accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

TOP 10 megálló a transz szibériai vasút mentén

utazomajom /

A transz szibériai vasútvonal a Föld leghosszabb vasútvonala. A személyforgalomba bevont teljes hossza 9288,2 km. Ebből 1777 km (19,1%) esik a vasútvonal európai, 7512 km (80,9%) a vasútvonal ázsiai szakaszára. A vasútvonal építését 1891. május 31-én Vlagyivosztokban II. Miklós cár jelenlétében kezdték. A teljes pálya 1901. november 3-ra készült el, amikor a keleti és nyugati irányból haladó építők találkoztak. Kelet-nyugati irányban nagyjából 7000 km-es, míg észak-déli irányba 3500 km-es távolságot tesz meg, és 8 időzónát keresztez. A vasútvonal mentén 87 város található és 16 jelentős folyót keresztez.

1. Vladimir és Suzdal

Az „Arany-gyűrű” városai közül Vladimirt és Suzdalt lehet a legkönnyebben elérni. Itt született a modern orosz állam. Vladimir 178 km-re fekszik Moszkvától, és a Rusz Birodalom fővárosa volt a 10. században. Oroszország egyik legszebb temploma is itt található. (Mária oltalma templom, Bogolybovóban).

Suzdal 35 km-re fekszik Vladimirtől, és az egy főre jutó legtöbb templom itt található Oroszországban. Idilli képet mutat az falusi orosz életről: kecskék és csirkék járják az utcákat, szarvasmarhák legelnek a közeli réteken, és a folyót még régi fa hidak kötik össze.

2. Jekatyerinburg

Nagy Péter cár alapította a várost, amely az Urál hegység orosz oldalán helyezkedik el. Az európai és az ázsiai építészet és kultúra ötvöződik a városban, amely a Romanovok révén fontos szerepet töltött be az orosz történelemben. (Borisz Jelcin is itt született). Ma Jekatyerinburg egy hangulatos, nyüzsgő, élettel teli város.

3. Tomszk

Tomszk egyetemi város néhány megőrzött fa házzal. A transz szibériai vasút fő vonalától 270 km-re északra fekszik. 1890-ben a drámaíró Anton Csehov Tomszkban töltött el néhány napot. Így jellemezte a várost: „Tomszk egy nagyon unalmas város. Megkülönböztetni a részegeket, akinek ismerősei lettem, valamint azokat a szellemi emberek, akik azért jöttek, hogy leróják tiszteletüket előttem; nagyon nehéz; a lakosok is nagyon unalmasak”. Ma már ez nincs így, mert ma a várost intellektuális és nyitott légkör jellemez, ahol pezsgő éjszakai élet folyik.

4. Krasznojarszk

A Jeniszej folyó partján található Krasznojarszkba nem a város miatt, hanem a város környékén található festői hegyek miatt érdemes megállni. A Sztolbi Nemzeti Park szikláiról lenyűgöző a fenyves, a táj; mindegyik oszlopnak saját neve van. Fentről a tajga végeláthatatlan nyírfa erdőit lehet látni, a fenyvesekből pedig a park területén valószínűtlen tömegű és magasságú sziklatornyok emelkednek az erdők fölé (több száz). A sziklákról órákig lehetne bámulni a tájat, és a vidéket.

5. Irkutszk

Irkutszk a legnépszerűbb állomása a transz szibériai vasútnak. A várost „Szibéria Párizsának” szokás nevezni, mivel egyfelől az emberek olyan kedvesek, mintha Európában lennénk, másfelől az építészet, kultúra erősen hasonlít Párizsra. Egyfelől a város megőrizte a régi faházait (mind az ereszeket, mind az ablakokat díszítették), másfelől azonban pezsgő éjszakai élettel rendelkezik Irkutszk.

6. Bajkál-tó

A Bajkál-tó a Föld legnagyobb, legmélyebb, és legváltozatosabb tava. A vidék hasonlóan változatos. Az omul, a Bajkál-tó őshonos hala, kihagyhatatlan, valamint az Olkhon-szigetet is mindenképp látni kell. Számos mítosz, legenda kapcsolódik a szigethez. Itt él a nerpa, a világ egyetlen édesvízi fókafaja.


7. Ulan-Ude

Ulan-Ude a Burját Köztársaság fővárosa. Itt található a világ legnagyobb Lenin feje (42 tonna, és 7,5 méter magas): egy hatalmas bronz szobor, amely csak nyaktól fölfele ábrázolja Vlagyimirt, de olyan méretarányban, hogy az igazán elismerést kelt. Ugyanakkor UU az orosz buddhizmus fővárosa is: a dalai láma 1992 óta 5x is meglátogatta a várostól 35 km-re fekvő buddhista kolostor együttest.

8. Birobidzsan

Sokan nem tudják, hogy a zsidóknak már Izrael előtt is volt egy sajátságos kis országuk, mégpedig a Szovjetunió keretein belül. A neve a magyar térképeken Zsidó Autonóm Terület, igazából azonban Birobidzsán. Maga a terület 8000 km-re fekszik Moszkvától az Isten háta mögött a kínai határnál, bár nem elszigetelve, mert a transz szibériai vasút mentén. A városban oroszul és héberül ki van minden írva; ezen felül zsinagóga is található itt.

9. Habarovszk

Vörös zászlónk leng, lengeti a szél” – zakatolt a fejemben szüleink generációjának megunhatatlan indulója, amikor a vonat rágördült a felfoghatatlanul hosszú hídra az Amur folyó fölött, Habarovszk határában. A dombokon elhelyezkedő városban öröm sétálni: rengeteg zöld park, szökőkutak, és szobrok ékesítik. Nah,meg itt van Oroszország legnagyobb sörgyárának, a Baltika sörnek a központja is.

10. Vlagyivosztok

Habarovszk után a szerelvény kelet helyett már délnek viszi a Szibériát maga mögött hagyó utazót. Vlagyivosztok a végállomása a Moszkvából induló 9288 km-es útvonalnak. A város nevének jelentése: Kelet uralkodója. Az egyik legszebb orosz város, ahol találkozik az orosz nyelv, a jobbkormányos japán autók, és az ázsiai konyha. A Csendes-óceániai orosz flotta is állomásozik, emiatt pár évvel ezelőttiig külföldiek ide sem jöhettek engedély nélkül. Ma már azonban ennek nyoma sincs: az óceán parton kiépített strand várja az ide érkezőket.

A cikket köszönjük Kuun Aladárnak, az alitraveling blog szerzőjének! Akit bővebben érdekel a világ leghosszabb vasútvonala, bátran nézzen be hozzá!

Ajánlatok