accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Viszlát roamingolás!

utazomajom /

Na de minek is intünk bye bye-t? Előfordult Veled már, hogy nyaralás során óvatlan voltál és egekig szökött a mobilszámlád? Nos, ha sokat utazgatsz, vagy külföldön élsz, akkor az alábbiakkal nem árt, ha tisztában vagy.

Eltörölték a roaming díjakat

2017. június 15-én eltörölték az EU-ban a roaming díjakat. Ennek lényeg, hogy ma már az EU területén extra díj (roaming) nélkül telefonálhatsz külföldről is, illetve fogadhatsz és küldhetsz sms-eket és használhatod a mobil interneted. Gyakorlatilag azt az összeget kell most már külföldön is fizetned, mintha itthonról használnád a mobilod, legyél akár feltöltő kártyás, akár előfizetéses felhasználó (azonban mindenképp nézd meg, hogy pontosan mit tartalmaz a csomagod).

A szabály mind a 28 EU-s országra vonatkozik, továbbá Izlandra, Lichtensteinre és Norvégiára is, ellenben nem terjed ki az unión kívüli európai államokra, mint például Szerbiára, Ukrajnára, vagy Svájcra.

roaming2

Mire figyelj

Fontos megjegyezni, hogy a változás főként azokat érinti, akik rövidebb (azaz 4 hónapos külföldi tartózkodásnál kevesebb) utazásokat tesznek. A szolgáltatók ugyanis figyelik, hogy esetünkben a magyar SIM kártyát mennyi ideig használjuk külföldön. Ezzel próbálják meg kiszűrni azokat a jellegű visszaéléseket, hogy ha valaki pl. Angliában él, akkor nem az ottani, hanem a hazai tarifát fizeti (ami vélhetően olcsóbb, mint az angol versenytársé).

Utazómajom-tipp: Nem csak azzal kerülheted el az extra díj felszámítását, ha Te hazaugrasz minimum 4 havonta, de az is megoldás lehet, ha csak a kártyád utazik. A lényeg, hogy itthonról indíts maximum 4 havonta róla hívást, vagy használd az internetedet, így ebből a szempontból hazai előfizetőnek fogsz minősülni.

Korlátlan-e a mobilozás mostantól

Nem. Egyrészről, amint fentebb is említettük, a roaming díjak eltörlésénél vannak területi szabályok, időbeli korlátok (méltányossági kritérium), valamint speciális szabályozás lép életbe akkor is, ha itthon korlátlan internet csomaggal rendelkezel. A szolgáltatók ugyanis megszabhatják, hogy az itthon egyébként végtelen mennyiségű adatforgalmad mekkorára korlátozzák külföldön. Erre tehát mindenképp érdemes figyelned, mielőtt filmeket kezdenél el nézni a nyaralás alatt, vagy folyton élő közvetítéseket indítanál a facebook-on.

Ezentúl speciális szabályozás vonatkozik a céges flottásokra is, ezeket egyedileg vizsgálják meg a telefontársaságok. Nagyon fontos, hogy mielőtt kiküldetésbe mennél, vagy külföldi konferenciára utazol, feltétlenül érdeklődd meg a munkáltatód mobilszolgáltatójánál a feltételeket.

roaming3

Mi a teendőd

Semmi. Ahhoz, hogy mostantól élvezni tudd ennek a szabályozásnak az előnyeit nincs különösebb teendőd: nem kell semmit regisztrálnod, aktiválnod, vagy új előfizetést kérned. Mi csak annyit javasolunk, hogy legyél tisztában a szolgáltatód előírásaival, hiszen az eltérő lehet az útitársadétól és jobb ezekkel képbe kerülni még az utazást megelőzően.

Ajánlatok