Dortmund

2014. október 03. péntek, 12:41 - utazomajom
Németország

Engem az vonz Németországban, hogy az emberek nyugodtak, hétvégén mindig van programjuk, sportosak, jól élnek. Ez valahogy az utazási típusukat is meghatározza. A legtöbb magyar még ha lehetősége lenne rá, akkor sem menne kirándulni, vagy piknikezni a családjával az erdőszélre, ami Németországban egy közkedvelt dolog. Sokan vendégmunkásként vagy tanulói csereprogrammal ismerik meg ezt a laza országot, ahol ihatsz alkoholt köztéren, illetve villamoson is, ahol tiszta és pontos a vonat, finom a sör, a foci VB-t minden sarkon vetítik, ahol az emberek többsége Jürgen és ahol nem ismerik a TV paprikát.

Az Utazómajom segít, mivel takaríthatsz meg sok eurót Nyugat-Németországban:

1. Kiutazás

Wizz Air menetrend szerinti járatokat indít Budapestről Dortmundba. Érdemes 2 hónappal ezeket a jegyeket megvenni, hogy olcsó legyen. Nagy csomaggal, a fáradhatatlan utazóknak az Eurolines, valamint az Orangeways busztársaságokat ajánlom.

utazomajom.hu-wizzair-dortmund-stadion-utazas
Stadion

Hogyan juthatsz be olcsón a Dortmund reptérről?

Különböző Shuttle buszok (7,5 euro) visznek be a városközpontba.
Viszont van egy olcsóbb lehetőség! Nagyon nagy segítség ehhez a www.vrr.de oldalon a Fahrplanauskunft fülecske.
A 440-es busz megállója a shuttle megállótól 20m-rel távolabb van. Itt a buszvezetőtől kell kérni 1 db jegyet (A mágikus mondat itt: Ájne ájnzelticket bitte!) A buszról Dortmund Hörde Bf megállónál (27 perc) át kell szállni az U41-es metróra (Brechten felé megy), ami az út másik oldalán található és közvetlenül a vasútállomásra visz, a városközpontba. A jó hír, hogy a buszon nagyon helyesen megvásárolt jegyed még itt is érvényes, hiszen 1 irányba 2,5 órán keresztül utazhatsz vele. Jó, mi?

utazomajom.hu-wizzair-dortmund-vasutallomas-buszallomas-utazas
Vasútállomás

2. Utazás „megyén belül”

Vonattal: A megyéket Németországban Bundeslandnak hívják. Minden Bundeslandnak meg van a saját tarifatáblázata. A vonatok nagyon kényelmesek, tiszták és pontosak. Vonatjegyet és akciókat a www.vrr.de honlapon keresztül találsz, de helyben az automatából is megveheted. Ehhez szükséges némi idegen nyelv ismeret (német, angol), de általában segítőkészek az emberek az automatáknál. Az VRR (Verkehrsverbund Rhein-Ruhr) hatókörén belül A-E körzetek találhatók. Értelemszerűen a körzetek távolságával a jegyár növekszik, viszont érdemes a körzetek szerinti bérletet megnézni annak, aki több időt tölt a környéken. A gépi jegyvétel is pofon egyszerű, hiszen a város megadásával automatikusan listázza a legközelebbi vonatokat és azok árait. Létezik hétköznapi napi jegy (Tagesticket), amely a Bundeslandon belül 24 órán keresztül használható.

3. Utazás az egész országban

Vonattal: A hétvégi csoportos kiránduláshoz a legjobb a 24 órás 5 személyre szóló jegy (Schönes-Wochenende-Ticket). Ennek nagy előnye, hogy egy ember megveszi a jegyet és felírja rá a nevét, mint csoportvezető. Ezután bármely 4 személy csatlakozhat hozzá. Ára: 44 euro interneten és automatából megvéve, míg a jegyárusítóknál, az úgynevezett Reisezentrumban 46 euroba kerül. Ha valaki leleményes, akkor találhat útitársakat és akár ingyen is kijöhet a vonatozás. Van egy telekocsis oldal, amit csoportos vasúti utazásokhoz is használnak manapság: www.mitfahrgelegenheit.de.

Busszal: több busztársaság is hirdet akciós utakat. Érdemes kiutazás előtt figyelni, hiszen a Flixbus (www.flixbus.de) már 1 euroért elvisz több közeli helyre, de akár hosszabb utakra is foghatunk ki nagyobb akciót.

Telekocsi: www.blablacar.de

4. Németországból külföldre

A megabus (www.megabus.com) is hirdet külföldi olcsó utakat Franciaországba, Angliába és Belgiumba. A szemfülesek akár kifoghatnak 1 euroért akár Párizsi utat is.
Düsseldorfból nagyon sok olcsó ajánlat van tengeren túli desztinációkra.


Természetesen ennél több lehetőség létezik, amit profi internet-felhasználóként meg is találhatunk. Az itt ismertetett utazási választékban azok találhatók meg, amiket használtam, vagy nagyon hasznosnak tartok.

Utazz okosan!

Talán ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.