accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Tudnivalók a 2022. július 1-től bevezetett új hazai rendszámokról

utazomajom /

Az új hazai rendszámok jelentős változást hoztak, merően más formátumot jelentenek, mint az eddig megszokott. Immár nem három betű és három szám alkotja őket.

Hogy épül fel egy új típusú rendszám? Le kell-e cserélni a meglévőket? És hogy kell megadni az újat e-matrica vásárlás esetén? Erről lesz szó a mai bejegyzésben.

Hogy néznek ki a 2022. július 1-től bevezetett új hazai rendszámok?

Ha az autópálya matrica árak böngészését követően megvásároljuk az e-matricánkat, akkor szükségünk lesz a rendszámunkra is. Ez eddig egyszerű volt, most viszont változott a felépítése.

Hogy miért van a változás? A jelenlegi struktúra karakterkészlete legfeljebb pár évig lett volna még elegendő, ezért változtatni kellett rajta.

Az eddigi három betű és három szám kombinációt az alábbi új struktúra váltja:

 • 1-2. karakter: A latin ábécé két magánhangzójából vagy két mássalhangzójából áll az új rendszámok eleje. Kivételt képeznek ez alól a cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs betűkombinációk
 • 3-4. karakter: Két betű
 • 5-7. karakter: Három számjegy

Ékezetes magánhangzókat nem lehet használni, a számjegyek pedig 001-től 999-ig terjedhetnek. Felkerül az új rendszámtáblákra Magyarország címere és az EU zászlót jelképező kék mező tizenkét sárga csillaggal és fehér színű H betű jelzéssel.

Egyedi jelzések

A közutakon a jövőben az alábbi egyedi jelzésekkel találkozhatunk az új rendszámok esetén:

 • BA: büntetés-végrehajtási szerv
 • CD: diplomata autók
 • HA: Magyar Honvédség
 • I: Ideiglenes rendszám
 • MA: Országos mentőszolgálat
 • NA: NAV
 • OT: muzeális jármű
 • RA: Rendőrség
 • TX: Taxi

Ha autópálya-matricát vásárolunk, hogy kell megadni?

Vegyünk például egy ideiglenes rendszámot. Ez esetben lesz az elején egy “I” jelzés, majd azt követően két szám, két betű és végül egy évet jelző két számjegy. Minden itt felsorolt adatot meg kell adni, mindenféle köztes karakter nélkül. Tehát például így: I12AA22.

Le kell cserélni a régi rendszámtáblákat is?

Felmenő rendszerben kerülnek bevezetésre az új rendszámok. Ez azt jelenti, hogy a már használatban lévő hatósági jelzések cseréje nem szükséges. Ezekkel továbbra is gond nélkül lehet közlekedni. Van lehetőség arra, hogy új típusú rendszámot kérjünk, de ez egyáltalán nem kötelező.

Mi a helyzet a színes változatokkal?

Maradnak a korábbi jelölések. Így a környezetkímélő járművek táblái továbbra is világoszöldek lesznek. A taxisok sárga rendszámot kapnak. A kerékpárszállítókra szerelhető rendszámtáblák pedig szürkék lesznek az új verzió bevezetését követően is.

Az egyedi rendszámok rendszere megszűnik?

Erről szó sincs. A jövőben is igényelhetőek az egyedi rendszámok engedélyeztetése.

Meddig lesz elég rendszám az új formátumból?

A régi rendszert azért vezették ki, mert hamarosan elfogytak volna a variációk. De mi a helyzet az újjal? Ez a rendszer úgy lett megalkotva, hogy hosszú távon kiszolgáljon minket.

Ha hamarosan nem növekszik drasztikusan az újonnan forgalomba helyezett autók száma, több száz évig is kitartanak az új rendszerben készült rendszámok.

Ajánlatok