accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

5 tipp, amivel olcsóbb lesz az utazás!

lanymajom /

Pár éve még azt gondoltuk, hogy utazni és külföldön nyaralni drága dolog, amit csak a tehetősek engedhetnek meg maguknak. Ma már ez nem teljesen így van, hiszen az internet terjedésével egyre több információnak lehetünk tudatában, amivel könnyen megszervezhetjük magunknak az utazást, illetve a fapados járatok előretörésével még inkább elérhetővé váltak a küföldi desztinációk.

Az utazásnál csak egy jobb dolog létezik, mégpedig kedvező áron utazni, hogy az így megspórolt pénzből még többet utazhassunk és még több szegletét fedezhessük föl a világnak. Ha te is szeretnél többet, kevesebb pénzből utazni, akkor ez a cikk pont neked szól, hiszen hoztunk öt tippet, amivel olcsóbb lesz a nyaralás.

1. Legyél rugalmas

A legolcsóbban úgy utazhatunk, ha az idővel és a célponttal is rugalmasak vagyunk, oda foglalunk repjegyet, ahova éppen a legkedvezőbb. Több repjegykereső oldalon is van arra lehetőség, hogy időpontnak “bármikor” opciót állítunk be, célpontnak, pedig “bárhova” lehetőséget választjuk. Ez a fajta keresés a skyscanneren és az momondo oldalon is tökéletesen működik. Használd a kayak.com felfedező módot, és egy térképen láthatod a repülőjegyárakat!

Tipp: Persze mindenkinek lehetnek preferenciái és nem mindenkinek Milánó vagy Brüsszel az álomcélpontja, de a rugalmasság ilyenkor is legyen szem előtt.

Ha fixen megvan adva a szabadságod dátuma, akkor válassz ki 5 desztinációt, ahova szívesen mennél nyaralni, pl. Róma, Kréta, Algarve, Barcelona vagy Szardínia és egyesével nézd meg mindegyik dátumra az elérhető repülőjegyeket. Egy papírra vagy excel táblába vezesd föl az oda-vissza repjegyek árát, esetleg mindegyik célponton keress szállás lehetőséget is, majd utolsó lépésként válaszd ki a legolcsóbbat. Ne ragaszkodj egy célponthoz, majd legközelebb a másikra lesz olcsóbb a jegy.

Ha bármikor kiveheted a szabit, abban az esetben pedig használd a fent említett keresők “bárhova, bármikor” opcióit, majd a legolcsóbbtól haladva válaszd ki a legszimpatikusabb célpontot. A szállás árakat azért ilyenkor is érdemes lecsekkolni, hiszen hiába olcsóbb a repjegy pl. Norvégiába, ha a szállás háromszor annyiba kerül, mint máshol.

2. Legyél nyitott az olyan új rendszerek használatára mint pl. Bonusway.hu

Sokan nem szeretünk lemondani a bevett utazási szokásainkról, feladni a megszokott elvárásainkból, és mégis találhatunk lehetőséget arra, hogy spóroljunk az új rendszerek használatával. Ilyen megoldást jelentenek a cashback vagy bónusz oldalak, melyek eddig korlátozottan voltak elérhetőek itthon. A finn Bonusway indította el a magyar weboldalát néhány hete, bónuszokat kínálva az olyan portálokhoz mint a Booking.com, Hotels.com, Hotels Combined vagy az Agoda. A rendszer úgy működik mint egy malacpersely, a bónuszok gyűlnek a felhasználó Bonusway számláján és egy idő után hozzáférhetővé válik a pénzbeli kifizetésre. Foglalásnál tehát szem előtt kell tartani, hogy ez egy olyan kedvezmény ami, csak egy bizonyos idő után térül meg. A megtérülés kifejezetten magas, ha valaki high-end szállást foglal, családdal nyaral, vagy hosszú időre utazik, mert a kedvezmény százalékokban van megadva:

Booking.com -> 4%
Hotels.com -> 3%
Hotels Combined -> 4,5%
Agoda -> 3%

A Bonusway működését és pl a booking.com alatti részleteket érdemes átolvasni a foglalás előtt, mert a felhasználón is sok múlik, hogy a bónusza regisztrálva lesz-e vagy elszalasztja e a lehetőséget.

Az Utazómajom olvasóinak a Bonusway +1000 forint bónuszt ajánl fel az első vásárlásuk után, illetve most 5 napon át dupla bónuszt tesz elérhetővé a Hotels.com (6%), a Hotels Combined (9%) és az Agoda (6%) a Bonuswayen keresztül. (A dupla bónusz 2017.09.17.-ig érhető el)

Regisztráció itt: https://www.bonusway.hu/utazomajom

3. Okosan válassz szállást

Minél közelebb vagyunk egy turisztikai helyszínhez vagy városközponthoz, annál magasabb lesz a szállás ára. Habár tényleg közelebb lesznek a nevezetességek, de nem mindig járunk ezzel jobban. Gondolj bele mi lenne, ha Budapestet nem az 5., 6. vagy 7. kerületből indulva kéne felfedezned, hanem minden nap Újpestről járnál be a központba. Ha metró közeli a szállás, akkor könnyen és gyorsan beérünk a városba és a szállás árán is rengeteget spórolhatunk. Nem beszélve arról, hogy így tényleg belekóstolhatunk a helyi életbe, hiszen Európa szerte trend lett, hogy a helyiek egyre inkább kiszorulnak a perifériára, hiszen a központot a turizmus uralja.

4. A helyi ízeket keresd

Egyik ismerősöm bevett szokása külföldön, hogy leszólít egy-két helyinek tűnő figurát, akiktől tanácsot kér, hogy melyik étteremben érdemes étkezni. Idáig mindig bejött neki a dolog és olyan, főleg helyiek által látogatott éttermekbe sikerült eljutnia, amit magától biztos nem talált volna meg. Ezzel kikerüljük a turista csapdát és a túlárazott étlapokat, továbbá megkóstolhatjuk az igazi helyi specialitásokat. Mindig helyi alapanyagokból készült ételeket válasszunk, hiszen ezzel nem csak a környezetet, hanem a pénztárcánkat is védjük.

5. Használd a helyi tömegközlekedést

A városnéző buszok és a befizetett programlehetőségek helyett próbáld meg kihasználni a helyi tömegközlekedés lehetőségeit. A Google maps-en elég jól ki lehet igazodni a városi közlekedésben, az egynapos kirándulásokhoz pedig a Rome2Rio weboldal lesz a segítségedre, ami kilistázza az összes létező tömegközlekedési opciót.


Esetleg tudsz még valamilyen hasznos tippet, hogyan lehetne tovább csökkenteni az utazás költségeit? Várjuk az ötleteket kommentben.

Ajánlatok