accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Ne csak azért világíts, hogy láss!

utazomajom /

Ha valaki megkérdezi, hogy egy akváriumra miért is kell világítás, lehet, hogy csak nézünk rá értetlenül. Hiszen mi másért csinálnánk akváriumot, minthogy gyönyörködjünk a benne élő növényekben és halakban? Pedig ezenkívül az akváriumvilágításnak számos más fontos és jótékony hatása van. Ismerjük is meg ezeket!

Haladni kell a korral

Szerencsére ma már bőven van miből válogatni, ha akváriumi világítást keresünk, szemben a húsz évvel ezelőtti állapotokkal. Nemcsak technikai értelemben bővült a kínálat, hanem szempontok tekintetében is sokkal árnyaltabban válogathatunk világítást. Nem mindegy, hogy milyen színhőmérsékletű világítást szeretnénk, sőt az sem, hogy ennek milyen az intenzitása.

A világítás hőmérséklete nagyban függ attól, hogy milyen színeket tartalmaz, ami lehet a hideg fehér, a piros, a zöld és a kék. Mindezek szükségesek a növényzet egészséges működéséhez és növekedéséhez, ezért nagyon fontos, hogy a világítás minden esetben tartalmazza mind a négy árnyalatot. Ezek kombinációja és arányai határozzák meg a világítás mibenlétét, bár általában elmondható, hogy a megfelelő akváriumi világítás 6500 kelvin környékén alakul.

Röviden összefoglalva: a kék szín kedvez az algásodásnak, a piros kiemelkedő szerepet lát el a fotoszintézisben, valamint a zöld is létfontosságú, hiszen ez az az árnyalat, amitől természetesnek és hitelesnek érezzük az akváriumot. Természetesen a növények számára is elengedhetetlen ennek a színnek a megléte.

Világítás szempontjából többféle variáció közül válogathatunk. A fejlettebb kialakításnál mi magunk is beállíthatjuk, hogy melyik színből mennyit használjon a világítás, míg az egyszerűbb és pénztárcabarátabb kiszerelésnél egy fix értéket kapunk. Akármelyik verzióra is vágyunk, érdemes körülnézni a Kedvence.hu fénycsövei között, mivel igen sokszínű a választék.

A világítás az akvárium lelke

Ahogy már említettük, a világítás nagyon sokat tesz a növények növekedéséért. Otthoni viszonylatban, ha egy kisebb akváriummal rendelkezünk, akkor alapvetően bármilyen világítást választhatunk, hiszen majdnem mindegyik tartalmazza a szükséges színeket. Ennek köszönhetően biztosra vehetjük, hogy a növényzet szép lassan gyarapodásnak indul, és jobb esetben megkímélhetjük magunkat az algásodás okozta kellemetlenségektől.

Bár eddig még nem került szóba, a gyorsan növő növények titka a rendszeresen a vízhez adagolt CO2 tabletta. Ahogy az sem mindegy, hogy mennyi ideig használjuk a világítást. Általában elmondható, hogy napi nyolc-tíz óra az ideális. Amennyiben úgy éreznénk, hogy el fogjuk felejteni a lekapcsolást, akkor érdemes időzítőt használni.

Végül pedig nem mehetünk el szó nélkül a rögzítés mellett sem. Akár az akváriumra rögzítjük a világítást, akár felfüggesztésre kerül a víztükör fölé, mindig ügyelni kell a biztonságra és arra, hogy semmi esetre sem érheti víz.

Ajánlatok