accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Végre itt a tavasz! – ezek a tavaszi arborétumok és kertek várnak

Katya /

Végre megérkezett a várva várt tavasz, és ahogy hosszabbodnak a nappalok, melegszik az idő és egyre többet süt a nap, természetes, hogy mi is többet szeretnénk a szabadban tölteni. A tavaszi nap hívogató sugarai mindenkit arra késztetnek, hogy a lakás falai közül kilépve a zöldülő természetben kiránduljon. Ebben az időszakban nyílnak a legkülönfélébb színű és formájú növények is. A különféle botanikus kertek és arborétumok ilyenkor általában megtelnek kíváncsi látogatókkal, hogy megnézhessék a virágokat teljes pompájukban. Szerencsére az arborétumok egy része az előírások betartása mellett ismét kinyithatott, ezekből mutatunk párat, ha illatos tavaszi sétára vágynál.

Alcsúti Arborétum

Az Alcsútdobozon lévő arborétum hazánk egyik legnagyobb virágoskertje. Az angolpark kialakítása oly sok más mellett József nádor nevéhez kötődik, az ő ötlete nyomán telepítették 1820-ban. A hatalmas, negyven hektáros park 300 növényfajnak az otthona, így szinte egész évben akad látnivaló, elég csak az egykori impozáns Habsburg-kastélyra gondolni, melynek emlékét a megmaradt homlokzat őrzi. Az arborétum nevezetessége a 170 éves libanoni cédrus és  az öreg platánok, tavasszal a hatalmas hóvirágmező miatt népszerű, júniusban pedig a szentjánosbogarak fényesítik meg az utakat. Az arborétum tavasztól őszig mindennap 10 és 18 óra között látogatható belépőjeggyel.

Gödöllői Erdészeti Arborétum

A Gödöllői Erdészeti Arborétum egyszerre 154 erdőtípust foglal magában. Az arborétumot a világháborúk viszontagságai után építették az Erdészeti Tudományos Intézet kutatóinak irányításával. Ennek részeként olyan különleges növénygyűjtemény született meg, ahol a fafajokat a velük kialakult társulásokban erdőszerűen láthatjuk, a lágyszárú- és cserjeszinttel együtt. A Gödöllő és Isaszeg között elterülő 350 hektáros arborétumból 130 hektárnyi mindennap reggel 8 és délután 4 között nyitva áll a sétálni vágyók számára, ingyenesen látogatható. A parkban lehet piknikezni, van játszótér és egy fahíd is, így remek kirándulóhely az egész család számára. A fák között sétálva az erdei kisvasút nyomvonalát is felfedezheted, melyet tavaly indítottak útjára, de jelenleg sajnos nem üzemel.

Nemzeti Botanikuskert

Nemzeti Botanikuskertünk, a Vácrátóti Arborétum is újra kinyitott és közel 13 000 növényfajjal várja a látogatókat. Az ország legnagyobb botanikus kertjében könnyű órákra belefeledkezni a növényvilágba, de a kert külön sétautakkal is készül, például hónapról hónapra összeállítanak egy nyolc-tízállomásos tansétát, melyet követve megnézheted az adott hónapban virágzó növényeket, de van a bibliai növényeket, Észak-Amerika vagy éppen Kína növényeit bemutató séta is. Ezekhez a tanfüzetet a pénztárban vásárolhatod meg, de vezetett túrára is jelentkezhetsz. Az arborétum ősz végéig minden nap 8 és 18 óra között van nyitva és belépőjegy ellenében látogatható.

Pákozd – Sukorói Arborétum és Vadaspark

A Velencei-tótól egy karnyújtásnyira, Pákozd és Sukoró határán vár a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark. A Mészeg-hegy oldalában gyönyörködhetsz az ébredező természet szépségeiben, mint például a mostanában nyíló fekete kökörcsinben, de a kilátóról megcsodálhatod a Velencei-tó kékségét és állatvilágát is. A kalandjátszótér és az erdei tanösvény jó program lehet kisgyerekes családoknak, míg a játszótér közelében lévő vadaspark mindenki számára kihagyhatatlan. A kerítésen túl, ha szerencsénk van, láthatunk szarvasokat, muflonokat és vaddisznókat is. De a vadasparkban élnek még emuk, fácánok és vadpulykák is. Üdítő megálló lehet akár a Velencei-tó körbetekerése közben is, a park bejáratánál külön bringatároló várja a bicikliseket. Az arborétum keddtől-péntekig 10 és 18 óra között, míg hétvégén 9 és 18 óra között belépő ellenében látogatható. A Velencei-tó partján számos családi vállalkozás kínál kedvező áron kerékpárkölcsönzési lehetőséget.

Pannonhalmi Főapátság Arborétuma és Gyógynövénykertje

A lelki jólét mellett régen a szerzetesek különféle növények segítségével gyógyítottak is. A Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjének első „lakóit” a 19. század elején ültették el, és ma is igen gazdag gyógy- és fűszernövényekben. Ha már ott vagyunk, érdemes meglátogatni a mellette lévő arborétumot is. Itt több száz fa- és cserjefaj található, melyek közül sok ritkaságnak számít az országban. Bár jelenleg a főapátság zárva van, az Arborétum és a Gyógynövénykert mindennap várja a csendre vágyókat 9 és 17 óra között.

szponzorált bejegyzés

Ajánlatok