accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Mennyibe is kerül az utazás?

utazomajom /

Az elmúlt hónapokban sok olyan emberrel találkoztam, akik 51.000 Ft-ért elutaztak volna, 57.000 Ft-ért viszont már nem. Egy picit nézzünk ennek a mélyére: milyen költségekkel is kell számolni, mekkora részét teszi ki az utazásnak a szállás és a repülőjegy?

Egy átlagos tengerparti utazás szállással, repülőjeggyel 60-70.000 Ft körül kihozható, ha időben foglaljuk. Ehhez jönnek az egyéb költségek. Az új utazótáskától és fürdőruhától most tekintsünk el. Viszont ki kell jutnunk a repülőtérre! Erre számos lehetőségünk van.

Ha pesti vagy, a 200E buszra kell szállnod. Kőbánya-Kispest megállóból indul, 20 perc alatt ér a reptérre. A repülőgépekhez van igazítva, tehát eléred vele az utolsó, és az első járatot is.

Ha pesti vagy, és lusta, akkor az Airport-shuttle szolgáltatást neked találták ki. Attól függően, hogy 2, 4 vagy több fő utazik, más társaságot érdemes igénybe venni. Ha összegyűltök 5-6-an, fejenként egy ezresből kihozható, ha csak ketten, akkor 2500 Ft körüli összegre kell számítani.

Ha nem vagy pesti, de valaki felhoz kocsival, akkor tudni kell, hogy a reptéren 10 percig ingyenesen tartózkodhat az autó, utána viszont borsos árat kell fizetni. A terminál előtt érdemes gyorsan kipattanni a járműből, és továbbhajtani.

Ha feljössz kocsival, és parkoltatni szeretnéd, akkor a vecsési parkolókat ajánlom (parkoloplaza.hu, repteri-parkolas.hu). Olcsó, megbízható, ráadásul ingyenes transzfert kínálnak a repülőtér és a parkoló között.

Visszatérve a költségekre, a reptérre való kijutás is pénzbe kerül. A repülőtéren jobb, ha nem költesz. Használhatod megfelelő bankkártyával a Mastercard Lounge szolgáltatásait, vagy pedig a szekun áthaladva üres flakont tölthetsz meg vízzel a mosdóban, ingyen. Ínyencek Bolero porral gazdagíthatják az ízeket.

A repülőn szintén célszerű nem költeni. A célállomásra érkezés után vagy helyi járattal, vagy bérelt autóval juthatunk el a szállásra.

Az igazi spórolás csak ezután kezdődik. A legtöbb apartmanban van hűtő, vízforraló, amiből a reggelit (esetleg néha a vacsorát) meg lehet oldani. Nagyobb bevásárlóközpontokban minőségi termékeket vásárolva sem lesz olyan költségünk, mintha minden nap étteremben reggeliznénk. Nyilván nem arról van szó, hogy nyomorultan kell élni az év legszebb napjait, csupán arról, hogy ésszerűen is lehet költeni. Így akár még egy másik nyaralást is kihozhatsz a keretből. Valóban kényelmesebb megvenni 3€-ért a fél literes vizet a parton, de a boltban 6*1.5l-t kapunk ennyiért. Ugyanazt.

Hasonlóan, a víz fölé épült étteremben nem biztos, hogy jobb ételt szolgálnak fel, mint a parttól két utcával fentebb lévőben, viszont biztos, hogy háromszor annyiért. Sokat lehet spórolni az alkoholon is. A legtöbbet akkor, ha nem iszunk, de ha mégis, érdemes szupermarketben bevásárolni, majd a szálláson behűteni.

A következő kategória a hűtőmágnes. Értem én, hogy kötezelő hazavinni valamit, de ne erre költsük a legtöbb pénzt, főleg ha csak az a sors vár rá, hogy felkerül a polcra a többi közé és a helyet foglalja.

utazomajom.hu-hutomagnes

Amikor a repülőjegyen, vagy a szálláson szeretnénk faragni, érdemes ezeket szem előtt tartani. Ám tudnunk kell, hogy a teljes ráfordítás nemcsak ezekből tevődik össze, egy nyaralás alkalmával rengeteg többletköltség is keletkezik. Országtól függően előfordulhat az is, hogy a szállás és a repülőjegy a teljes költség csak kevesebb mint felét teszik ki.

Mindig oda utazz, ahova éppen olcsó. Attól, hogy az ismerősödnek tetszett egy görög falu, nem biztos, hogy a legjobb választás lesz neked is. Ne ragaszkodj hozzá! Ha teheted, ne akkor utazz, amikor mindenki. Ez több szempontból is rossz. Sokkal drágább, sokkal inkább tele vannak a partok, elfogynak a jó szállások, szolgáltatások. Az időjárás jó lesz májusban és szeptemberben is, emiatt ne aggódj. Augusztusban ráadásul a hőmérséklet a legtöbb tengerparton 40 °C felett van, amit én nem neveznék kellemesnek.

Mi minden nyaralás alkalmával szem előtt tartjuk ezeket a szempontokat.

Ajánlatok