accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Mélyponton a forint. Mennyivel kerül többe a nyaralásom?

utazomajom /

Ha nem is sokáig, de a mai nap folyamát átlépte az euró a 330-as “álom”határt a forinttal szemben. Mennyire rossz ez a külföldre készülőknek?

Váltsak?

A pénzváltás nagyon ingoványos talaj. Ha túl sokat váltasz rajtad marad, ha túl keveset, akkor bajban lehetsz. Hiába lenne sokkal jobb árfolyam egy másik váltóban, a száz euró átváltásán nyerhető kétszáz forintért nem veszed nyakadba a várost. A váltók kitalálnak mindenféle extra költséget, biztos lehetsz abban, hogy nem annyit kapsz a pénzedért, mint amennyi ki van írva. Kezelési költségek, váltási díjak, bizonyos összeg felett jár csak a kedvezményes árfolyam és így tovább.

Még mindig sokkal jobban jársz, mintha bankban váltanád a pénzed. Ebben a pillanatban az egyik legnagyobb hazai bank 100.000 forintodért 295,31 €-t ad, míg egy átlagos pesti pénzváltó 303.96 €-t. Jól látható, hogy már ekkora tételnél is 8.65 € (kb. 2.800 Ft) különbség keletkezik. Ehhez jön most hozzá a rendkívül rossz forintárfolyam.

Dollár

Ha Afrikába, Amerikába, vagy akár Ázsiába utazol célszerű dollárt váltanod (ha nem az ország saját hivatalos pénzét viszed). A legtöbb helyen a dollárt elfogadják, vagy azt váltják a legjobban.

Idén márciusban 252 forint küröl ért egy dollár, jelenleg már 282-nél tart, tehát pár hónap alatt 11,9%-ot gyengült a forint a dollárral szemben. Ez természetesen a költőpénzen kívül visszaköszön a szállás, illetve repülőjegy árakban is.

Euró

A legtöbbünket valószínűleg az euró árfolyam változása érdekli: március óta 311 forintról 329 forintra kúszott fel egyetlen euró, 5,78%-ot erősödött a hazai pénzzel szemben. Ha korábban foglaltál magadnak utazást, ezt könyveld el nyugodtan “előfoglalási akciónak”! 🙂

forrás: xe.com

Kuna

A magyaroknak úgy tűnik, mindig is a horvát tengerpart marad a Riviéra, függetlenül attól, hogy szerintünk ár-érték arányban egyáltalán nem éri meg. Igaz, három csillagos tengerparti hoteleket főszezonban már 350.000 forintért találni egy hétre két főre, de ha egy picit hozzátesz az ember, vígan belefér három hét Dél-Kelet Ázsia ebbe az összegbe, a költőpénzről nem is beszélve.

A kuna márciusi 41,8 Ft-ról 44,6 Ft-ra erősödött, így közel hét százalékkal lesz drágább a horvát nyaralás az árfolyam-különbözet miatt.

De akkor hova menjek?

Rengeteg olcsó lehetőséget találsz az ajánlatok fül alatt, de most Törökország tűnik jó választásnak. Közel öt százalékkal ér többet a pénzünk, ha egy török nyaralást foglalunk idén.

Ha kíváncsi vagy, milyen árakra számíthatsz a külföldi országokban, akkor a “Mennyibe kerül az élet máshol?” című cikkünk feltétlen olvasd el!

Ajánlatok