accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Maldív-szigetek, Maafushi élménybeszámoló képekkel

utazomajom /

Olvasónk élménybeszámolója az egyik legnépszerűbb desztinációról, Maldív-szigetekről, azon belül is az általunk ajánlott szigetről, Maafushiról.

Engedjétek meg, hogy megosszam veletek az élményeinket, tapasztalatainkat, melyeket a Maldív-szigeteken szereztünk!

Március végén, vagyis a főszezon utolsó napjaiban töltöttünk el nyolc napot az Indiai-óceánon fekvő Maldív-szigeteken. Rengeteget gondolkodtunk és kérdeztünk az Utazómajmok Világmegváltó csoportjában is, hogy lakott, vagy resort szigetet válasszunk, ám végül ár/érték arányban a lakott sziget mellet döntöttünk. Sok száz véleményt és úti beszámolót olvastunk el, így tudtuk, hogy függetlenül attól, melyik szigeten lakunk, valamennyi sziget elérhető nem túl drágán, úgyhogy ebből a szempontból nem annyira fontos, hol is szállunk meg.

Maafushi

Maafushi

Így esett a választásunk Maafushi-ra. Nagyon felkapott sziget, közel a fővároshoz és a reptérhez, ami fontos volt, hiszen az utolsó nap este indultunk haza, így nyugodtan be mertünk vállalni még egy fakultatív programot indulás előtt! Lakott sziget, vagyis ezen a szigeten életvitelszerűen élnek a helyi emberek. Éppen ezért, tiszteletben kell tartani a vallási és kulturális szokásaikat! Angolul mindenki beszél, és minden ki is van írva angolul. Iszlám vallású ország, tehát ezeken a szigeteken tilos a fürdőruhás strandolás, és nyilvános helyen nem illik a túlzott erotikát bemutatni a pároknak. Éttermekbe fürdőruhában tilos bemenni. Az utcákon rövidnadrágban, pólóban, de akár trikóban is lehet sétálni, de nőknek illik a nagyon rövid öltözetet egy laza strandkendővel eltakarni. Az egész országban tilos az alkohol fogyasztás, illetve a monokini és nudizmus. Előbbi alól csak a resort szigetek a kivételek! Disznóhúst nem esznek, de természetesen resort szigeten ebben sem szenvedhetünk hiányt. Az éttermek kínálata kontinentális, és rendkívül finom. A helyiek zömmel tonhalat és csirkét fogyasztanak. Az árak normál külföldi árak, egyáltalán nem drágák. Egy főétel 8 dollártól indul, egy fél literes ásványvíz 1 dollár, egy koktél 5-8 dollár. Borravalót nem kérnek, szerviz díjat számolnak fel. (A csomagokat a kikötőből a szállodai szobába viszik, és visszafelé onnan ki a hajóhoz.

Ezért a szolgáltatásért viszont illik borravalót adni!) Élelmiszer, háztartási, elektronikai, ruha és szuvenír boltok is megtalálhatóak a szigeten, vagyis minden, ami az ott élőknek kell. Az fontos, hogy igazi élelmiszert azonban nem lehet kapni a boltokban, tehát az otthoni főzőcskézés nem megoldható. Inkább chipsek, üdítők, pipere cuccok, tej, kávé, ásványvíz, stb. kapható. Fizetni USA dollárral, vagy a helyi valutával, a Maldív-szigeteki rúfiával lehet (17-18 Ft egy rúfia). Az árak össze-vissza vannak kiírva. Néha rúfiában, néha dollárban. A visszajárót is sokszor vegyesen adják, így elég nehéz nyomon követni, de mi párszor utána számoltunk, így a mi tapasztalatunk az, hogy nem vernek át. A lakott sziget előnye, hogy nagy a nyüzsgés. Ez egyáltalán nem zavaró! Az emberek kedvesek, segítőkészek. Aszfaltozott út nincs, a város utcái sakktábla elrendezésűek. Autó is 1-2 db van a szigeten. Inkább motorokkal járnak, de nem közlekednek veszélyesen! Alapvetően balos közlekedés van, de igazából ez csak tájékoztató jellegű. Fürdőruhában fürödni csak az arra kijelölt „bikini beach”-eken lehet, de ez sem probléma, mert a sziget legszebb része a bikini beach. Mi körbe sétáltuk, az amúgy nagyon kicsi szigetet és a déli része a szigetnek egy hatalmas, aktív börtön. Mellette is vannak kisebb hostelek, de a környék nem túl szép. Zömmel helyiek laknak itt, és sötétedéskor már igencsak gettós. Van itt egy nagy szemétégető is. A helyiek imádják a focit.

Két focipálya van és két imahely. A sziget északi része viszont abszolút csendes, szép és barátságos. Éjszaka nem igen van közvilágítás, az üzletek kirakatai és a házak oldalára szerelt lámpákkal világítják meg nagyjából az utcákat. Viszonylag nagy az éjszakai élet, de tökéletesnek éreztük a közbiztonságot. A boltok reggeltől késő estig (általában 10-ig) vannak nyitva, közben 15-20 percekre bezárnak, a napi imádkozások idejére. A sziget körülbelüli főtere a kikötő körüli terület. Itt található a legtöbb programszervező iroda. Nagyjából ugyanazokat a fakultatív programokat ajánlják, hasonló árakon. Mi az iCom Tours és a Shadow Palm szolgáltatásait vettük igénybe, és csak jót tudok elmondani róluk! Kedvesek, jófejek, viccesek és jól szervezettek. Az árban benne van a snorkel cucc, beleértve a békatalpat és ha kell, akkor a mentőmellényt is. A víz alatti túrákról videókat és képeket készítenek, amiket bármilyen adathordozón ingyen odaadnak. Adnak törölközőt és az egész napos túrákon ebédet is, üdítővel. Némi felárért bérelhető GoPro Hero 4, 5, illetve bizonyos helyeken készítenek drón felvételeket is. Ha már drón. Általában mindenhol engedélyezett a használatuk. Ez alól kivétel a börtön, az imahelyek környéke, illetve a resort szigetek! (Arra érdemes odafigyelni, hogy nagyon sok telekommunikációs átjátszó állomás van, amik közelében a drónok kicsit megbolondulnak a magas interferencia miatt).

Transzfer

A transzfer menetrend szerinti kompokkal, speedboat-okkal és hidroplánnal lehetséges. Az első nagyon olcsó, de iszonyat lassú és emiatt alig jár naponta. A repülő gyors, ellenben meglehetősen drága. Persze a látvány önmagában sokat ér, de mi a speedboat-ot választottuk. Ezt irodáknál, vagy a szállásnál kell előre kérni/foglalni. Az iCom Tours-t ebben is tudom ajánlani! Elég sűrűn járnak és 20 dollár/fő/út az ára. Viszont több óra helyett 40 perc alatt Maafushin van. Csak a fővárosban áll meg. A megtalálás a szokásos, a reptéren táblával a kezében áll az iCom-os fickó. De őket mindenki ismeri, úgyhogy elég egy ottani embert megkérdezni és tudni fogja. Nála már ott lesz felírva a neved.

Fakultatív programok

A fakultatív programok szerintem teljesen jó árban vannak; 4-5 órás programok 20-30 dollártól indulnak, az egész naposak pedig 50-80 dollár között mozognak fejenként. A legdrágábbak a resort látogatások, amik 95-200 dollár között mozognak (átlagosan 110-150). Reggel visznek, este hoznak, hatalmas svédasztalos ebéddel, és korlátlan italfogyasztással (üdítő, koktél, alkohol), ingyenes napozóágy használattal, stb. Itt érdemes megjegyezni, hogy a nappalok elég rövidek! Reggel 7:30 körül kezdett felkelni a nap és délután 6:20-kor ment le. Az éjszakai hőmérséklet semmivel se hűvösebb, mint a nappali, csupán a perzselő napsugárzás nincs, és néha talán mozog egy picit a szellő. A páratartalom 100%, a hőmérséklet nappal 30-32 fok, a hőérzet 40 fok. A víz átlagosan 30 fok körül van. Mi 1,5 óránként kentük magunkat 50-es naptejjel és így is sikerült kicsit leégnünk, és úgy, hogy egy percet nem napoztunk! Napozásra szerintem alkalmatlan a hely, mert pár perc alatt szénné égsz. Nem is láttunk napozókat sehol!

Cetcápa

Eső egy csepp sem esett, és csupán egy nap volt, hogy fátyolfelhőzet takarta a napot. A hotelek szobái klimatizáltak, amiért felárat nem kell fizetni. A szobák tiszták, naponta takarítják, és hűtővel felszereltek. A csapvíz nem iható, de még gyümölcs- és fogmosásra sem ajánlott! Védőoltásokat felvenni az utazás előtt nem szükséges. Azt is fontos megjegyezni, hogy az országban két kórház üzemel, mindkettő a fővárosban és az ellátásuk is inkább elsősegély szintű, mintsem óriási klinikáé. (Szerencsére nem kellett igénybe venni, ezt én is csak olvastam). A beutazáshoz útlevélre és vízumra van szükség, ám utóbbit egyszerűen, egy kis kártya kitöltésével lehet megejteni, amit a repülőn adnak. Ezt később a leszállás után kell bemutatni. A szemetelést büntetik, ám sajnos itt-ott mégis látható a homokban és a vízben is szemét. Sajnos ilyen az ember. Szerencsére sok helyen már lebomló szívószálakat használnak, és kuka is bőven akad, csak meg kellene próbálni azokba dobálni a szemetet!

Cápákkal

A főbb programok a különféle szigetek meglátogatásai. Ideértve a lakott, lakatlan és resort szigeteket. Ezeken kívül sportolási lehetőségek vannak, méghozzá nagyon szép számmal, illetve a snorkelezés, búvárkodás, ami nagyon felkapott. A környék vizeinek élővilága nagyon szép. A zsúfolt strandokon is, már alig pár méterre a parttól rengeteg féle hallal lehet találkozni. A túrákon pedig meg lehet ismerni az igazi óceáni lakóközösséget. Előtte érdemes megnézni a Némó nyomában c. filmet, ugyanis szinte valamennyi szereplőjével lehet élőben találkozni! Bohóchalak és doktorhalak több változata, cápák, ráják, rákok…

Némó

Alapvetően valamennyi állat barátságos, a halak kíváncsiak, és 1-2 cm-es közelségbe lehet hozzájuk úszni. Gyerekeknek is ajánlott! A víz szinte mindenhol derékig ér, vagy maximum 150- 180 cm mély, és nagyon meleg. Hullámok szinte nincsenek! A víz alatti látótávolság minimum 50-60 méter és ez lefelé is! A túraszervezőknek egészen apró gyerekekre is van úszószemüvegük, békatalpuk és mentőmellényük. Szerintem óriási élmény lehet ez a kisgyerekeknek (is)! Amire oda kell figyelni, hogy snorkelezés közben is le lehet égni, úgyhogy célszerű úszópólót adni a gyerekekre. Úszócipő viselése mondhatnám kötelezően ajánlott, mert sok a korall a vízben, amire rálépni nem kellemes, illetve a csónakba is könnyebb vele bemászni. Nekünk a legnagyobb élményt a cápák és ráják okozták: A cápák 2-3 méteresek. Egyszerre 15-20 példánnyal is lehet úszni, és szerencsére nem bántanak. Azonban arra oda kell figyelni, hogy nem szabad őket ütögetni, piszkálni és beléjük kapaszkodni, mert akkor azonnal támadnak.

A fizikai kontaktus nem érdekli őket, néha ők löknek arrébb téged, néha te őket. A lényeg, hogy nem szabad piszkálni őket! A ráják nagyon aranyosak és érdeklődőek. Hihetetlen, hogy mennyire furcsa az „anyaguk”. Mintha egy kemény seprűnyélre egy nagyon vastag és puha, csúszós szilikon vásznat feszítettek volna ki. Kíváncsian jönnek a hajóból partra szállni próbálókhoz, és akár a lábszárukra is felmásznak. Nem bántanak, de a farkukra vigyázni kell, mert az viszont nagyon hosszú és olyan, mint egy acélsodrony, tele apró fogakkal. Amikor végig húzzák a lábadon, az elég kellemetlen. A simogatást elég szépen tűrik. Nem kapkodnak, komótosan úszkálnak. A cetcápa vadászat viszont egy ennél is nagyobb élmény! Nagyon messzire kell utazni hozzá, és sokszor órákon át fel-alá korzózik a hajó, mire megtalálják. Eközben beöltözve ülsz a hajó szélén és ahogy hallod a vezényszót („Jump!!!”), azonnal a vízbe veted magad, beélesítve a kamerát, és ami a csövön kifér, úszni kezdesz a hajó orra irányába.

Ha szerencséd van, 1-2 ilyen ugrás után megláthatod ezeket a hatalmas állatokat! Barátságosak, ám sokszor elég mélyen úsznak. De időnként feljönnek a felszínre, ilyenkor közvetlen közel lehet úszni hozzájuk. Megérinteni azonban tilos őket! A manta rája „vadászat” hasonló a cetcápáéhoz, viszont itt is a méret az, ami kiverte a biztosítékot. Tudtam, csak nem sejtettem, hogy ekkora állatok! Egy nagyobb nappali méretű rája, ami mellett alig látszódik egy ember. Félelmetes! Természetesen ezek sem bántanak, de megérinteni őket sem szabad! (Mi nem is tudtuk volna, mert sajnos 20-25 méteres mélységben úsztak, így mi csak láttuk őket.)

A resort szigetek

A nyugalom és csend leírhatatlan. Ezek általában még apróbb szigetek. Sok turista van rajtuk, de az ebéd kivételével annyira eloszlik ez a sok ember, hogy igazából nem kell kerülgetni senkit. Itt az étel és italfogyasztásban épp úgy nincs megkötés, mint az öltözködésben, ugyanis itt nem laknak helyiek. Wellness és vízi-sport szolgáltatás minden szigeten elérhető. Illetve fakultatív programokra is van lehetőség, azonban ezeknek a száma kisebb és lényegesen drágább, mint a lakott szigeteken. Nagyon pihentető, ám nekünk jól esett találkozni a helyiekkel, akik életvidám, laza emberek. (A resort szállások árai 7-12x-esei a lakott szigetekének!)

Nagyjából ennyi jutott eszembe, amit gyorsan, és nem épp szűkszavúan leírtam. Mindenkinek ajánlani tudom, mert ha létezik paradicsom, akkor az a Maldív-szigetek! Amit a képeslapon látsz, azt fogod látni a valóságban is! Itt bármilyen korosztálynak egyaránt csodálatos élményben lesz része! És hadd írjak ide egy idézetet, amit az egyik resort szigeten láttam, egy táblára írva: „Ha papucs van a lábadon, túlöltöztél

Dósay Dávid élménybeszámolója

Ajánlatok