accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

10 tény Indonéziáról, amin meg fogsz lepődni!

utazomajom /

1. Rizs rendelés a MC Donald’s-ban

Indonézia azon kevés országok közé tartozik, ahol a Mekiben sült krumpli helyett rizst választhatsz a menühöz, vagy akár külön is.

2. Prepaid-áram

Az országban sok épületben található egy kis doboz számlálóval és billentyűzettel. Ennek az a funkciója, hogy adott mennyiségű áramot tud venni az ember és amint elfogy, vesz egy feltöltőkártyát valamelyik boltban és a kód bepötyögésével feltölti bizonyos összeggel.

mcrice

3. Luwak kávé

Indonéziában egy apró állatka, az ún. Musang, ami a kávécserje édeskés ízű bogyós termését, a kávécseresznyét eszi. Ezután a szervezet kiválasztó rendszerébe kerül és távozik az állatból. A Musang kakiból aztán kávét készítenek, ami a világ legdrágábbak közé tartozik. “Kopi Luwak” néven lehet szinte minden túristákkal teli helyen vásárolni.

civet kaffee

4. Szülinapra tojás és liszt

Egyes indonéz területen a szülinaposhoz érkező vendégek nyers tojásokat vágnak köszöntésképpen az ünnepelt fejéhez majd ezt még leöntik liszttel is.

5. “F” és “P”

A legtöbb ázsiainak problémája van az R-hang kiejtésével. Indonéziában ez a legkisebb probléma. Ők keverik az F és P-hangokat, így könnyen mondanak a Facebook helyett Pesbook-ot. Ha nem érted meg őket, csak próbáld cserélni a betűket!

6. Vallás és esküvő

A vallás nagyon nagy szerepet játszik az indonézek és általában az ázsiai emberek életében. Két különböző vallású ember nem is házasodhat, csak abban az esetben ha az egyik áttér a másik vallásra.

7. Szleng

Tudtátok, hogy kialakult egy szleng nyelv az eredeti indonéz Bahasa mellett, ez a Bahasa Gaul. Ezeket főleg SMS küldéshez, ill. chatelésre használják. Nagyon sok rövidítést és karaktereket tartalmaz, amely mind valamit lerövidít. Pl. egy mondat: KK mA4f sy gk b15a m45uk h4R1 1ni k4R3n4 5Akit

8. Barack Obama

Az amerikai elnök kisgyermek korában Indonéziában élt, amikor édesanyja egy indonéz olajmágnáshoz ment hozzá. Általános iskolába is járt ott, így minimálisan beszéli az indonéz nyelvet.

9. Ketchup vagy Ketjap

Légy elővigyázatos, ha paradicsomszószt, azaz ketchupot rendelsz Indonéziában, mivel a kiejtésben hasonló Ketjap náluk szójaszószt jelent.

ketjap

10. Névadás

Balin tradíció az a névadási rendszer, hogy minden elsőszülött neve “Wayan” vagy “Gede”, a másodszülött a “Made” nevet kapja, a 3. “Ketut” és így tovább.

Ajánlatok