accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Mennyibe kerül az élet máshol?

utazomajom /

Sok kérdést kapok azzal kapcsolatban, hogy mennyiből lehet kijönni naponta különböző országokban. Mivel mindenkinek mások az igényei, erre nehéz válaszolni, azonban én a következőképpen készülök fel.

Olcsó, drága?

Az egyik legnagyobb sztereotípia a következő: Ázsia olcsó, Afrika még olcsóbb, Amerika drága, Ausztrália pedig méregdrága. Noha van némi valóságalapja, a helyzet azért koránt sem ennyire egyszerű.
Egyrészt külön kell választani az életvitel szerinti ott tartózkodást a turistáskodással, illetve a helyiek számára elfogadható árakat az egyszeri utazóknak szánt árakkal. Kirándulásaink során ha tehetjük olyan helyen étkezünk, ahová az ott lakók térnek be, lehetőleg gyerekekkel. Nem csak sokkal autentikusabb ízeket kóstolhatunk meg, de az árban is jelentős különbségek adódnak. A másik ok, hogy ahová a helyiek a saját gyermekeikkel beülnek enni, nagy valószínűséggel megbízható étterem, nem kapunk gyomorrontást.
Külön figyelünk arra, hogy ne csak a legfeltűnőbb helyekre térjünk be, hiszen olykor tized annyiba is kerülhet egy menü a parttól vagy a nevezetességektől egy picit távolabbi étteremben, minőségben és ízben azonban sokszor épp ellenkezőjét tapasztaljuk.
Természetesen spórolhatunk a szálláson és a repülőjegyeken is.

Térjünk rá a konkrétumokra. Utazás előtt minden alkalommal felkeresem a Cost of Living oldalt.

Cost of Living

Egyszerűen adjuk meg, hogy mely városhoz szeretnénk hasonlítani a kiszemelt úticélt. Mivel a pesti árakat ismerem a leginkább, illetve a legtöbb, legfrissebb adatok a nagyobb településekről vannak, Budapestet választom.

cost1

Játék a számokkal

Egy afrikai országgal összehasonlítom, Csád fővárosával, N’Djamena-val. Ez a város az egyik legdrágább afrikai főváros. 1 kg csirke ára 2883 Ft, dupla annyi mint Magyarországon. Hiába van meleg, a gyümölcsöt sem mérik jó áron, 1 kg narancsért majdnem 2500 Ft-t kell fizetnünk. A bérleti díjak is dupla olyan magasak, mint itthon, holott a fizetés szinte csak fele annyi. Ezért annyira szegény Afrika.

N’Djamena-nál már csak Angola fővárosa drágább, Luanda. A belvárosban két és fél millió forintos négyzetméterenkénti ingatlan árak vannak, az ételek átlagosan 70%-kal drágábbak, és 1kg banánért majdnem 3000 Ft-t kérnek.

cost2Ehhez képest Hawaii már nem is számít drágának, főleg ha azt nézzük, hogy az átlag fizetés több, mint négyszerese a magyarokéhoz képest. Nagyjából 60%-kal drágább az egyik legfelkapottabb és legszebb helynek számító szigetcsoport. Ha spórolósak vagyunk, tudunk ezen egy picit faragni, de 30-40%-kal mindenképp többet fogunk ott költeni, mint itthon. Viszont az üzemanyag olcsóbb, 199 Ft-ot kell fizetnünk literjéért.

Üzemanyag árak

Kuwaitban, ahol jelenleg a világon a legolcsóbban juthatunk üzemanyaghoz, jelenleg 60 forintot kell kiadnunk minden egyes literért. Egészen 2016 február 19-ig Venezuela vezette a legolcsóbb üzemanyag listát, ahol kevesebb, mint 10 forintot kellett fizetni egy literért. Azon a februári napon Nicolás Maduro 6000%-kal növelte meg az árát, azóta pedig még drágább lett. A legtöbbet, 512 forintot Hongkongban kérik az üzemanyagért.

Horváth Adrián

Még mindig sok honfitársunk látogat el Horvátországba, lássuk, hogy ha nem pakolják tele a csomagtartót pincepörkölt konzervvel, mennyit is spórolnak!
Az ételek átlagosan 30%-kal kerülnek többe, egy üveg vízért 260 Ft-ot kell fizetnünk. Egy doboz cigit közel azonos áron kapunk meg, az étteremben azonban 50%-kal magasabb áron ehetünk. Horvátországhoz képest Phuketen hatod áron jól lakhatunk, de Thaiföldön spórolhatunk még az élelmiszeren (30%), tömegközlekedésen (80%) és a rezsin is.

 

Ajánlatok