accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Top 10 látnivaló Lengyelországban

kristofeszter /

Felfedezőútra indulnál egy olyan színes országban, amely bővelkedik a történelmi, a kulturális és a természeti kincsekben, ráadásul izgalmas legendákat és kulináris élményeket is tartogat számodra? Lengyelország évezredes múltra tekint vissza, a Balti-tenger partján fekvő ország a 16. században az egyik legerősebb európai állam volt. Ha szívesen megkóstolnád a faragott mintázatú füstölt sajtjukat, vagy tesztelnéd a klasszikus lengyel borscs receptjét, vedd célba az országot, amelynek 8 nagyobb, és több mint 100 kisebb repülőtere van. Mutatjuk, melyik az a TOP 10 látnivaló Lengyelországban, ami felejthetetlen élményekkel ajándékoz meg.

Slowinski Nemzeti Park – Vándorló homokdűnék

A Balti-tenger partján fekvő park rendhagyó látnivaló Lengyelországban, területén több mint 140 km gyalogos és 30 km kerékpáros turistaút, vízimadár rezervátumok, érdekes növénytársulások és számos tőzegláp várja az érdeklődőket. A nemzeti park legnépszerűbb látványosságai a vándorló homokdűnék, amelyek rég eltűnt erdőket borítanak. A szaharai hangulatot idéző, néhol 42 méter magas tengerparti dűnék között sétálva úgy érezheted magad, mintha egy különleges filmforgatáson járnál.

Slowinski Nemzeti Park
Slowinski Nemzeti Park (kép forrása: freepik)

Krzywy Las, a legendás görbe erdő

Vajon mi lehet az oka annak, hogy Lengyelország leghíresebb fenyőerdőjében a fák törzse a talaj közelében vízszintesen elhajlik, majd egy nagy kanyar után ismét függőleges irányban kapaszkodik az ég felé? A titokzatos „görbe erdőben” csupán 400 példány nő ilyen érdekesen, a körülöttük élő fák nem vonják magukra a figyelmet ilyen mutatvánnyal.

Krzywy Las, a lengyel görbe erdő
Krzywy Las (kép forrása: lengyelorszag.travel/hu)

A jelenség okát nem ismerjük, bár a kutatók természetesen többféle elmélettel próbálják megmagyarázni. Annyi bizonyos, hogy a bámulatos erdő nagy népszerűségnek örvend a kirándulók körében, és több száz fotó készül róla évente.

Zalipie, a mesebeli lengyel falu

Ha szereted a színes élményeket, akkor biztosan imádni fogod azt a hangulatot, amit Zalipie, a bűbájos lengyel falu tartogat számodra. A látnivaló Lengyelországban, és az egész világon egyedülálló. A település kis házainak falát kézzel festett virágminták díszítik, a virágfestés hagyománya már több mint száz évre tekint vissza.

Zalipie, a mesebeli lengyel falu
Zalipie (kép forrása: unsplash)

A festmények évről-évre nagyobbak és színesebbek lettek, Zalipie területén napjainkban mintegy 30 virágmintával díszített ház található. Gondoltad volna, hogy ezek nagy részét a mai napig lakják?

Ha az ország déli részén jársz, mindenképpen ejtsd útba a kis falut, amely csak 100 km-re, azaz 1,5 órás autóútra fekszik Krakkótól.

Torun, a mézeskalács fővárosa

Ki ne szeretne megismerkedni a mézeskalács fővárosával, amely fenséges illattal és igazi kézműves különlegességekkel várja az érdeklődőket? Torun, a gazdagon díszített mézeskalácsairól híres város büszke a hagyományaira, és arra, hogy az emblematikus sütemények világhírnévnek örvendenek.

Torun, a mézeskalács fővárosa
Toruni mézeskalács (kép forrása: lengyelorszag.travel/hu)

Ha itt jársz, feltétlenül látogass el az Élő Mézeskalács Múzeumba, ahol megtudhatod, hogyan sütötték egykor ezt a finom kekszet, amit helyben akár te magad is elkészíthetsz!

Malborki vár, a bevehetetlen erőd

A kereszteslovagok vára Lengyelország északi részén, a Nogat folyó keleti partján fekszik. Ha egy magas hegy tetejére épült volna, akkor sem állhatna büszkébben a vár, amely pontosan olyan titokzatos, amilyennek egy középkori várat elképzelsz. A vörös téglából emelt várfalak, bástyák és kapuk látványa már önmagában is megkapó, de a lovagvár emellett vármúzeummal, régi fegyverekkel, valamint fény és hangjátékokból összeállított látványelőadással csalogatja a látogatókat. Ugye nem hagyod ki az élményt?

Malborki vár, a bevehetetlen lengyel erőd
Malborki vár (kép forrása: unsplash)

Varsó, Vodka múzeum

Varsó Lengyelország legnagyobb kulturális, tudományos és művészeti központja, itt található a Vodka múzeum is, amely interaktív eszközökkel mutatja be a lengyel vodkagyártás 600 éves történetét és a vodkához kapcsolódó szokásokat. A múzeum varsói épületében készült egykor a Luksusowa és a Wyborowa, azaz a két legnevesebb lengyel vodka. Szívesen megkóstolnád a helyi vodkát? A kiállítás végén vodkakóstolón is részt vehetsz.

Kazimierz Dolny, a lengyel Szentendre

Lengyelország egyik legszebb városa, Kazimierz Dolny és Szentendre nem csak abban hasonlítanak egymásra, hogy mindkettő egy-egy folyó mellett fekszik, hanem abban is, hogy a festők városának nevezik őket. Az utcákat járva érdemes betérni a helyi galériákba, és felfedezheted a „reneszánsz ékkövének” nevezett kisváros reneszánsz stílusú templomát és patríciusházait, illetve a gótikus-reneszánsz gabonaraktárait. Gondoltad volna, mennyi kincset tartogat számodra a Visztula partján fekvő település?

Kazimierz Dolny, a lengyel Szentendre
Kazimierz Dolny (kép forrása: unsplash)

Gdansk és a középkori daru

Gdansk a Balti-tenger egyik legnagyobb kikötője, a középkor egy fontos kereskedelmi és kikötővárosa volt. Magtárak, malmok és templomok is fennmaradtak ebből az időszakból. A vízparti sétány, és az egymás mellett álló épületek látványa biztosan magához láncol, akárcsak a kikötői daru, amit hajók megrakodására használtak. A kikötő világítótornya, a városháza díszes órája, az óváros réges-régi polgárházai és a piac is kihagyhatatlan látnivaló Lengyelországban.

Gdansk és a középkori daru
Gdansk (kép forrása: pexels)

Bochniai sóbánya

Bochnia város sóbányája megszakítás nélkül működik 1248 óta, napjainkban turisztikai és gyógyászati szerepet tölt be. Látogatóként két útvonal közül választhatsz. A turista útvonal 1,5-2 óra alatt kényelmesen bejárható, 223 méter mélyen haladva megtekintheted az igáslovak istállóját, és a bányában használt szerszámokat is.

Bochniai sóbánya
Bochniai sóbánya (kép forrása: lengyelorszag.travel/hu)

A geológiai útvonal azokat csalogatja, akik nem félnek a keskeny járatoktól és a szűk, kanyargós folyosóktól. A 255 méter hosszú, 14,5 m széles és 7,2 m magas Ważyn kamrában egy rehabilitációs-gyógyászati központ kapott helyet.

Kaplica Czaszek, a Koponya-kápolna

Igazi borzongató élmény vár rád a lengyelországi Czermnában, itt található ugyanis az a kápolna, amelyet több ezer emberi csont díszít. A kápolna kívülről teljesen jelentéktelennek tűnik, nem hívja fel magára a figyelmet, nem hivalkodik, nem árulja el, mit rejtőzik belül a mennyezeten és a falakon. A lábszárcsontok és koponyák – amelyeket a helyi plébános, Vaclav Tomasek és a falu sírásója épített templomba – a háborúk több mint háromezer áldozatához és a kolerajárvány áldozataihoz tartoznak. A templom oltárán a helyi polgármester és a plébános koponyáját is felfedezheted.

Mivel utazz Magyarországról?

10 látnivaló lengyelországban
Vonattal Lengyelországba (kép forrása: freepik)
  • Repülővel: Lengyelország legnagyobb városai közelében mindenhol van repülőtér, ahova menetrendszerű, hivatalos járatok és olcsó, fapados járatok is érkeznek.
  • Vonattal: Magyarországról Varsóba, Krakkóba és Wroclawba közlekednek nemzetközi járatok, Lengyelországban a városok között Intercity, expressz, és gyors vonatok közlekednek, a kisebb településeket személyvonattal lehet megközelíteni.
  • Autobusz: Utazhatsz busszal is az országba, az autóbusz pályaudvarok általában a településközpontokban vannak. Innen a legkisebb településekbe is eljuthatsz busszal.
  • Autó: Mielőtt útnak indulsz, érdemes tájékozódni az autópályákról, az elektronikus fizetésről, a közlekedési szabályokról és a szükséges okmányokról.

Szponzorált tartalom. 

Ajánlatok