accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Te mit tennél, ha a gépen ülnél indulásra várva, amikor is hirtelen lefoglalnák a gépet?

utazomajom /

Nem mindennapi élményben lehetett része annak a 149 utasnak, aki a bordeaux-i reptér futópályáján éppen felszállásra készült. A Ryanair Stanstedbe tartó járatát közvetlenül az indulás előtt foglalta le a francia légiközlekedési hatóság egy kifizetetlen büntetés miatt.

Az ügy előzménye, hogy az ír fapados még 2008-2009-ben 1 millió eurós támogatást kapott a francia kormánytól azért, hogy járatokat indítson Angouleme – Cognac reptérről Londonba. Később az Európai Bizottság megállapította, hogy tiltott állami támogatásnak minősül a kapott pénz, ezért azt vissza kell fizetniük.

Csakhogy erre a cég nem volt hajlandó. Egészen pontosan a csak a felét fizette ki a tartozásnak. A 2014 óta húzódó ügy miatt a francia hatóság úgy döntött, hogy saját kezébe veszi az irányítást és egy közvetlenül az indulás előtt álló gépet lefoglal, hogy így kényszerítse fizetésre a Ryanairt. Az intézkedés bejött, a cég pénteken átutalta a maradék fél millió eurót.

A lefoglalás következtében azonban az indulás előtt álló utasoknak el kellett hagyniuk a fedélzetet, majd jóval később, 5 órás csúszással érhették el úticéljukat. A késés miatt természetesen a Ryanairnek még tovább 250€ kártérítést is fizetnie kell minden utasnak, ami összesen tovább 12 millió forintot jelent.

A légi utasok jogairól korábban írtunk, érdemes elolvasnod.

Te mit csinálnál, ha éppen a lefoglalnák a járatot, amin ülsz? Szerencse, hogy nem a levegőben.

Ajánlatok