Plusz adók, illetékek

2015. január 19. hétfő, 09:24 - utazomajom
Hírek

Plusz adók, illetékek, apró betűk…

Munkatársainktól, ismerőseinktől gyakran elhangzik a következő félmondat egy-egy akciós repülőjegy árának hallatán: jó-jó, de erre még jönnek az adók meg az illetékek.
Hát nem.

Az utazási irodák pofátlan trükkjei annyira beleivódtak a tudatalattiba, hogy az egyszeri utazni vágyó el sem meri hinni az 5990 forintos jegyről, hogy legkésőbb az utolsó kattintásnál nem csapódik hozzá illeték, foglalási díj, BBP, kerozinpótdíj meg az összes kötelező elem, amit az irodák örömmel felszámolnak.
A fapados repülés magyarországi térhódításának kezdetén ugyan belefuthattunk hasonlóba a légitársaságok oldalán is, de ennek a gyakorlatnak az illetékes hatóságok évekkel ezelőtt véget vetettek. Aztán újabb trükkök nehezítették a foglalást: létezett a repülőjegy azon az áron, de csak speciális kártyával volt megvásárolható, amilyet hazai bank nem bocsát ki. Ilyen volt a Ryanairnél a Prepaid Mastercard. A Wizz Air pedig a saját hitel- vagy betéti kártyáját próbálta megkedveltetni az utazóközönséggel, más kártyákkal történő fizetés esetén díjat számolt fel. (Vagy helyesebb lenne úgy fogalmazni, hogy kedvezményt nyújtott a saját kártyával történő tranzakciók után, hiszen a foglalási folyamat elején az emelt árat mutatta, és az csökkent a Wizz-kártya kiválasztásakor.)

Mára viszont normalizálódott a helyzet.
Azon az áron, amit a weboldal hirdet, meg is tudjuk venni a jegyet. A Wizz Airnél teljesen mindegy, milyen fizetési módot választunk – akár utalni is lehet, vagy egy OTP-fiókban befizetni -, a jegy ára nem változik.
A Ryanair és az Easyjet 2%-ot dob rá a végösszegre, ha nem elektronikus kártyával fizetünk, de ez Maestróval, Mastercard Debittel, Visa Debittel, Connecttel vagy akár egy sima Visa Electronnal is kikerülhető.

Apróbb dolgokra nem árt, ha odafigyelünk, illetve szórhatjuk még a pénzt, ha úgy tartja úri kedvünk (a foglalás során felkínált biztosításra, autóbérlésre vagy szállásra), de amennyit a weblap a keresés során az első ablakban mutat, annyiért már utazhatunk.

Jó, ha észben tartjuk, hogy a Wizz Air csak kis kézipoggyászt enged ingyen a fedélzetre, ennek mérete 42x32x25 cm. Tartsuk be a szabályokat, vagy vegyünk nagyobb kézipoggyászt, feladott bőröndöt, mert a beszállításnál ellenőrzik és keményen büntetnek.
A Ryanairnél kedvezőbb a helyzet, az írekkel ugyanis egy nagyobb és egy kisebb kézipoggyászt vihetünk fel a gépre. Ők is és az Easyjet is előre kiosztott ülőhelyekkel dolgoznak. Igény esetén kiválaszthatunk egyet pár euróért, de ha nem akarunk feleslegesen költeni, akkor kapunk ingyen, a gép sorsol nekünk (illetve tölti fel a helyeket meghatározott algoritmus alapján). Egy foglalási számon lévő utasokat lehetőség szerint egymás mellé ülteti, tehát nem kell attól aggódni, hogy tíz sorral előrébb ül majd a gyerek.

A Ryanair telepített még egy csapdát, amellyel a fizetés során találkozhatunk. Ne hagyjuk, hogy a légitársaság váltsa a devizát, fizessünk a kártyánk saját pénznemében. Erről korábban itt írtunk: http://utazomajom.hu/tudtad-e-sporolj-ryanairrel-egyszeruen/

Ha a fentieket észben tartjuk, egyéb kiadással nem kell számolnunk, a meghirdetett áron a vehetjük meg a repülőjegyet. Adókkal, illetékekkel… kézipoggyásszal.

Talán ez is érdekelhet

2 hozzászólás a(z) “Plusz adók, illetékek” bejegyzéshez

  1. Wizznél vásárolt repjegyeknél tegnapelött ott volt a 2x5000es adminisztrációs a költség (oda-vissza) 🙁

    • Hát igen, minden 20 %-os napnál ezt csinálják, így gyakorlatilag drágább 20 %-os napon jegyet venni, mint simán, amikor a 2500 ft már alapból benne van a kiírt árban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.