accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Svájc 10 legszebb természetes látnivalója

Katya /

Svájc hegyeivel, zöld völgyeivel, kristálykék tavaival és csodaszép városaival kicsit olyan, mintha egy mesekönyv színhelye lenne. Rengeteg varázslatos helyen kirándulhatunk a kis országban: meseszép hegyek, Európa leghosszabb gleccserei, türkizkék tavak és páratlan vízesések várják itt a természet rajongóit. Igyekeztünk összeszedni Svájc 10 legszebb természetes látnivalóját.

Aletsch-gleccser

Európában itt találhatóak a leghosszabb gleccserek. Az Aletsch gleccser hossza 22 km, ezzel magáénak tudhatja az Alpok legnagyobb gleccsere címet is. Az Aletsch az UNESCO Világörökség része. 27 milliárd tonna jégből áll, szinte felfoghatatlanul hatalmas és gyönyörű, feledhetetlen túrahelyszín, ráadásul könnyen megközelíthető a Jungfaura közlekedő vonattal és hegyi felvonókkal is. Ha már itt járunk, érdemes egészen a csúcsig menni és meglátogatni Jungfaut is, az Alpok egyik leghíresebb csúcsát, ahová egy nagyon látványos útvonalon visz fel a fogaskerekű.

Trümmelbachi vízesés

A Trümmelbachi vízesés Európa egyetlen, hegy gyomrában megbúvó vízesésrendszere. A Laterbrunnen-völgyben található vízesésrendszert a közeli hegycsúcsok gleccserei táplálják, miután a gleccserek elolvadtak másodpercenként 20 ezer liter víz zúdul keresztül a sziklák résein. A látogatáshoz jobb, ha vízálló ruházattal és cipővel készülünk, ugyanis akár lifttel, akár gyalogosan járjuk be a 600 méteres szakaszt, biztos, hogy a végére mi is nedvesek leszünk a párától.

Pilatus-hegy

A Pilatus-hegység már önmagában is megéri az utazást, hiszen 2119 méter magasról vizslathatjuk a messzi távolt, azonban hírnevét annak köszönheti, hogy itt van a világ legmeredekebb fogaskerekűje. A vasúti kocsi 48%-os emelkedőn húzza fel utasait, gyakran a szakadék szélén haladva, így úgy érezhetjük magunkat a fél órás út alatt, mintha a semmiben lebegnénk. Akinek ennyi adrenalin nem elég, az kipróbálhatja Luzern felé a kötélpályát vagy a bobpályát is.

Trift gleccser és függőhíd

A Trift-gleccser fölött feszítették ki az Alpok leghosszabb és legmagasabb gyalogos függőhídját. A híd 170 méter hosszú, talpunk alatt pedig 100 méter mély szakadék tátong. A függőhíd a nepáli hegyi gyaloghidak mintájára épült, erős deszkapadló vezet át a túloldalra, ha pedig meginogna a lábunk a lánckorlátba kapaszkodhatunk. Mert bár a híd teljesen biztonságos, azért némi imbolygásra számíthatunk. Még videón nézve is izgalmas élmény, aki szereti a kalandokat, semmiképp se hagyja ki, ha Svájcba látogat:

Matterhorn

Sok hegymászó álma, hogy meghódítsa a piramis alakú Matterhorn csúcsát, a terep ugyanis vad és veszélyes, a 4478 méter magas csúcsig embert próbáló út vezet. Azonban – ha eddig nem is -, de felvonóval 3820 méterig mi is feljuthatunk. Azonban akár Zermatt síparadicsomából, akár vonattal is lélegzetelállító látvány tárul elénk a hegyről, mely a Toblerone formáját és logóját is megihlette.

Svájci Nemzeti Park

Svájc Nemzeti Parkja hatalmas, több mint 170 négyzetkilométer, melyből mintegy 80 km szolgál turistaútvonalakkal. Ez az ország legnagyobb nemzeti parkja, ahol találkozhatunk alpesi kőszáli kecskékkel, mormotákkal, zergékkel, északi nyulakkal, vörös őzekkel, gyíkokkal és sok-sok madárfajjal. Tökéletes hely arra, hogy kikapcsolódjunk és elmerüljünk Svájc csodálatos természetében.

Rajna-vízesés

Európa legnagyobb vízesése, a lenyűgöző Rajna-vízesés, amely a jégkorszakban alakult ki. A vízesés közel 150 méter széles és kb. 20 méter magas. Az ezt tápláló Rajna Európa egyik legnagyobb vízhuzamú folyója, így nem csoda, hogy a vízesésnek elképesztő ereje van, másodpercenként 700 köbméter víz zúdul le. Erejét több iparágban fel is használják, turistaként pedig egy jól kiépített komplexum fogad bennünket: körbejárhatjuk a hatalmas vízesést a barlangba vájt útvonalakon és felé emelt teraszokon, de hajókkal és vízibuszokkal is körbejárható.

Area-szurdok

Az Area-szurdokot az Aare folyó vize és a jég formálta 10.000 évvel ezelőtt, az utolsó jégkorszakban. A másfél kilométeres szurdokot egy izgalmas útvonalon, a sziklafalakba kialakított pallókon és alagutakon keresztül járhatjuk be, talpunk alatt pedig dübörög a heves sodrású folyó. Elképzelni is nehéz, hogy a túraútvonalak kiépítése előtt egyedül ezen a folyón keresztül lehetett áthaladni a szurdokon.

Blausee

A Blausee Svájc egyik legismertebb hegyi tava, egy 20 hektáros parkban található, zöld erdők fogják közbe a kristálytiszta vizű tavat. A legenda szerint egy összetört szívű lány belefulladt a vízbe, a könnyei miatt ilyen színű a tó. A valóságban persze a föld alatti forrásoknak köszönheti a színét, a legendának azonban egy vízben lévő női szobor állít emléket. A tavat kényelmesen körbe is lehet sétálni, de akár csónakba ülve is elmerülhetünk kékségében.

Fotó: Egri Viktória

Genfi-tó

Svájc egyik leglátogatottabb helye a hatalmas Genfi-tó, mely a Balaton után Közép-Európa második legnagyobb tava. A tavat körül ölelik Svájc szebbnél-szebb városai, az Alpok délnyugati része és a híres, teraszos kialakítású lavaux-i borvidék Lausanne és Montreux között. A tó körülötti városok között menetrend szerinti hajó közlekedik, ezeket is érdemes lehet kipróbálni. A Queen-rajongók elzarándolokhatnak Montreux-ba, ahol a parton Freddi Mercury bronz szobránál gyülekeznek a rajongók ajándékai és gyertyái.