accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Mikor érdemes megválni a régi fogkefétől?

utazomajom /

A fogkefe a szájhigiénia legfontosabb eszköze, melynek kapcsán a szakemberek úgy tapasztalják, hogy a többség nem kerít időben sort a cserére. Ha pedig eljön a csere ideje, akkor joggal merül fel a kérdés, hogy maradjunk a megszokott, hagyományos fogkefénél vagy váltsunk inkább egy elektromos típusra.

A MesterDent Fogászati Rendelő fogkő-eltávolítás, fogpótlás, implantológia, szájsebészet, általános és esztétikai fogászati szolgáltatásokkal is várja a pácienseket. Az ellátás az elérhető legmagasabb minőségben történik, ugyanis a diagnosztikában kis röntgen és fogászati CBCT is segítséget nyújt.

A csere ideje

A szakemberek ajánlása alapján érdemes háromhavonta lecserélni a fogkefét, mivel körülbelül ennyi idő alatt kezdenek tönkremenni a sörték. Állásuk is megváltozik, így tisztító hatékonyságuk csökken. Emellett minél hosszabb ideig használjuk a fogkefét, annál nagyobb eséllyel fognak elszaporodni rajta a baktériumok.

Ha szemmel láthatóan a sörték össze-vissza állnak, akkor korábban is sor kerülhet a cserére. A túl korai elhasználódás egyben egy jel is, hogy a fogmosási technika valamilyen szempontból nem megfelelő. Ekkor nem árt konzultálni egy szakemberrel a témában.

Ha valamilyen felső-légúti betegségben szenvedünk, akkor a gyógyulást követően szintén nem árt beszerezni egy új darabot. Akkor is jobb, ha kidobjuk a fogkefét, ha az egyébként viszonylag jó állapotban van.

A fogköztisztító kefe cseréje

Nemcsak a fogkefét kell cserélni egy idő után, hanem más fogápolási eszközt is, például az interdentális, vagyis fogköztisztító kefét is. Ezt néhány hetente célszerű leváltani egy újra, habár ennek csereperiódusa kevésbé szabályszerű, bizonyos jelek azonban segíthetnek. Ha a középső drótszál elhajlott vagy a sörték száma jól láthatóan megfogyatkozott, akkor eljött az új beszerzésének ideje.

Hagyományos vagy elektromos fogkefe?

Sokan úgy vélik, hogy egyik vagy másik típus számottevően hatékonyabb, mint a másik alternatíva, ez azonban nem így van. A tudományos vizsgálatok rávilágítottak, hogy a megfelelő fogmosási technika alkalmazása mellett a két típus között nincs igazán különbség. Sokkal inkább fontos az, hogy megtanuljuk alkalmazni a megfelelő fogmosási technikát.

Az viszont leszögezhető, hogy az elektromos változatot könnyebb használni, mivel egyszerűen csak végig kell vezetni a fogakon. Bármelyik opció mellett döntünk, érdemes a fogközök tisztítására szolgáló kiegészítőket alkalmazni, például fogköztisztító kefét vagy fogselymet.

Az alapos tisztításnak köszönhetően kevésbé kell tartanunk a különféle fogászati problémáktól és a fájdalmas beavatkozásoktól. Természetesen nemcsak a fogmosó eszközök számítanak, hanem az is, hogy lehetőleg rendszeresen, legalább évente egyszer ellátogassunk kontrollra a fogorvosunkhoz.

Ajánlatok