accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Zakynthos: Amikor a tömegturizmus és a korrupció találkozik egy gyönyörű szigeten

utazomajom /

Egy rövid történetet osztanék meg veletek a napokban Zaknythoson történt kalandunkról. A legtöbben az erősen “túlhájpolt” Hajóroncs-öböl, vagy Navaggio-öböl miatt választják úti céljuknak ezt az egyébként szép görög szigetet. A koronavírus miatt a tavalyi évben természetesen itt is jelentősen visszaesett a turizmus, de ennek mára már nyoma sincs. Szinte minden vendéglátóhely kivétel nélkül üzemel, autót bérelni csúcsszezonban apróbb csodával ér fel, annak ellenére, hogy aranyárban mérik. A hotelek jelentős része fullon van.

Tudni kell, hogy a szigeten gyakoriak az erdőtüzek, ottjártunkkor is volt egy kisebb, de szerencsére nagy erőkkel pillanatok alatt megfékezték. A tűzveszélyre hivatkozva azonban mindenféle előzetes értesítés nélkül a legtöbben egy órás autózás után szembesülnek azzal, hogy a leghíresebb látnivaló, a Navaggio-öbölre néző kilátórész le van zárva.

Ilyen igényesen sikerült megoldani

Az út jobb szélén két unott görög ült egy terepjáróban, akik megerősítették, hogy a kilátót bizonytalan ideig nem lehet látogatni. Amikor értetlenkedtünk, akkor közölték, hogy tűzvédelmi okok miatt hozták ezt a szabályozást. Kérdeztem, hogy hogyan lehetséges mégis, hogy a közösségi médiára friss fotók vannak feltöltve?

-Oké, igazság szerint mi innen elmegyünk este 6-kor, akkor be lehet menni, és reggel 10-kor jövünk legközelebb. – közölte

Ez az azért volt furcsa, mert épp ebben az időszakban mennek a hajók az öbölbe, hogy a 20 eurót fizető utasoknak megmutassák az elképesztően kék színekben pompázó öblöt a hajóronccsal. Amint nem járnak hajók, már nincs is tűzveszély.

Éppen az egyik ismerőseink is a szigeten voltak ugyanakkor, mint mi. Pont aznap, amikor mi próbáltunk bejutni, ők is megkísérelték, de ők este 6-kor ahogyan ezt javasolták. Másodikok voltak a sorban, az előttük lévő autó elszakította a szalagot és már mentek is. Közel száz autó várt a bejutásra.

Dani, a Selyemmajom épp tegnap döntött úgy, hogy a tiltás ellenére napközben is megnézné a helyet. Nem is kellett sokáig keresnie a megoldást, többen is jelentkeznek. Az egyik biztonsági őr 200 euróért vitte volna be, de szerencsére sikerült egy másik korrupt biztonságissal megegyezni, így már csak fejenként 50 euróba került az egyébként ingyenes látványosság. Rajtuk kívül még néhányan voltak a kilátónál.

Ennél a kilátópontnál ebben az időszakban másfél-két órát kell várni egy fotóért.

A főszezon miatt, illetve azért, mert fentről hivatalosan nem lehet megtekinteni a Zakynthos jelképének számító öblöt óriási tömeg alakul ki a a roncs előtt.

Élvezhetetlen a part.

Mit gondolsz, korrektnek tartod ezt az eljárást?

Ajánlatok