accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Mikor érdemes utazni Európán belül?

lanymajom /

A turisztikai szezonalitás Európában három periódusra, a főszezonra, a középszezonra és a szezonon kívüli időszakra osztható. Ezek az időszakok alapján fogjuk most körbejárni azt a kérdést, hogy pontosan mikor érdemes utazni az öreg kontinensen belül.

Főszezon

A főszezon június közepétől augusztus végéig tart, amikor is Európa szerte a jó idő, a sok napsütés, a hosszú nappalok és a pezsgő éjszakai élet jellemző. A legtöbben ebben az időszakban kelnek útnak, hiszen ilyenkor van a vakáció az iskolában és a cégek is ezeket a hónapokat preferálják a hosszabb szabadságok kiadására, így a családi utazásokra a főszezonon kívül szinte nem is nagyon van más lehetőség. A nagyobb érdeklődés miatt általánosságban elmondható, hogy az árak ilyenkor a legmagasabbak.

Főszezon az Amalfi-parton

Mikor és hova?

Ha csak erre az időszakra tudjuk beütemezni a szabadságot, akkor a népszerű nyaraló helyekre való utazás esetében érdemes az augusztust kerülni és inkább a főszezon elejét vagy a végét választani, hiszen ekkor viszonylag nincs olyan nagy tömeg, habár az árak között szignifikáns változás nem igazán érzékelhető.

Ha a főszezon ellenére mégis csak szeretnénk a lehető legkedvezőbb árakat kifogni és a tömeg elől is kitérni, akkor a népszerű és a túlértékelt utazási célpontok helyett hasonló klímával rendelkező, kevésbé felkapott alternatívák után ajánlatos keresni. Ilyen alternatíva lehet például Santorini helyett Naxosz választása vagy az észak-olaszországi üdülőközpontok helyett inkább Dél-Olaszországba látogatni, stb.

Olvass el 20 tippet, hogyan utazz olcsón Európában!

santorini-szallas
Legolcsóbb szállás főszezonban Santorinin
naxosz-szallas
Legolcsóbb szállás Naxos szigetén főszezonban

Vannak viszont olyan célpontok is, a Skandináv országok és Skócia, ahova a főszezonon kívüli utazás a mogorva és esős időjárás miatt szinte élvezhetetlenné válik.

Középszezon

A középszezon áprilistól június közepéig, illetve szeptemberben és októberben tart. Ebben az időszakban kellemes, de nem túl forró időjárás a jellemző, nem sötétedik nagyon korán, nincs elviselhetetlenül nagy tömeg és az árak is egy picit kedvezőbbek a főszezoninál. A középszezon tökéletes időzítés a városlátogatásokra, túrázásokra, de még a tengerparti utazásokra is.

Középszezon Dél-Portugáliában, Lagosban

Mikor és hova?

Túrázásra az ősz egy remek alkalom, hiszen ilyenkor az erdők csodálatos színekben pompáznak, a tavasz pedig a városlátogatásokra, hiszen ekkor borulnak virágba a növények, ami tökéletes alkalom egy hangulatos sétára valamelyik városi parkba vagy kertbe. A tengerben való fürdésre a kora őszi hónapok alkalmasabbak, mint a tavasziak, de akinek a tengerparti utazással nem a strandolás, hanem a túrázás, a kirándulás és a magyarországinál jobb időjárás élvezése az elsődleges célja, annak a tavasz is egy jó választás lehet. Aki kedvezőbb áron szeretné kihozni a tengerparti „nyaralását” és meg tudja oldani az őszi szabadságolást, azt Mallorca vagy a mediterrán szigetek biztos, hogy kárpótolni fogják még szeptemberben vagy októberben is a kimaradt nyári utazás miatt.

Szezonon kívül

A szezonon kívüli időszak novembertől márciusig tart. Ez a legolcsóbb időszak az utazásra, tömeggel egyáltalán nem kell számolni, habár az időjárás ilyenkor az egész kontinensen elég változékony és szeszélyes tud lenni. Télen a nappalok is rövidebbek és a látványosságok is rövidített nyitva tartással üzemelnek. A téli sportok kedvelőinek viszont pont ez a főszezon.

Barcelona tengerpartja a szezonon kívüli időszakban

Mikor és hova?

Az adventi időszak szinte minden európai országban a karácsonyi készülődés és a vásárok időpontja. Ilyenkor nagyon hangulatos tud lenni egy városlátogatás, amikor a délelőtt a nevezetességek felkereséséről, a délután pedig az ünnepre való hangolódásról szól. A szállás árak még adventkor is nagyon barátiak, példának egy prágai 4 csillagos hotelt hoztam, ahol ugyanaz a szoba 2 főre 3 éjszakára a főszezonban 44.420 Ft-ért, míg adventkor ennek a feléért, 21.864 Ft-ért foglalható.

Szállás Prágában egy 4*-os szállodában nyáron
Ugyanaz a szállás Prágában adventi időszakban

Az üdülőközpontokba nem érdemes a szezonon kívüli időszakban ellátogatni, hiszen erre az időszakra a turizmussal foglalkozó helyiek sincsenek felkészülve, így minden zárva tart. Ez alól kivételt képeznek a kanári-szigetek és ciprus, hiszen ott egész évben jó idő várja a kikapcsolódni vágyókat.

Egy másik alternatíva a tengerparti városok felkeresése lehet, hiszen télen a városhoz közeli strandokat a helyiek is előszeretettel látogatják egy kis pihenés vagy napozás céljából, ha éppen jó az idő, így attól nem kell tartani, hogy a vendéglátóhelyek zárva lennének. Dél-Európa tengerparttal rendelkező nagyvárosai, például Barcelona, Lisszabon vagy Athén télen is várják a látogatókat.


Összegzés

Összegzésként elmondhatjuk, hogy arra a kérdésre, hogy mikor érdemes utazni nincsen helyes válasz, hiszen minden időszaknak megvannak a maga előnyei és a hátrányai. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy neki mi a fontos az utazás alkalmával, az időjárás, az árak, a tömeg elkerülése, esetleg a szórakozási- vagy fesztivál lehetőségek és e szerint kiválasztani az utazási időpontot.

Ajánlatok