accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Montenegró utazási segédlet

lanymajom /

A Wizz Air már Montenegróba, Podgoricába is repül, így megkönnyítve az eljutást a balkáni országba készülő utazóknak. Az alábbi cikkben összeszedtünk Montenegró főbb látnivalóit és egy-két praktikus információt a repülős utazáshoz. 

Transzfer Podgorica repülőteréről

Podgorica repülőtere 11 km-re található a városközponttól, viszont tömegközlekedéssel egyelőre nehézkesen oldható meg a transzfer, mivel a repülőtér és a belváros között egyelőre nincs menetrend szerint közlekedő buszjárat. Az egyetlen tömegközlekedési lehetőség a vonat, amire az „Aerodrom” megállóban tudunk felszállni. Az említett vonatállomás a repülőtérről egy pár perces sétára található. A helyi taxi sofőrök valószínűleg azt fogják mondani, hogy nincs vonat, vagy a megálló nagyon messze van, de ez nem így van. A vonat naponta négyszer közlekedik, úgyhogy érdemes utánanézni a menetrendnek és ha jól jön ki a lépés, akkor ezzel spórolhatunk egy kicsit. A montenegrói vasutak honlapja: http://www.zcg-prevoz.me/ A másik opció a taxi, ami kb. 15 euróba kerül (mindenképp próbáljunk meg alkudni az árból).

Habár Podgoricát a legtöbben kihagyják az útitervükből, de egy napot azért megér Montenegró fővárosa is, hiszen az új és a régi érdekes keveredésével, jó pofa kávézókkal, laza mediterrán hangulattal és török behatással fogunk találkozni.

Podgoricából tömegközlekedéssel már szinte mindenhova eljuthatunk, nem csak az országon belül, de környező országokba is. A tapasztaltabb autóvezetők autót is bérelhetnek, így 1 óra alatt a tengerpart vagy a hegyek is könnyen elérhetőek a fővárosból.

Az ország pénzneme: Euró, habár Montenegró egyelőre nem tagja az Európai Uniónak.

Tengerpart

1. Kotori-öböl

A Kotori-öböl Európa egyik legszebb öble, ahol két UNESCO világörökségi helyszínt is megcsodálhatunk, Perastot és Kotort. A környék kiváló ár-érték arányú szállásokkal és éttermekkel, továbbá gyönyörű, kavicsos partszakaszokkal illetve hangulatos mediterrán településekkel rendelkezik. Aki a Kotori-öbölben szeretne pihenni, annak Kotoron kívűl még Herceg Novi szállásait is érdemes megnézni.

2. Budva

Budvát a montenegrói Siófoknak is nevezhetjük, hiszen a város a pezsgő éjszakai életéről és a gyönyörű tengerpartjairól híres. Budván rengeteg helyi utazási irodát találunk, ahol kedvező áron fizethetünk be montenegrói idegenvezetővel kísért egy napos kirándulásokra a Durmitor Nemzeti Parkba, a Lovcen Nemzeti Parkba vagy akár Észak-Albániát is felfedezhetjük a segítségükkel. Aki este nem a hangos diszkó zenére szeretne elaludni, annak a közeli Beciciben érdemes szállást foglalnia, ami Budvánál sokkal nyugisabb.

3. Becici

Beciciben inkább reszortokat és több csillagos hoteleket találunk, így az árak is egy kicsit magasabbak, mint Budvában. Becici kiváló, hosszan elnyúló homokos tengerparttal rendelkezik. A Budvából induló egy napos kirándulásokra itt is be tudunk fizetni, mivel a turistabusz innen is felveszi a jelentkezőket, így nem kell Budvába betaxizni.

4. Sveti Stefan

Budvából helyi busszal egyszerűen megközelíthetjük a híres szigetet, Sveti Stefant, ahol már számos híresség is megfordult. Itt tartották például a világhírű teniszező Novak Djokovic esküvőjét is.

5. Bar

Bar egy hangulatos mediterrán óvárossal és egy kikötővel rendelkezik. Bar és az olasz Bari között gyakori a kompközlekedés, így akár egy olyan útvonalat is bejárhatunk, hogy odafele Montenegróban landolunk, majd Bariból repülünk vissza Magyarországra, esetleg fordítva. Egy ilyen út előtt a hajó jegyet érdemes legalább 2-3 héttel az indulás előtt online megvásárolni, nehogy elfogyjanak a helyek. Bar városában nem találunk strandot, viszont pár kilóméterre arréb, a város vonzáskörzetében már szép homokos és kavicsos partok is vannak.

A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/klamurke/13790087344

6. Ulcinj

Aki a hosszan elnyúló, homokos tengerpartokra szavaz, annak az Ulcinj közeli Velika Plaza strandot ajánljuk. A helyszín családosoknak is tökéletes, mivel a tenger itt sokkal sekélyebb, mint északabbra és hangos party-któl sem kell itt tartani.

7. Cetinje

Montenegró előző fővárosa, ahol rengeteg múzeumot és kolostort találunk. Tökéletes helyszín a montenegrói kultúra, az ortodox egyház és a helyi történelem megismerésének.

Hegyek és a természet

Durmitor Nemzeti Park

A Durmitor Nemzeti Parkban vadregényes kanyonokat láthatunk, ahol akár rafting túrára is befizethetünk. A park leglátványosabb nevezetességei Európa legmélyebb kanyonja, a Tara-kanyon, a Fekete-tó és a Dobrilovina kolostor.

1. Lovcen Nemzeti Park

A Lovcen Nemzeti Parkból eszméletlen panorámában lehet részünk a Kotori-öbölre és a környező hegyekre. Ha nincsenek felhők, akkor egészen a Skadar-tóig el lehet látni. A parktól nem messze találjuk Montenegró előző fővárosát és kulturális központját, Cetinjét, ahova szintén érdemes ellátogatni.

2. Skadar-tó Nemzeti Park

A Skadar-tó a Balkán legnagyobb tava, ahol különleges madarakat és élővilágot csodálhatunk meg.

3. Ostrog kolostor

Az Ostrog kolostort közép-Montenegróban, Niksictől 40 km-re találjuk. A kolostor egy hegyoldalba lett építve, ahova egy kanyargós, szerpentines út vezet föl. A kolostort a természet kedvelőknek is érdemes meglátogatni, hiszen meseszép kilátásban lesz részünk. A templom pedig belülről is csodás, fala gyönyörű freskókkal van díszítve.

Ajánlatok