Már 29.000 Ft-tól kajálhatsz Michelin csillagos étteremben Magyarországon
Mindenki számára ismerős lehet a Michelin csillag kifejezés, hiszen évről évre egyre nagyobb visszhangja van a magyar médiában a gourmet ételkészítés mestereinek és a fine dining éttermeiknek. Az egyes konyhák különböző értékelésekkel kerülhetnek a Michelin Kalauzba, ahol a legmagasabb értékelés a három csillag. Itthon 2022-ben a legtöbb a két csillag volt, amellyel a tatai Platán és a budapesti Stand étteremeit díjazták. A Michelin Guide szerint a két csillagos étteremért már megéri autóba ülni akár egy hosszabb utazásért is. Nézzük, hogy mennyibe is kerülnek a többfogásos degusztációs menük a legjobb éttermekben!
Platán Gourmet – az ország egyetlen két csillagos étterme Tatán. Séf: Pesti István
10 fogás: 59.000 Ft + bor párosítás: 29.000 Ft
12 fogás: 66.000 Ft + bor párosítás: 36.000 Ft
Plusz 12% szervízdíj.
Stand Budapest, séfek: Széll Tamás, Szulló Szabina
6 fogás: 54.900 Ft + bor párosítás: 28.000 Ft
Plusz 15% szervízdíj.
A francia étteremkalauz szerint egy csillagos az az étterem, ahol: “kiváló minőségű a konyha, ha arra járunk, érdemes megállni.” Az idei egy csillaggal díjazottak és degusztációs menüik ára így alakul.
Babel Budapest, séf: Kaszás Kornél
13 fogás: 69.000 Ft + bor párosítás: 29.500 Ft
8 fogás: 55.000 Ft + bor párosítás: 21.500 Ft
Plusz 17,5% szervízdíj.
Borkonyha Wine Kitchen, séf: Sárközi Ákos
6 fogás: 39.000 Ft + bor párosítás: 27.000 Ft
Costes, séf: Koppány Levente
6 fogás: 42.990 Ft + bor párosítás: 23.900 Ft
Essencia, séf: Tiago Sabarigo
6 fogás: 42.900 Ft + bor párosítás: 20.000 Ft
5 fogás: 34.900 Ft + bor párosítás: 18.000 Ft
Plusz 15% szervízdíj.
Rumour, séf: Rácz Jenő
6 fogás: 40.135 Ft + bor párosítás: 17.250 Ft
11 fogás: 63.135 Ft + bor párosítás: 28.750 Ft
SALT, séf: Tóth Szilárd
15 fogás: 44.500 Ft + bor párosítás: 28.000 Ft
Plusz 15% szervízdíj.
42 Étterem Esztergom, séf: Barna Ádám
5 fogás: 29.000 Ft
7 fogás: 33.000 Ft + bor párosítás: 30.000 Ft
Jelenleg a legolcsóbb Michelin csillagos étterem tehát a 42 Étterem, a legdrágább pedig a Bábel.
Az idei évben először látogattak a zsűritagok fővároson kívüli fine dining helyeket is, és találtak Budapesten kívül is szenzációs konyhákat. Hat vidéki étterem kapott Bib Gourmand díjat, amellyel jellemzően az alacsonyabb árkategóriájú, mégis magas minőséget képviselő bisztrókat, vagy családi vendéglőket értékelnek. Bib díjasak a következők:
Anyukám Mondta, Encs
Casa Christa, Balatonszőlős
Kistücsok, Balatonszemes
Macok, Eger
Mór24, Balatonfüred
Sparhelt, Balatonfüred
Fontos felsorolni még az ajánlott éttermeket, ahol szintén nagyon finom ételkülönlegességet kóstolhatunk:
67 Sigma (Székesfehérvár); 84 Bisztró (Kapolcs); A Konyhám Stúdió 365 (Fonyód); Alabárdos (Szeged); Alkimista Kulináris Műhely (Szeged); Almalomb (Hosszúhetény); Arany Kaviár (Budapest);Avalon (Miskolc); Clarisse (Tura); Costes Downtown (Budapest); FELIX Kitchen & Bar (Budapest); Füge (Tihany); Graefl Major Kétútköz (Poroszló);Hoppá! Bistro (Budapest; Horgonyzó Kisvendéglő (Tiszalök); Hosszú Tányér (Hosszúhetény); IKON (Debrecen); Kővirág (Köveskál); Kreinbacher Birtok (Somlóvásárhely); LAMAREDA (Győr); Laurel (Budapest); Lokal47 (Kéthely); Mák (Budapest); Morzsa (Pécs); Natura Hill (Zebegény); Neked Főztem (Zánka); Nobu Budapest (Budapest); Onyx Műhely (Budapest); Öreg Prés (Mór); Pajta (Őriszentpéter); Pasztell (Budapest);Platán Bisztró (Tata); Rézmozsár (Kiskunhalas); Rókusfalvy Fogadó (Etyek); Rutin (Budaörs); Sauska 48 (Villány); Spago by Wolfgang Puck (Budapest); St. Andrea (Budapest); Stand25 Bisztró (Budapest); Textúra (Budapest); Tihanyi Vinarius (Tihany); Umo (Budapest); Végállomás Bistro&Wine (Miskolc); Víg Molnár Csárda (Csopak); Villa Kabala (Szigliget);Zelna Borbár és Vinotéka (Balatonfüred); Zip’s (Miskolc)
Ha az országban bármerre jártok, keressétek ezeket a helyeket és kóstoljatok!