accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Mi az Adblue, és milyen feladatot lát el a járművek motorjában?

utazomajom /

Az Adblue egy kémiai oldat, ami az 1990-es években jelent meg először a motorokban. Ekkor kezdtek el egyre nagyobb hangsúlyt fektetni a dízelüzemű járművek károsanyag-kibocsátásának csökkentésére.

Bármilyen kiszerelésben is legyen szükségünk Adblue-ra, a Weber Autotechniknél biztosan megtaláljuk. A kisebb, néhány literes mennyiségtől egészen a több száz hektoliteres kiszerelésig válogathatunk.

Az adalékanyag megjelenése és elterjedése

Ahogy az a bevezetésben is szerepel, a termék először az 1990-es elején jelent meg, elterjedt alkalmazására azonban a 2000-es évekig kellett várni. Ekkoriban szigorodtak az emissziós szabványok, emiatt pedig egyre több jármű esetében nyúltak ehhez a megoldáshoz.

Dízelüzemű járműveket alavetően hosszabb utazások, nyaralások esetén érdemes használni, hiszen kedvező fogyasztással rendelkeznek, illetve ezeknek a motoroknak a hosszabb, egyenletes tempóban való üzemelés az ideális.

Ezenkívül kifejezetten elterjedt a dízelmotor a különböző munkagépekben, kamionokban, ahol jóval magasabb fogyasztással kell számolni, mint a személygépjárműveknél, ez pedig hatással van az Adblue mennyiségére is, amit a rendszerbe kell tölteni.

Mi pontosan az Adblue, és hogyan működik?

Ez az oldat 32,5% karbamidot és 67,5% desztillált vizet tartalmaz. Ezt az anyagot az SCR (Selective Catalytic Reduction) rendszer működéséhez alkalmazzák. A rendszer lényege, hogy átalakítja a kipufogógázban lévő nitrogén-oxidokat környezetre ártalmatlan nitrogénné és vízgőzzé.

A működés első lépése a befecskendezés. Ekkor kerül az adalékanyag az SCR rendszerbe, amely a kipufogórendszer részét képezi. Ezután az Adblue reakcióba lép a nitrogénoxidokkal, és ammóniává alakul át. Következő lépésként a katalizátor segítségével az ammónia a nitrogénoxidokat nitrogénné és vízgőzzé alakítja. 

Az Adblue-val működő motorokról elmondható, hogy környezetbarátak, megfelelnek minden törvényi előírásnak, valamint hatékonyan képesek üzemelni, hiszen nem kell teljesítménybeli kompromisszumot kötni a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében.

Az Adblue tárolása és utántöltése

Ehhez a termékhez ma már könnyen hozzá lehet jutni. Benzinkutakon, nagyobb áruházakban és online is egyszerűen be lehet szerezni. Az utántöltés szintén nem bonyolult folyamat. A tartály az üzemanyagtól külön helyezkedik el. Általában a jármű Adblue fogyasztása 3-5%-a az üzemanyag-fogyasztásnak. A fedélzeti számítógép jelzi, ha fogytán van és utántöltés szükséges.

Az tárolásának körülményeire szintén érdemes odafigyelni. Száraz hűvös helyen, közvetlen napfénytől elzárt helyen tartandó. A fagytól szintén óvni kell, attól ugyanis elveszítheti hatékonyságát.

Az adalékanyag használata széles körben elterjedt, és hozzájárul a fenntarthatóbb, kevesebb károsanyag-kibocsátással járó közlekedés megteremtéséhez. 

Ajánlatok