelkedést mértek, vagyis egyre többen határoznak úgy, hogy az utánvétel helyett a kártyás fizetést választják.

Tízezrekben mérhető a megtakarítás

A külföldi kártyahasználat mellett több érv is szól. Az egyik a kényelem, hiszen nem kell a pénzváltással és a készpénzzel bajlódni. A másik az árazás. A KSH adatai szerint egy átlagos magyar naponta 31 ezer forintot költött el külföldön az első negyedévben. Ez egy négytagú család esetében egy héten át összesen 868 ezer forintot jelent.

Ha Magyarországon valaki valutát akar váltani, akkor sok helyen csak forint készpénzt fogadnak el. A havonta ATM-ből ingyen felvehető 150 ezer forintos keret pedig ilyen kiadásokkal számolva kevés lehet a nyaraláshoz. A turista választhat: vagy drágán felveszik a forintot, vagy bankkártyával fizet külföldön. A bankok ilyenkor jellemzően a devizaeladási árfolyamon számolják át a költést, ami 1-2 százalékkal magasabb a középárfolyamnál, és versenyképes a valutaváltók haszonkulcsával.

A külföldi vásárlásnál fontos tudni, hogy ilyen esetben, ha felajánlja a terminál, hogy milyen valutában fizessen a vásárló, mindig az adott ország valutáját kell választani. Ha a forintot választja a bankkártyás vásárló, akkor valószínűleg egy ottani bank fogja átváltani a pénzét sokkal rosszabb árfolyamon.

Vannak persze, akik ennyit sem szeretnének a bankoknál hagyni. A fintech cégek, például a Revolut lényegesen kedvezőbb árfolyamot használ ennél, újabban pedig több magyar bank is kínál középárfolyamos külföldi vásárlást lehetővé tevő bankszámlacsomagot. Ezeknél  meghatározott havi összeghatárig így számolják el a vásárlásokat és utalásokat. Van már ilyen szolgáltatás egyebek között az OTP-nél, a Gránit Banknál, az Ersténél, míg a K&H utólag jóváírja a külföldi vásárlások váltási költségét az ügyfélnek. Ez egy átlagos négytagú család esetében egyhetes nyaralással számolva nagyjából 17 ezer forintos megtakarítást jelenthet, de akik többet költenek, még többet spórolhatnak az út során.

A biztonságra fokozottan kell ügyelni

A külföldi bankkártya-használatnál a biztonságra még jobban kell ügyelni, mint Magyarországon. A bankkártyát nem tanácsos odaadni egy étteremben, üzletben, hogy azt valahol máshol a terminálon lehúzzák. Ilyenkor ugyanis könnyen megszerezhetik a kártyán lévő érzékeny adatokat, amelyekkel visszaélhetnek.

Utazás előtt érdemes felírni valahová a bankkártyás ügyfélszolgálat telefonszámát, hogy ha ellopnák a kártyát vagy elveszne, azonnal le lehessen tiltani. Ezt a funkciót több banknál már a mobilbankban is bevezették. A legjobb azonban az, ha a kártyabirtokos nem is veszi elő a plasztiklapot, hanem digitalizálja a telefonjába, okosórájába, és inkább azzal fizet.

Az elveszett, ellopott bankkártyákra is lehet biztosítást kötni. Egyes utasbiztosítások is fedezhetik a bankkártyák pótlásának az árát. A Bank360.hu utasbiztosítás kalkulátorának segítségével könnyen összehasonlíthajuk a biztosítók ajánlatait és megköthetjük a nekünk legjobban megfelelőt. A beállításokban egyszerűen személyre szabhatjuk, a nyaralásunkhoz igazíthatjuk, hogy milyen biztosításokat hasonlítson össze a kalkulátor, így például szűrhetünk a repülős vagy autós utakra, így már eleve olyan ajánlatokat látunk majd, amelyek kifejezetten ezekre szólnak.

A kiválasztott egy vagy több ajánlatnál érdemes részletesebben megnézni, milyen esetekre és milyen összegű fedezetet nyújtanak, illetve milyen többletszolgáltatást tartalmaznak. Ilyen lehet például az assistance, amivel akár az ügyintézésben is segítséget kaphatunk, ha baj ér bennünket a nyaralás alatt.

Sokan nem tudják, de akár a lakásbiztosításuk is tartalmazhat egyébként fedezetet a bankkártya pótlására, ami nemcsak külföldi utazás esetén vehető igénybe, hanem akkor is ha itthon veszik el a kártyánk, vagy lopják el azt. Ugyanígy a személyi okmányaink elvesztéséből fakadó kárunk is megtérülhet így.

Ajánlatok