accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Ezeket a szabályokat tartsd be, ha Horvátországba utazol!

utazomajom /

Évek óta a legkedveltebb külföldi nyaralóhely a horvát Adria partvidéke. A legtöbb magyar az úti cél közelsége miatt kocsival, jól megrakodva és felkészülve indul el, azonban fontos, hogy tisztában legyünk az ottani szabályokkal is – írja a police.hu.

Bár a nyári szezonban nagy tömeg szokott lenni az utakon Horvátország irányába, idén a schengeni térséghez való csatlakozással a határátlépéskor legalább már nem kell várakoznunk.  Az autóstömeg miatt azonban érthető módon sokkal több rendőr is van az utakon ilyenkor, így fontos, hogy ismerjük és betartsuk a szabályokat, hogy elkerüljük az idegeskedést és a büntetést.

A rendőrség a közúti ellenőrzés során az előírt sebesség és a követési távolság betartására, a zöldkártya érvényességére, a gépkocsitartozékok meglétére és az alkoholos befolyásoltság kiszűrésére fókuszál, de külföldön egy szabálytalan parkolásnál is hamarabb intézkednek egy idegen, mint egy horvát rendszámú autó esetén.

Horvátországban az autópályák nagy része díjköteles. A fizetőkapukon áthaladva kell fizetni készpénzzel vagy bankkártyával, esetleg ENC- (útdíjak elektronikus fizetése) készülékkel. ENC-készülék vásárolható a Varazdin (Varasd) és Sveta Helena (Szentilona) fizetőkapui mellett lévő eladóhelyeken, illetve a forgalmasabb benzinkutaknál, vagy bérelhetünk még itthon erre szakosodott cégektől. A horvátországi gyorsforgalmi utakon lévő alagutak használatáért külön díjat nem kell fizetni. Ez alól kivételt képez az Isztria kapujában megépített Ucka-alagút.

Sebesség

A sebességhatárok alapvetően megegyeznek a magyarországi KRESZ-ben rögzítettekkel: autópályán 130 km/h, gyorsforgalmi úton 110, lakott területen belül 50, egyéb úton 90 km/h a felső határ. Különbséget jelent azonban, hogy a 24 évnél fiatalabb vezetők és a két évnél frissebb jogosítvánnyal rendelkezők a sztrádán maximum 120, gyorsforgalmi úton 100, egyéb úton 90 km/h-val haladhatnak. Természetesen a nyári szezonban nagyon sok a mozgó sebességmérő. Nem ajánlott radarjelzővel vagy detektorral védekezni, mivel ezen eszközök Horvátországban tiltottak.

Fontos tudnivalók

Déli szomszédunknál kötelező tartozék a láthatósági mellény, 12 éves kor alatt nem ülhet gyerek az anyósülésen, 5 éves korig pedig a gyerekülés használata is kötelező a hátsó ülésen. Speciális vezető melletti ülésen, menetiránynak háttal is szállítható kisgyermek 2 éves kor alatt, de csak kikapcsolt légzsák mellett.

Amennyiben segítségre lenne szükség Horvátországban, az alábbi segélyhívó telefonszámok hívhatóak:

Kerékpározásra vonatkozó szabály

Sokan viszik magukkal a biciklijüket, vagy készülnek bringatúrára a nyaralás alatt. Érdemes tisztában lenni ezért a kerékpározásra vonatkozó szabályokkal is. Például 16 éves kor alatt kötelező a bukósisak biciklizés közben, minden más szabályozásban a magyarral megegyező elvek működnek.

Robogókra vonatkozó szabály

Tekintettel arra, hogy Magyarországon a robogókat nem kell regisztráltatni, nincs rendszámtáblájuk és forgalmi engedélyük sem, így következésképpen Horvátországban nem vehetnek részt a forgalomban.

Forrás: police.hu

Ajánlatok