accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Miért éppen Új-Zéland? Már csak 2 nap a jelentkezésig!

utazomajom /

Nem azért Új-Zéland, mintha egy régebbivel bármi baj volna, és nem is azért, mert a világ túloldalán kolbászból van a kerítés. Nincs abból. Sausage-ből sincs. Viszont csodálatos természeti környezetben vannak elképesztően kedves és nyitott emberek, akik a végletekig segítőkészek és imádják a backpackereket. Mérhetetlenül könnyű itt (nem csak kuli)munkához jutni, és olyan élményekkel gazdagodsz, hogy ha pénzzé tudnád tenni őket, Dagobert bá mérgében önként mászna a sütőbe karácsonykor.

Szóval nagyon jó itt lenni. Tapasztalatból mondom, mert bár még csak 7 hete érkeztünk a barátnőmmel, de szinte minden jóságot átéltünk, amiről az NZ Working Holiday vizások valaha is meséltek. És igen, mindketten itt vagyunk, holott évente csak 100 magyarnak adatik meg ez a lehetőség. A legjobb barátom és a (mostmár) menyasszonya szintén együtt töltöttek itt egy évet, úgyhogy az se vegye el a kedved, ha egyedül nem vágnál neki – vagy hogy az utazás végén meg kell-e házasodni…

Vágj bele!

Nem azért, mert én kérem (OK, azért az mondjuk jól esne J), hanem magad miatt. Ha fiatal vagy, ettől felnősz. Ha felnőtt vagy, akkor pedig még feljebb. Ez mondjuk minden nagyobb volumenű utazásra igaz, úgyhogy térjünk vissza Új-Zélandra.

Working Holiday

Szóval Working Holiday vízum. Elsőre nem csak a 100 fős limit, de az elnevezés is ijesztő lehet: a franc sem akar dolgozni a nyaralásán egy idegen országban. Nem is kell. A dolog working része csak egy opció, hogy legálisan pénzt kereshess itt, amiből finanszírozod az utazásod. Annyi megszorítás van, hogy legfeljebb 3 hónapot lehetsz ugyanannál a munkaadónál, aztán váltanod kell. Akár tanulhatsz is, ami csak gyerekkorban utálatos (mint a délutáni alvás), aztán rá lehet kattanni (mindkettőre). Elméd pallérozásából ugyan csak 6 hónapot engednek összesen, na de a többire ott a dolog holiday része. (Még egy megszorítás: ha gyeremeked, párod vagy más hozzátartozód is hoznád, nekik ugyanúgy saját vízumra lesz szükségük. Turistaként egyébként 3 hónapig szinte bárki jöhet, illetve ha már betöltötted a 35. életéved, akkor sajnos kiszorulsz az itteni Working Holiday-esek táborából.)

Workaway

Mi elsőként egy workaway-es hostnál szálltunk meg. A kismajmoknak írom, hogy ez az a lehetőség világszerte (Magyarországon is), hogy napi 4-5 óra munkáért cserébe szállást és élelmet (nem csak banánt) kapj a vendéglátódtól. A www.workaway.info oldalról vadászhatóak le az ajánlatok, a ház körüli munkáktól kezdve a gyümölcsszedésig elképesztően sok a lehetőség. Neked csak egy dolgod van: élni velük!

Mi Malajziából érkeztünk (nem a legrövidebb utat választottuk Auckland-ig: előtte 6 hetet mászkáltunk a Thaiföld, Szingapúr, Indonézia, Malajzia térségben), ahol egyébként Kata eltörte a lábát, így némi hendikeppel szálltunk le a gépről. Volt egy kis pánik, hogy a takkra kiszámolt, és mostanra elfogyott pénzünket hogyan tudjuk így pótolni, hiszen az eredeti terv az volt, hogy mindketten dolgozni kezdünk… És ez meg is történt. Mindössze egy nap kellett, és megvolt a(z álom) meló: egy vándor karneválnál vagyunk most, ahol Kata jegyet árul, én pedig hol a körhintát kezelem, hol a büfékocsiban gyártom a steak szendvicset vagy éppen a vattacukrot, és minden alkalommal segítek a gigantikus gépek építésében és a bontásban is. (Kamionból körhinta: tiszta Transformers!) De mindenütt azt tapasztaltuk eddig, hogy gyakorlatilag csak annak nincs munkája, aki nem vesz levegőt. Láttunk már nagyáruházban félkarú árufeltöltőt, kerekes székes ügyfélszolgálatost, vagy félszemű pénztárost. Senkit nem érdekel, hogy csináltál-e hasonlót korábban, vagy hogy hogyan állnak a fogaid. Betanítanak és roppant türelmesen várják, hogy ügyes legyél. Nincs fintorgás, nincs pofavágás, nincs beszólás. Mindenki előzékeny és kedves. Nem dudálnak a dugóban és nem ciccegnek, hogy ha nyelvi nehézségeid vannak. Örülnek, hogy itt vagy és meg akarod ismerni őket.

Kata sok egyéb mellett jelentkezett (és fel is vették) egy pénzügyi asszisztensi állásra is, amihez pont annyi köze van, mint Etusnak a Terminátorhoz: tud róla, hogy létezik, de sosem találkoztak még. Most viszont csak rajta múlik, hogy együtt lőnek-e zserbóra.

Mit dolgozhatsz?

Ha a szakmádban akarsz elhelyezkedni, az állítólag már nehezebben megy. (Mi nem is gondolkodtunk ebben, mert utazni jöttünk, nem lehorgonyozni.) Viszont a fent sorolt munkákból is viszonylag könnyen össze tudsz szedni annyi pénzt, amiből aztán a láblógatós backpackerséged finanszírozható. A kempingek, a napfelkelték, a pára a tó felett, a madárcsicsergés az erdőben, a bárányból készült felhők a szivárvány mögött, a harmatcseppeket nyalogató őzgidák a patak parton a háttérben hárfázó mókusokkal – és persze túlozhatnék még tovább, de legyen elég annyi: remekül fogod érezni magad!

Szóval a kérdésre visszatérve: ezek az érveim Új-Zéland mellett. Ha megjött a kedved, hamarosan arról is mesélek, hogyan lehet április 26-án éjfélkor szinte tutira bekerülni a 100 leggyorsabb Working Holiday vízumra jelentkező közé. Aztán jönnek a gyakorlati dolgok az ügyintézésekhez, de egy dolog biztos: ha még nem töltötted be a 35. életéved, nincs priuszod és súlyos fertőző betegséged, akkor jó eséllyel indulsz, hogy gyere. 🙂 A mi kalandjainkat egyébként a www.facebook.com/szevaszteso oldalon követheted, blog és vlog formában is.

Ajánlatok