accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Este 8 után hogyan mehetsz haza a reptérről?

utazomajom /

Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van életbe november 11-től, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, a másik a kutyasétáltatás.

A mai Kormányinfón a Magyar Hang egy utazással kapcsolatos, fórumunkban sokszor felmerülő kérdésre kérdezett rá. A külföldön tanuló vagy dolgozó gyermekét a szülő hazahozhatja-e a bírság terhe nélkül, ha a gyermek este 8 után érkezik a repülőtérre vagy állomásra?

Gulyás Gergely szerint ebben az esetben nem fognak bírságot kiszabni a rendőrök. A pontos válasz:

“Ha elkerülhetetlen, hogy valaki 8 után érkezzen egy repülőtérre, pályaudvarra vagy autóbusz-állomásra, és gondolom ha megmutatja a rendőrnek a jegyet, akkor vélhetően a rendőr el fogja engedni. Szerintem a szabályokat szigorúan be kell tartatni, de életszerűen kell értelmezni.”

Az sajnos nem derül ki, hogy a fiatalok hány éves kortól számítanak gyereknek, illetve hogy egyáltalán csak gyermekekre vonatkozik-e az elképzelés, vagy esetleg egy háztartásban élő rokonokra is.

Ha valaki Budapesten belül közlekedne este 8 után a reptérről, egy jó megoldás lehet a közösségi autózás (reptéren is felvehető), vagy ha korábban leadja az autót valamilyen repülőtéri parkolóban. A kérdés tisztázása miatt a csoportból többen hívták a különböző szerveket, de senki sem tudott állást foglalni az ügyben, az ORFK sem.

Olvasónk is először az ORFK-t hívta. Készséggel segítettek, szerintük csupán egy útvonalengedélyt kell kérni a lakóhely szerinti rendőr kapitányságon. A lakóhely szerinti érdi rendőrség szerinte a törvény erre nem ad lehetőséget, csak hivatalos kivételes esetek léteznek. Megkérték az olvasónkat, hogy ne is írjon semmit nekik, mert úgyis elutasító választ fog kapni. Újra próbálkozott az ORFK-nál, ahol már a reptérre kapcsolták. Sajnos a reptér ebben a kérdésben nem tudott segíteni, de javasolták a taxit. (Nagykanizsára mondjuk picit költséges, de az ötlet egyébként jó.)
Olvasónk a taxisoknál próbálkozott, akik ilyen-olyan indokokkal elhajtották. (Éjjel nem dolgoznak, nem akarnak két hét karantént stb.)

Mivel minden külföldről nem munkavégzés miatt érkező potenciális fertőzőnek számít, így az sem tűnik jó megoldásnak, hogy a reptéren közösen megvárja a teljes gép a reggel 5 órát, majd mindenki hazamegy.

Ha van tapasztalatod kérlek írd meg az info@utazomajom.hu címre! Kérdéseinkkel kerestük az ORFK-t is, amint választ kapunk tőlük, frissítjük a cikket.

Ajánlatok