accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Te mennyire vagy ügyes kertész?

utazomajom /

Vannak olyan emberek, akik egészen egyszerűen arra születtek, hogy növényekkel foglalkozzanak. A kezük nyomán minden kizöldül és kivirágzik, zsigerből tudják, hogy melyik növénynek mire van szüksége, mi a betegsége, és hogy meg lehet-e menteni. Ők azok, akik akár egy lepedőnyi zöld területen is csodákat tudnak tenni.

Aztán meg ezzel szemben ott vannak azok, akiknek halvány fogalmuk sincs arról, mivel tehetnek jót egy-egy növénynek. Ők azok, akiknek az otthonában az ablakban kornyadoznak a virágok, és bármit is ültetnek, akkor sem lesz belőle semmi. De vajon törvényszerű-e ez az egész, és le kell-e nyelni a keserű pirulát, vagy lehet-e tenni bármit is annak érdekében, hogy ez megváltozzon. Mai cikkünkben ennek jártunk utána!

Nevelj kendert könyvből!

Ha azt hiszed, hogy elég csak a megfelelő palántákat megvenni a Growisland webshopjából vagy a személyesen látogatható üzletéből, és más egyéb teendőd nincs is, akkor hatalmasat tévedsz. A kendernél érzékenyebb és kényesebb növény ugyanis aligha akad.

Ráadásul nem csupán az alapvető igényei magasak, amelyeket ha rögtön és megfelelően nem elégítesz ki, akkor máris a hiánybetegségek változatos tüneteit fogja a növényed produkálni, de még az élősködőkkel is számolni kell.

Most azonban maradjunk csak a hiánybetegségeknél, amelyeket akár úgy is el tudsz kerülni, hogy a fentebb megnevezett webáruház blogját követed, amelyben folyamatosan új információkat kaphatsz meg a hiány okozta tünetek enyhítésével és kezelésével kapcsolatban.

Mutatunk néhány jelet, ami arra utalhat, hogy a kendered valamiben hiányt szenved:

  • Ha a fiatal levelek erőteljes sárgulásba kezdenek az erezettel együtt, akkor ott vashiányra gyanakodhatunk.
  • A csökkenő párolgás, valamint a levelek megégése káliumhiányra utal.
  • Romló virágzással és rozsdabarna foltokkal jár a magnéziumhiány.

Nem csak rajtad áll a siker!

Némileg felszabadító érzés, ha belegondolsz abba, hogy nem kizárólag téged terhel a kendertermesztési projekted sikere.

Kell hozzá ugyanis kiváló minőségű mag és/vagy palánta, valamint meg kell hozzá teremteni a megfelelő helyszínt, ahol biztosítani kell a növények számára az ideális életkörülményeket. Mindezt persze nem elég egyszer kialakítani, hanem folyamatosan monitorozni kell a növényeket, hogy azonnal észrevedd, ha valamelyikkel nem stimmel valami.

De vajon ez legális?

Amikor elhangzik a kender szó, akkor vele kapcsolatban már kapásból beugrik minden bizonnyal neked is az illegális szócska, holott ha a fejlett, európai országok irányelveit megnézed, akkor látni fogod, hogy szinte csak Magyarországon van zéró tolerancia érvényben.

Ugyanakkor ne feledd: rád sosem azok a törvények vonatkoznak, ahol ideiglenesen tartózkodsz, hanem ahol életvitelszerűen és dokumentálhatóan élsz. Ugyanakkor mindig érdemes megnézni, hogy mik az adott országban a mérvadó törvények, hogy semmiképpen se sértsd meg őket. Ha nem vagy benne biztos, akkor inkább kérdezz – akár a Growisland nagy szakértelemmel bíró csapatának tagjait is!

Ajánlatok