accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Working Holiday Új-Zélandon – a 100 leggyorsabbnak!

utazomajom /

…feltéve, hogy nem köztörvényes bűnöző, nem súlyosan fertőző beteg, és nem töltötte még be a 35. életévét. Freddie Krueger tehát most lapozhat, na de mi a helyzet Veled? A múltkor meséltem már, miért jó hely Új-Zéland, úgyhogy most elmondom, hogyan tehetsz szert az évente mindössze 100 magyarnak járó WH vízum egyikére – súlyos testi sértés vagy okirathamisítás nélkül. Ne feledd, április 26-án éjfélkor indul a jelentkezés! 

1. lépés: Regisztrálj a vízumosztogató honlapon

Elsőként regisztrálnod kell az ügy hivatalos oldalán: https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas Ezt a jobb felső ficakban tudod megtenni: “Login”, majd a legördülő menüből kiválasztod a Working Holiday vízumokat, majd “Login or create an account”.

Ezt követően egy regisztrációs űrlapot kell valós adatokkal kitöltened. (Fontos, hogy a tényleges személyes adataidat add meg, mert aztán kellemetlen lenne mentegetőzni, hogy úgy emlékeztél, 10 évvel később van a szülinapod. Szóval vallj be mindent, ez nem a Tinder!)

Ha ezzel megvagy, kis felugró ablakban jelzik majd, mennyire örülnek, hogy regisztráltál, és már kapod is a visszaigazoló e-mailt egy újabb vállveregetéssel.  (Egyébként tényleg örülnek, majd meglátod, ha itt leszel!)

2. lépés: Jelentkezz a vízumra

A fenti mailben találsz majd egy aktiváló linket, erre kattintva kell tovább haladnod.

 

Ezután bejelentkezel a regisztráció során megadott adataiddal. (Tartsd észben őket! Mégis csak a világ túloldalára készülsz, legyen benned ennyi fegyelem. J)

Aztán az oldal jobb oldalán találod a Woking Holiday vízum linkjét. Olyan bátran kattints, mint még soha!

A következő oldalon határozottan kérik, hogy tájékozódj a vízum feltételeiről, mielőtt tovább haladnál, majd a lap alján egy legördülő listából kell kiválasztanod Magyarországot.

Itt nagy valószínűséggel az fog megjelenni, hogy még nem elérhető a jelentkezés, hiszen pontosan ezzel kell megvárnod április 26-án az éjfélt. Akkor ugyanis a képernyő közepén kis kék gomb hirdeti majd APPLY NOW felirattal, hogy nyitva van az aranykapu.

3. lépés: a tényleges jelentkezés kitöltése

Na igen, a fenti APPLY NOW-al el is indul a stopper, hiszen akárcsak az egyetemi vizsgára jelentkezésnél, itt is mindenki egyszerre fogja megrohamozni a szervert, de csak a 100 leggyorsabb érhet célba. Az alábbiakban azt mutatom meg, hogy legutóbb hogyan nézett ki a jelentkezési lap, és hogy milyen kérdések és milyen sorrendben követték egymást.

Nincs okuk ezen változtatni, bár a honlapjuk némi ráncfelvarráson ment keresztül, az aloldalak (mondhatni az apró szarkalábak) a régiek maradtak, úgyhogy no para.

Tehát ami most jön, abban kell gyorsnak lenned, vagyis előre felkészülnöd a feladatra. Ez egyrészt a feljebb lévő 1-es és 2-es lépések elvégzését jelenti, másrészt azt a csoda fontos szöveges fájlt, amibe jó előre begépeled és elmented a beírandó válaszokat. Mert igen, sok időt visz el akárcsak a születési dátum beírása, vagy éppen a lakcímed, vagy bármi más is, amire csípőből tudod a választ. A Ctrl+C, Ctrl+V kombó igen jó barátaid lesznek a kitöltésnél, a segítségükkel nekünk tavaly mindössze 4,5 perc kellett az abszolváláshoz.  Mivel évről évre egyre több és gyorsabb a jelentkező, így pillanatok alatt elfogynak a helyek, úgyhogy Neked is versenyképesnek kell lenned.

Jó hír: a honlap igen okosan használja a kukikat (feltéve, hogy engedélyezted őket a böngésződben), vagyis ha esetleg ledobna magáról a rendszer, akkor sem kell majd elölről kezdened a kis rubrikák kitöltését. Ezt is tapasztalatból írom, mert nálunk megtörtént, így állt be ez a 4,5-es részidő – meg egy ülve kihordott szívroham.

FONTOS, hogy a csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező csak, így ha biztosra akarsz menni, ne is foglalkozz a többivel. Barátkozni ráértek később is, ők pedig addig ragyogóan elboldogulnak mondjuk az irányítószámod vagy a nyilvánvalóan agyonhasznált fax számod nélkül.

Mint az alábbiakból látni fogod, összesen 4 lapot kell majd kitöltened, mindegyiken más-más témák kapcsán érdeklődnek felőled (PERSONAL, HEALTH, CHARACTER, WORKING HOLIDAY SPECIFIC). A lapok közti váltogatással nem kell szórakoznod: csak az időt viszi és a hibalehetőséget hozza. Az a lényeg, hogy minden lap alján a NEXT gombra klikkelj, ami automatikusan a következő kitöltendő oldalra visz tovább.

Mindig mindegyik oldal esetében tartsd szem előtt, hogy csak a piros csillaggal jelzett részek a kötelezően kitöltendők! Rengeteg időt tudsz megspórolni azzal, ha tényleg csak ezekre válaszolsz, így az alábbiakban mi is csak ezekre szorítkozunk.

PERSONAL DETAILS

 • Family name (as in passport)
 • Given name 1 (as in passport)
 • Gender
 • Date of birth
 • Country of birth
 • Street name
 • City
 • Country
 • Email address
 • Are you represented by an immigration adviser? Y/N
 • Communication method (e-mail)
 • Do you have a Visa or MasterCard card available for payment?
 • Passport number
 • Please re-enter passport number
 • Citizenship of passport
 • Passport expiry dateIdentification type (Driver licence/Birth certificate/National ID)
 • Date document was issued

Occupation details – please enter details of the main occupation in which you are qualified or normally work. If you complete this section we can advise you of workplace vacancies that may be of specific interest to you.

INDUSTRY

Please enter part or all of your workplace’s main activity in the search box below to return a list of matching industries and click the search button. Then select the one that most closely matches your industry. Or you can view a full list to find the industry yourself.

(A lista, amiből ki kell választanod a megfelelő elemet, itt található: http://glossary.immigration.govt.nz/FullIndustryList.htm)

OCCUPATION

Please enter part or all of your job name in the search box below to return a list of matching occupations and click the search button. Then select the one that most closely matches your occupation. Or you can view the full list to find the occupation yourself.

(A lista, amiből ki kell választanod a megfelelő elemet, itt található: http://glossary.immigration.govt.nz/FullOccupationalList.htm)

PLEASE NOTE: Your main occupation is the job you spent most hours doing in the last 12 months. If you have not worked in the last 12 months, please state your previous occupation. If you have not worked for the past five years or more, please select “Not Stated”.

 

HEALTH

 • Do you have a medical condition that requires, or require, renal dialysis during your intended stay in NZ? Y/N
 • Do you have active tuberculosis? Y/N

Do you have any of the following medical condition(s)?

 • Cancer Y/N
 • Heart disease Y/N
 • Mental, physical, intellectual disability Y/N

Do you have a medical condition that currently requires, or may require during your intended stay in NZ?

 • Hospitalisation Y/N
 • Residential care (residential care is long-term care provided in a live-in facility such as a facility for people with physical or psychiatric disability and includes 24 hour supervision) Y/N
   
 • Are you pregnant? Y/N

 

If you answered “yes” to any of the questions above please provide details (you may be required to provide further information on your medical condition.

 

In the five years prior to this application, have you spent (lived in and/or visited) a combined total of 3 months in any country or countries NOT considered to be low risk for TB? Y/N

 

CHARACTER

This section will help us determine wether you are acceptable on character  grounds for a visa.

 • Have you ever been convicted of any offence for which you have been sentenced to a term of imprisonment of 5 years or more, or for an indeterminate period capable of running for 5 years or more? Y/N
 • Have you, in the 10 years preceding this application, ever been convicted of any offence for which you have been sentenced to imprisonment for a term of 12 months or more, or for an indeterminate period capable of running for 12 months or more? Y/N
 • Do you have a New Zealand removal order in force against you? Y/N
 • Have you ever been deported from New Zealand or any other country? Y/N

If yes, please advise the date of your deportation and the country from which you were deported:

– Date

– Country

 • Have you been charged Y/N
 • Have you been convicted Y/N
 • Are you currently under investigation Y/N

 

for any offence(s) against the law in any country; or

 • Excluded from or refused entry to Y/N
 • Removed from or asked to leave Y/N

If yes, please provide details: (kitöltendő szövegbox)

 

WORKING HOLIDAY SPECIFIC

Have you previously been issued a New Zealand Working Holiday Visa? Y/N
Note: You must answer “Yes” even if you did not use this visa.
 

Do you have sufficient funds available for your Working Holiday in New Zealand? Y/N

Check the amount of funds you will need here.
Note: You must be able to present evidence of your funds upon request.

Please enter the date you intend to travel to New Zealand

Have you been to NZ before? Y/N

If yes, when?

Do you have sufficient funds to purchase an outward ticket when you are due to leave New Zealand?
Note: You must be able to present evidence of your funds upon request.

Do you meet the specific requirements for the scheme you are applying for? Y/N

Az űrlap-hegy végén tehát rákérdeznek, hogy mikor akarsz jönni Új-Zélandra. Ne ijedj meg, nem kell pontos dátum, semmi következménye nincsen, ha nem akkor jössz és mész, mint ahogyan azt itt megígéred nekik. Az a lényeg, hogy ha megkapod a vízumot, akkor 1 éven belül be is lépj az ország területére. Attól a naptól ketyeg a papírod 1 éves érvényessége is: ezidő alatt akár el is hagyhatod a szigetet és mondjuk átúszhatsz Ausztráliába. Ha kifújtad magad, visszatérhetsz Új-Zélandra később, a lényeg, hogy az első belépésed után pontosan 365 nappal már nem lesz jogosultságod a Working Holiday Visa adta lehetőségek igénybevételére.

Ha végeztél minden oldal kitöltésével, az űrlapok mellett kis zöld pipák jelennek meg, így bátran (és irtózatosan gyorsan) klikkelhetsz a SUBMIT gombra a jelentkezésed elküldéséhez!

 

A következő oldalon még egyszer a lelkedre kötnek mindent, vagyis teszel egy jogi nyilatkozatot arról, hogy minden megadott adatod a valóságnak megfelel, tisztában vagy vele, mire jelentkeztél, satöbbi. Itt tehát két marék pipát kell beleszórni minden egyes rubrikába a YES oszlopban, és ismét villámgyorsan a lap alján lévő SUBMIT-re klikkelni.

 

Ha ezzel is megvagy, jöhet a drukkolás: az utolsó oldalon kérik, hogy fizesd be a jelentkezési díjat, ami ha jól emlékszem 42-45 ezer forint környékén volt tavaly.

 

Sokak szerint itt már meg lehet nyugodni: ha fizetned kell, akkor nyilván a vízumot is megkapod, de én csak akkor lélegeztem fel, amikor nem csak összeg tűnt el a számlámról, de a kongratuláló ímél is megérkezett a sikeres, elfogadott jelentkezésemről. Ennek a levélnek 1 héten belül meg kell érkeznie – különben sajnos szét fog tépni téged az ideg. Ezt szerencsére nem tapasztalatból, csak sejtésből mondom.

A sikeres jelentkezéshez tehát ezekre lesz szükséges:

– megbízható és gyors számítógép (feltöltött akksi, vagy fixen csücsülés a 220V-on)

– megbízható és gyors internet kapcsolat

– valamilyen szöveges doksi, amibe már begyűjtötted egymás alá az űrlapba bemásolandó személyes adataidat (tehát még egyszer nyálazd végig a cikkben szereplő képeket/tételeket, és pontosan látni fogod, mik lesznek a kérdések. A nyálazást egyébként csak képletesen értettem.)

– BANKKÁRTYA, amivel tudsz online vásárolni,

– legalább 208 NZD-nek megfelelő HUF elkölthető pénz a bankkártyához tartozó számlán, hiszen első körben ennyibe fog kerülni a csodálatos utazásod Új-Zélandra

És hogy innen hogyan tovább? Az sem lesz bonyolult, és mesélek is róla legközelebb. A barátnőmmel március elseje óta vagyunk itt, mindketten Working Holiday vízummal (tehát egyáltalán nem lehetetlen, hogy akár Te és a párod is elég gyorsak legyetek), így mi is túlvagyunk már olyan körökön, ami elsőre talán elintézhetetlennek tűnik. A kalandjainkat egyébként a www.facebook.com/szevaszteso oldalon követheted nyomon blog és vlog formában is.

Ajánlatok