accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Voltál már igazoltan pozitív? Karantén nélkül érkezhetsz haza külföldről!

utazomajom /

Januárban megírtuk, hogy milyen módon igazolhatod a repülőtéren, ha már átestél a fertőzésen. Ez azért különösen fontos, mert ebben az esetben karanténkötelezettség nélkül érkezhetsz az országba. Mivel szinte lehetetlen az interneten megtalálni a pontos forrást, ezért újra előkerestük, és ide kattintva megtekintheted.  Ebben az áll, hogy aki a határátlépés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett, mentesül a karanténkötelezettség alól.

Megannyi levelet küldtünk a hatóságoknak azzal kapcsolatban, hogy ez a gyakorlatban hogyan működik, milyen dokumentumokat fogadnak el, de egyik helyről a másikra irányítottak, végül hetek alatt sem sikerült semmilyen érdemi információhoz hozzájutni.

TASZ oldalán az szerepel, hogy nem kell karanténba vonulnia annak, aki valamilyen hivatalos irattal (pl. zárójelentéssel, egészségügyi szolgáltató vagy hatóság által kiállított más igazolással) bizonyítja , hogy a belépést megelőző 6 hónapon belül már átesett a koronavírus-fertőzésen. A jogszabály nem jelöli meg kifejezetten, hogy ezt milyen dokumentummal lehet megtenni, így bármely olyan hivatalos irat, amiből kiderül, hogy az illető átesett a fertőzésen, elfogadható lehet.

Saját tapasztalat

A tegnapi nap folyamán érkeztünk 10 napos utazásból Magyarországra. Mindketten átestünk már a betegségen, ezt egyikünk egy hivatalos gyorsterszttel, másikunk egy hivatalos PCR teszttel tudta igazolni. Leszállás után, az útlevél-ellenőrzés előtt kaptuk volna meg a 10 napos karanténról szóló határozatot. A rendőrnek átnyújtottam az előre kinyomtatott pozitivitást igazoló dokumentumokat, aki rövid tanulmányozás után továbbengedett. Útlevél-ellenőrzéskor újra oda kellett adnom, ahol már hosszabb ideig vizsgálták a papírokat, majd jó pihenést kívánva kisétálhattunk a repülőtérről.

Ez alapján tehát kijelenthető, hogy hivatalos laboratóriumban végzett régebbi pozitív gyors vagy PCR teszt is megfelelő a karantén “kiváltásához”.

 

 

Ajánlatok