accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Tisztázzuk: Mit tehetsz, ha a feladott poggyászod nélkül kellene utaznod?

utazomajom /

Nagyon sok téves információt hallottam a légi utasok jogaival kapcsolatban, ezért úgy gondolom, megéri tisztázni a helyzetet. Korábban a Wizz Air egyiptomi járata kapcsán merült fel a téma, legutóbb pedig a Ryanair hagyta itthon túlsúlyra hivatkozva a Gran Canariara tartó járat utasainak poggyászát. De mit tehetsz, ha veled fordul elő hasonló?

Mi történt?

A Ryanair – tőle részben függő, részben pedig rajta kívülálló okokból – a Budapest – Gran Canaria járat utasainak feladott poggyászát Budapesten hagyta.

Mintha hallottam volna már ilyet, nem?

Igen, a Ryanairrel a múlt héten is történt hasonló probléma. Ez egyébként annyira nem egyedülálló eset néha megtörténik ilyen fapadossal és nem fapadossal is.

Milyen kártérítésre számíthatnak azok az utasok, akik végül nem utaztak el a járattal a poggyászaik miatt?

Sajnos semmire. Jogszabály szerint önkéntesen leszálltak a járatról.

Rendben, de itt állok egy szál pólóban a repülőtéren… Mit tehetek?

Menj el egy boltba és vásárold meg a legszükségesebb dolgokat: tisztálkodószerek, váltás ruha – a blokkot tedd el, a légitársaság ezeket utólag ki fogja fizetni neked! Természetesen nem a Gucci öltönyt, de fejenként napi 35-50 euróig általában jó vagy.

Ennyi? Más nem jár? És az idegességet ki téríti meg nekem?

Sajnos senki. A hatályos szabályok alapján a légitársaságok nem kötelesek “átalány-kártérítést” fizetni hasonló esetekben – nem úgy, mint nagy késés vagy járattörlés esetén.

Mi lesz a poggyászommal?

Ha 21 napon túl sem kaptad meg a poggyászod, akkor elveszettnek minősül. Nagyjából 1000-1200 euro kártérítést kérhetsz (számlával kell igazolni a poggyászban ) a légitársaságtól. A biztosítód is fizethet, de a kettő együtt elvileg nem.

Tényleg, most jut eszembe: késtünk is, sokat!

Mivel Gran Canariára kevesebb, mint három órás késéssel érkeztetek meg, ezért sajnos nem jár kártérítés. De olvasd át ezt, sokat segíthet hasonló esetekben.

És mit tegyek, ha legközelebb hasonló helyzetbe kerülök?

Először is ne ess pánikba és persze mindig legyen nálad törülköző! Bár biztosan igazságtalannak érezted volna, de az ellenálló utasokat akár le is szedhette volna a járatról a Ryanair. Szóval ne balhézz! Másrészt viszont készülj előre hasonló esetre: a kézipoggyászban legyenek a legfontosabb dolgaid (gyógyszer, pénz, értékek) és legalább egy napi váltás fehérnemű.

Merjek foglalni Ryanairre? Az alkalmazottak sztrájkolnak, a poggyászokat sem viszik el, mi lesz a következő?

Foglalj persze! A Ryanair Európa legnagyobb légitársasága, de az alacsony(abb) jegyárakat az alacsonyan tartott költségekkel tudják elérni – ezért aztán sajnos előfordulnak időnként hasonló problémák. De vannak gondok máshol is, sztrájkolnak is, csomagokat is kevernek-hagynak el, szóval ez semmiképp se tartson vissza.

+ Tipp: egy ekkora bikini még a zsebedben is elfér, ha esetleg késne a poggyász.

Gran Canaria, kabát és pulóver nélkül

Ajánlatok