accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Nélkülözhetetlen útmutató gyerekes repüléshez

utazomajom /

A családos nyaralók legnagyobb félelme, ami legtöbbször visszatartja őket, hogy az egyébként unalmas, pihentető, vagy épp szórakoztató repülés rémálomba fog fordulni, ha kisgyerekkel utaznak. Tény, hogy babával és gyerekkel repülni igényel némi extra felkészülést, de közel sem lehetetlen feladat.

Előkészületek

Legelső lépésként – a gyerek korától függően persze – meséljünk neki arról, hogy milyen nagy kaland áll előttünk és mutassunk neki repülős képeket és filmeket, így kellően meghozhatjuk a kedvét az utazáshoz.

Attól függően, hogy a gyermek még szopizik, vagy már rendesen eszik (ill. tápszert fogyaszt), érdemes felkészülni arra, hogy miként visszük fel a gyerek ennivalóját. Ellentétben a 100 millis folyadék-korláttal, a gyermekek esetében nem ennyire szigorú a szabályozás.

Érdemes tápszer esetében bekészíteni forralt vizet (ezt vinni otthonról, vagy kérni a reptéri kávézóban), ill. kifejezetten babavizet venni, amely forralás nélkül is fogyasztható számukra. Így csak össze kell keverni a tápszerrel a repülőn. Ha már bekevert tápot, vagy anyatejet viszünk, akkor ezeket a folyadékokat külön tálcába teszik a biztonsági ellenőrzésnél és elviszik megvizsgálni, vagy megkóstoltatják őket.

A bébipapik esetében pedig szintén a fenti eljárás zajlik, tehát nem kell azon aggódni, hogy az üveges táp nagyobb, mint a megengedett mennyiség. Nem fogják kidobatni.

flying with kids2

A repülőjegy és biztosítás

Két éves kor alatt általában nem kell fizetni a repülőjegyért. Tekintettel azonban arra, hogy számos légitársaság egy pótdíjat számít fel a gyerekek után, így előfordulhat az az érdekes helyzet is, hogy a gyermek jegye drágább, mint a mi nagyon akciós jegyünk.

Elutazol? Tudj meg mindent az utasbiztosításról!

Mindenképp kelleni fog a gyermek személyi igazolványa, vagy útlevele az utazáshoz, így desztinációtól függően váltsuk ki a szükséges okmányt és ne felejtsünk el utasbiztosítást kötni!

A reptéren

Amennyiben babakocsit is viszünk magunkkal, úgy két opció van: vagy feladjuk poggyászként a becsekkoláskor, vagy kézipoggyászként utazik velünk. Mindkettőre lehetőségünk van, ez 2 éves kor alatt jár a jegyünkhöz. A check in pultnál felmatricázzák a babakocsit attól függően, hogy hány részből áll. Ezután a babakocsi egészen a repülőgép lépcsőéig jöhet velünk, ott szedik szét és adják fel a bőröndökkel együtt.

Leszálláskor aztán a figyelmesebb rakodók már egyből odaadhatják, de gyakoribb, hogy a feladott bőröndökkel együtt érkezik meg a futószalagra. Fontos, hogy mindig tüzetesen nézzük át, nem sérült-e a babakocsink, ebben az esetben a Lost&Found részlegnél tudjuk problémánkat jelezni (fényképet mindig készítsünk a sérülésekről!).

Felszállás előtt még célszerű egy utolsó pelenkázást/mosdókört megejteni, hogy ne a repülőn kelljen egyensúlyozni a gyerekkel a szűk és mozgó mosdóban.

A reptéren egyébként gyerekeseket mindig a fast track-be terelik és átvizsgáláskor, felszálláskor is soron kívül foglalkoznak a családokkal.

Ha sokat kellene várni az indulásra, mindig nézzünk körül, mert számos reptérnek van kifejezetten gyerekeknek szánt, családi része, ahol kedvükre mászhatnak, játszhatnak, vagy akár mesét is nézhetnek a kicsik, így kicsit mi is fellélegezhetünk, vagy épp más utazó szülőkkel beszélgethetünk.

flying with kids3

A repülőn

Érdemes bepakolni a kézitáskánkba játékokat is, bár egyes légitársaságok már fantasztikus gyerekeknek szóló csomaggal készülnek: színes ceruzák, kifestők, meleg zokni, takaró, kisebb társasok, stb. Noha a tengerentúli járatokon kifejezetten gyerekbarát hozzáállásúak a légiutas-kísérők, azért a fapados társaságok személyzete is igyekszik a családosok helyzetét megkönnyíteni. Legutóbbi utazásunk során pl. úgy ültettek minket, hogy csak mi hárman legyünk egy sorban, így bár a gyereknek nem vettünk külön ülőhelyet, mégis köztünk alhatott.

Felszállás előtt kapni fogunk egy külön biztonsági pakkot, amely tartalmaz egy plusz övet és mentőmellényt a gyereknek abban az esetben, ha két év alatti utasról van szó, aki még az ölünkben ülve repül.

Fontos észben tartani, hogy nem kell végig bekapcsolva a helyünkön maradni: ezt használjuk is ki, és ha nem aludna el a gyerek a felszállás után, akkor sétálgassunk vele, vagy tegyük le mászni (majd megtöröljük a kezét). Ez mindenkinek sokkal jobb, mint ha egy helyben ülve üvölti végig az utat.

Egyes családok bocsánatkérő csomagocskákkal készülnek a többi utas számára arra az esetre, ha a gyerek túl hangos és zavaró lenne az út során. Ennek létjogosultságát mindenki döntse el maga (mi nem vittünk és nem is fogunk, mert nem értünk az elgondolással egyet).

Felszálláskor és leszálláskor próbáljuk meg itatni a gyerekeket (nagyobbaknál rágó is jó lehet), hogy a nyomáskülönbséget kiegyenlítsük, illetve hosszabb út esetén a hidratálás a jetlag elkerülése érdekében is szükséges.

Landolást követően

Amennyiben babakocsis gyerekről van szó, segítség lehet, ha leszállást követően egy hordozót csatolunk fel magunkra és abba rakjuk a babát, amíg vissza nem szerezzük a babakocsit, ill. a csomagunkat. Még a reptéren fussunk a gyerekekkel egy mosdókört, mert ha a szállásra menet bármi kalamajka lenne, ez életmentő lehet az addigra már általában nyűgös gyerekek számára.

Nem árt, ha még ilyenkor is van nálunk néhány falat nassolnivaló, vagy a kornak megfelelő táplálék, ill. víz, mert gyakran a reptér és a szállás között nagy a távolság és későn jutnánk ennivalóhoz.

Összességében a gyerekes repülés nem egy vállalhatatlan feladat, csak fontos, hogy próbáljuk meg azt minél inkább a gyerekek szokásainak megfelelően menedzselni és mi magunk is lazán hozzáállni az utazáshoz! És Nektek milyen trükk vált be a repülőút során?

 

Ajánlatok