accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Meseország: Hőlégballonnal a mesés Kappadókia felett

utazomajom /

Ti jártatok már Meseországban? Én valahogy így tudnám elképzelni:

Egy újabb pipa került a végtelen bakancslistámra!

Születésnapom alkalmából idén barátom meglepett egy hőlégballonos repüléssel, méghozzá Kappadókiában, amely Törökország egyik legősibb és legkülönlegesebb térsége. Ha még nem jártatok ott, akkor remélem ez a kis élménybeszámoló meghozza hozzá a kedveteket, és felteszitek ti is a listátokra.

Utazás Kappadókiába

Isztambulban ért véget a nyári Európa körutunk, így onnan mentünk Kappadókiába. Mivel a barátom, Hidayet török származású, a családi kocsijukkal indultunk hajnalban a hosszú útra. Nem iktattunk be túl sok pihenőt, csak egyszer álltunk meg reggelizni, egyszer pedig a Tuz-tónál (Tuz Gölü), amely Törökország második legnagyobb tava. Ez a tó azért különleges, mert magas a sótartalma, és a sekélyebb részein szabadon sétálhatunk. A tó felszíne hófehér, vagy egyes részein rózsaszínű is lehet.

A több, mint 8 órás kocsiút után végre megérkeztünk Göremébe.

Két éjszaka, két szállás

Pár héttel korábban a Booking.com oldalon foglaltuk le a szállásunkat. Rengeteg nagyon szép és viszonylag olcsó hotelt találtunk Göremében, ezért nehéz volt a választás. Az árak majdnem mindenhol tartalmazzák a reggelit, – igazi török ételfelhozatallal. Legtöbbjük a barlangi lakosztályok mellett, mesés tetőterasszal és gyönyörű panorámával is rendelkezik.

Hosszas dilemmázás után, végül egy éjszakát a Grand Cave Suites-ben és a másikat pedig a Terra Cave Hotelben töltöttük.

Napfelkelte a Grand Cave Suites tetőteraszán
Kilátás a Terra Cave Hotel étterméből és egy igazi török reggeli
Születésnapi köszöntés a Terra Cave Hotel munkatársaitól

Mindkettő hotellel nagyon meg voltunk elégedve, bátran ajánlanám mindenkinek!

Megjegyzés: Törökországban a Booking.com oldal nem működik, érdemes még az utazás előtt lefoglalni a szállást.

Kappadókia legfőbb látványosságai

Egy napba nem érdemes belesűríteni Kappadókia összes nevezetességét, habár nem egy olyan buszos túráról hallottunk, ami egy egész napos (véleményem szerint túlságosan rohanós) programot kínál a látogatók számára. A hotelben több fajta lehetőséget is ajánlottak nekünk: ATV naplemente túra a Rose Valley-ban, éjszakai lovastúra Göremében, buszos városnézés ebéddel egybekötve, és még sorolhatnám. Ezek remek ajánlatok lehetnek azok számára, akik nem rendelkeznek autóval. Mi a legkölcséghatékonyabb megoldásra törekedtünk, ezért kocsiba pattantunk, és úgy jártuk körbe ugyanazokat a látványosságokat, amiket a szervezett túrák is tartalmaznak.

Első nap délután elmentünk a Pigeon Valley-ba, ami több ezer galamb otthona. Egy kis adományért cserébe meg is etethetik őket a látogatók.

Este elrobogtunk a Love, majd a Red és Rose Valley-ba. Úgy tartják, hogy innen a legjobb nézni a naplementét. Nem is csalódtunk a látványban!

Másnap hosszú napnak néztünk elébe. Korán indultunk az Open Air Museumba, onnan pedig Kaymakli földalatti városába. Nagyon izgalmas volt felfedezni ezt a nem mindennapi helyszínt. Több száz alagút vezet a föld alatt, melyeket a hettita időkben különböző célokra alakítottak ki, mint pl. élelmiszerkamrák, istállók, pincék, sírok. Úgy vélik, akár több ezren is lakhattak itt annak idején. Egyes részeken az átjárók nagyon szűkösek és alacsonyak. Fejekre vigyázni! (Én párszor már koppantam.)

Következő állomásunk a Fairy Chimneys (Tündérkémények) voltak. Ezek a különleges természeti csodák erózió által alakultak ki. Alakjuk kéményekre hasonlítanak, így kapták a nevüket is.

Az eddigi látványosságok közel voltak Göreméhez, viszont az Ihlara Valley-hoz kb. egy órát kellett vezetnünk. A völgy összesen 14 km hosszú, ahova csak gyalogosan lehet lejutni. Sajnos nem volt időnk végigsétálni rajta, viszont pár órát barangoltunk a folyó mentén. Az út során megnéztünk pár templomot (a völgyben 105 templom található, közülük jó pár nyilvános a kirándulók számára), majd rátaláltunk egy szabadtéri étteremre. A folyó felszínén stégeket alakítottak ki, párnákkal és kis asztalokkal – itt tálalták fel az ebédünket, és persze a kötelező török tea sem maradhatott el!

Utoljára a selime-i monostorhoz mentünk, viszont túl későre járt már az idő, és a múzeum már bezárt. Sajnos így csak kívülről tudtuk megcsodálni.

A hőballonos álomrepülés

Előző nap foglaltuk a hőlégballonos túránkat a hotelünkön keresztül. Itt megemlíteném, hogy rengeteg ezzel foglalkozó cég van, és mindegyik más áron kínálja ugyanazt, vagy hasonló szolgáltatást. Ennél a pontnál mindenkinek ügyelnie kell, hiszen nem mindegy, hogy mennyi is az annyi.

Mi a Türkiye Balloons szervezetet választottuk, viszont ha interneten keresztül foglaljuk, akkor borsosabb árat elkérnek. Érdemes egy nappal hamarabb foglalni személyesen az irodában, vagy a hotelen keresztül, és bátran merni kell alkudozni. Mi négyen mentünk együtt (Hidayet édesanyja és húga is csatlakozott), így kaptunk kedvezményt, illetve arra is, hogy ők török származásúak. Nekem többe került az utazás, mert turistának számítottam. Mi egész jól jártunk, viszont hallottuk másoktól, hogy jóval többet fizettek, pedig velünk együtt repültek ugyanazzal a céggel.

A hőlégballonos csomag tartalma:

  • transzfer a hoteltől és vissza
  • török büféreggeli
  • kb. 1 órás hőlégballonos repülés
  • pezsgő és sütemény a landolás után
  • névre szóló oklevél

A nagy napon már hajnali fél 4-kor kipattantunk az ágyból, hogy időben elkészüljünk. A busz 4:15-re jött értünk a hotelhez, és elvitt minket egy étterembe, ahol 45 percünk volt, hogy megreggelizzünk. Miután megkaptuk az engedélyt az indulásra (időjárástól és szélerősségtől függ, hogy a ballonok felszállhatnak-e), ismét buszra pattantunk, ami kivitt minket a hőballonok telephelyére.

Megérkezett a mi sárga kockás ballonunk is, amit a szemünk előtt állítottak fel. Izgalmas volt végignézni az előkészületeket, még sosem láttunk ilyet eddig. Röpke 10-15 perc alatt a hatalmas hőballon már készen is állt az felszállásra.

Miután bemásztunk a kosárba (húszan mehettünk egy ballonnal), a pilóta elmondta a legfontosabb tudnivalókat. Neki nincs befolyása az irányra, arra megyünk, amerre a szél sodor minket. A pilóta csak az emelkedésért és süllyedésért felelős. A repülés időtartama is a széliránytól függ, illetve attól, hol találunk biztonságos leszállóhelyet.

Mi 45 percig repültünk Kappadókia mesés tájai felett, miközben kelt fel a nap. Szavakba nem tudom önteni azt az élményt, amiben ott részünk volt. Úgy vélem, a képek magukért beszélnek!

Először a völgyekben repültünk, majd másfél km magasságba is felemelkedtünk. Miután megtaláltuk a megfelelő leszállóhelyet, a pilóta olyan ügyesen landolt, hogy pont az utánfutóra érkezett, amivel később elszállították a ballont.

A szervezőcég munkatársai már ott vártak minket a buszokkal, de még mielőtt visszavittek minket a hotelbe, kaptunk egy kis nassolnivalót, illetve pezsgővel ünnepeltük a sikeres leszállást, – pontosan úgy, mint 1783-ban Jean-François Pilâtre de Rozier a Montgolfier fivérek hőlégballonjával megtett első utazása után.

Névre szóló oklevéllel is gazdagodtunk

Egy kis költségvetés

Mennyibe is kerül egy ilyen kappadókiás kiruccanás?

Utazás:

Egyénenként változó.

Ha repülővel terveztek Kappadókiába menni, akkor a reptéri transzfer Nevsehirből Göremébe: 10 € / fő

Szállás:

Rengeteg olcsóbb hotelt is lehet találni Göremében és Uchisarban is,  viszont a születésnapi ünneplés miatt, megengedtünk magunknak egy magasabb kategóriás szobát.

2 hotel / 2 éjszaka junior lakosztályban / 2 fő: 120 €

Étkezés:

Kapadókkiában meglehetősen alacsonyak az árak. Éttermekben sem költöttünk 50 líránál többet étkezésenként, a hotel szobaárai pedig tartalmazzák a büféreggelit.

2 fő / étkezés étteremben: 8 €

Szervezett túrák:

Igaz, nem vettünk részt egyik szervezett kiránduláson sem, viszont valamennyire tájékozódtunk ebben a kérdésben. Már említettem, hogy sokféle túrákat szerveznek, de átlagos részvételi díjuk: 30 € / fő

Múzeum belépők:

Legtöbb látványosságnál belépődíjat kell fizetni, ezért ha saját szervezéssel járjátok körbe Kappadókiát, érdemes múzeumkártyát vásárolni.

Museum Pass Cappadocia: 75 líra (13 €) / fő

Hőlégballonos utazás

Szervezőcégenként változó. Az árak átlagosan 100 – 200 € között mozognak. Ideális árajánlat 120 – 140 € / fő, ha annál többet mondanak, keressetek egy másik céget.

Köszönöm, hogy elolvastátok az élménybeszámolómat Kappadókiáról. Ha szeretnétek több, főként pénztárcabarát utazással kapcsolatos tippeket kapni a világ minden tájáról, látogassatok el újonnan indult honlapomra az endlessbucketlist.com címen, illetve kövessétek a My Endless Bucket List (@myendlessbucketlist) Instagram oldalát.

Ajánlatok