accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Százak szívhatnak naponta a reptérről való hazajutással a kijárási tilalom miatt

utazomajom /

Az utóbbi időben a legtöbbet felmerülő kérdés a fórumon repülőtérről való hazajutás. Néhány napja megírtuk, hogy bár Gulyás Gergely országgyűlési képviselő szerint vélhetően nem bünteti meg a rendőr ha valaki a reptérről hazamenet szegi meg a kijárási tilalmat, a rendőrségnek erről más az álláspontja.

Probléma

Ha valaki Budapesten lakik, valahogy meg fogja oldani a hazajutást akkor is, ha este 8 után érkezik a gépe. A jelenlegi jogszabály szerint egyébként erre van is lehetősége, de csak akkor, ha egyenesen oda megy, ahol aztán megkezdi a karantén letöltését. Mehet tömegközlekedéssel, gyalog, autóval egymaga vagy erre szakosodott, éppen munkáját végző fuvarozóval. A fuvarozócégek, taxistársaságok egy része nem vállalja már a szállítást, de találni olyat, aki igen.

Viszont ha valaki vidéken lakik, akkor mélyen a zsebébe kell nyúlnia. A repülőtéri szállodában sem alhat, hogy aztán reggel egy családtagja, rokona, ismerőse hazaszállítsa, hiszen ott is csak üzleti céllal lehet megszállni.

Olvasónk története

Olvasónk 3 átszállásos, 33 órás út után szeretett volna hazajutni a lakásába. A gép este 11-kor landol a Budapest Liszt Ferenc Repülőtéren. “Mivel a törvény alapján az éjszakát nem tölthetjük a repülőtéren, illetve szállodában sem (legrövidebb időn belül a karanténlakás helyére kell utaznunk) ezért egy rokonunkat kívántuk megkérni, hogy jöjjön értünk. A Magyarországon történő utazásunk egyébként 160 kilométer lenne.” – írta olvasónk, Béla

Levélben érdeklődött a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságnál, hogy mi a jogkövető magatartás ebben az esetben.

Amennyiben Önök részére karanténlakás kerül kijelölésre, abban az esetben a Önöknek a belépést követően közvetlenül oda kell mennie (2020. évi CIV. tv. 3. §).

A kijárási tilalom vonatkozik az utazó személyt a repülőtérről kísérő személyre is (kivéve ha ő munkájából eredően, munkavégzése keretében személyfuvarozást végez). Amennyiben az Önökért érkező személy nem munkájából adódóan, munkavégzésként fuvarozná Önöket haza, akkor az előzőből eredően nem mehet ki Önökért a kijárási tilalmat szabályozó kormányrendelet (484/2020. Korm. r.) értelmében (20 és 5 óra között neki otthon kell tartózkodnia a 484/2020. Korm. r. 3. §-a és az ott rögzített kivételekkel).

A karanténra kötelezettek belépésekor követendő eljárást szabályozó jogszabály (2020. évi CIV. tv.) nem zárja ki a tömegközlekedés igénybevételét sem. A belépést követően, a karanténlakásba való utazás előírása a következő: „A karanténkötelezett a Magyarországra történő belépést követően köteles közvetlenül a karanténlakáshoz közlekedni, a karanténlakáshoz történő közlekedése során az utazást kizárólag egészségügyi, műszaki, vagy – tömegközlekedési eszközzel történő utazás esetén – menetrendi okból szakíthatja meg.” (2020. évi CIV. tv. 3. § (1) bek.).

Erre nem gondoltak

Mivel már hónapok óta szinte alig járnak a repülőgépek, valószínűleg erre a problémára nem gondoltak a jogalkotók. Teljesen életszerűtlen ugyanis, hogy valaki taxival vagy transzferszolgáltatással menjen haza csak azért, hogy az úton ne találkozzon a rokonaival, ismerőseivel, családjával, akiknél a karantént tölti. Mivel potenciális fertőzőnek kell tekinteni minden külföldről hazatérő utast (annak ellenére, hogy most már nagyítóval kell keresni a nálunk fertőzöttebb országokat a világban), így nem értjük, miért biztonságosabb tömegközlekedéssel hazajutni, mint egy családtaggal. Reméljük hamarosan hoznak egy újabb kivételt, hogy megoldódjon ez a lehetetlen helyzet.

Ajánlatok